Кръвоизлив в мозъка - аневризма

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
F_27
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Кръвоизлив в мозъка - аневризма

Postby F_27 » Wed Mar 18, 2009 7:37 pm

Аневризма на артериите главния мозък
Това е най-опасната и най-често срещаната форма на заболяването. При нея усложненията водят до хеморагичен инсулт. При кръвоизлив се усеща рязка болка, човек в повечето случаи изгубва съзнание. Мозъчната аневризма представлява балоноподобно разширение на някоя от артериите в мозъка. Мозъчната аневризма често се открива, когато тя се спука, причинявайки кръвоизлив в мозъка или тясното пространство около мозъка. Това кървене води до хеморагичен инсулт, мозъчни увреждания и смърт.
Годишната честота на мозъчни кръвоизливи в САЩ надхвърля 30 000. Между 10% и 15% от тези пациенти умират, преди достигане в болницата и над 50%, умират в първите тридесет дни след кръвоизлива.Половината от тези, които оцеляват, страдат от някои трайни неврологични дефекти. Мозъчните аневризми могат да възникнат при хора от всички възрасти, но най-често се открива в тези възрастови групи от 35 до 60. При жените рискът да се получи мозъчна аневризма е по-голяма от мъжете, като съотношението е 3:2,1. Статистиката сочи, че половината от пациентите умират, а другата половина остават инвалиди.
Лечение на мозъчните аневризми
Хирургия или минимално-инвазивни ендоваскуларна „coiling” техника може да се използва в лечението на мозъчните аневризми. Важно е да се отбележи обаче, че не всички аневризми са лекувани по време на поставяне на диагноза или са податливи и на двете форми на лечение. Пациентите трябва да се консултират със специалист-неврохирург, за да се определи до каква степен и кой вид лечение да бъде приложено.
Хирургично лечение
За да стигнат до аневризмата, хирурзите, трябва първо да премахнат част на черепа, процедура, наречена „craniotomy” , мозъчните аневризми се клипсират в основата, след което се отстраняват
Минимално-инвазивно лечение.Емболизация
Ендоваскуларното лечение е минимално инвазивна процедура, при която има достъп от вътрешността на кръвоносните съдове. В случай на аневризма, това лечение се нарича емболизация, или "coiling". В сравнение с операцията, емболизацията не изисква отворена хирургична намеса. Вместо това, лекарите използват в реално време, X-Ray технология, наречена "АНГИОГРАФИЯ", за да се визуализира съдовата система на пациента и се осъществи лечение на болестта, от вътрешността на кръвоносните съдове.
Ендоваскуларното лечение на мозъчни аневризми включва поставяне на микрокатетър (малка пластмасова тръбичка) в бедрената артерия на левия крак на пациента и достигането чрез него през съдовата система до аневризмата. Малки платинени спирали се вкарват през микрокатетъра в аневризмата с цел да блокират притока на кръв в аневризмата и да я запълнят, като по този начин я предпазят от спукване. Спиралите, са изработени от платина, така че те да могат да бъдат видими чрез рентгенови лъчи и да бъдат достатъчно гъвкави, за да съответстват на формата на аневризмата. Това ендоваскуларното лечение или запълване на аневризмата се нарича емболизация и се извършва под пълна упойка. Повече от 125 000 пациенти по целия свят са били лекувани с платинeни спирали. Тази процедура е много по-ниско рискова и изисква значително по-малко време за възстановяване от отворена хирургична намеса. Такава операция се прави и в България във ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ-СОФИЯ.

Bulgaricus

Postby Bulgaricus » Sun Mar 22, 2009 7:51 pm

Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

F_27

от автора

Postby F_27 » Wed Apr 01, 2009 5:32 pm

AZ

Postby AZ » Fri Apr 10, 2009 7:54 pm

Аз имам въпроси и ще бъда много благодарна,ако ми отговорите.вчера откриха 5 мозъчни аневризми на майка ми и адски много ме е страх..бройката е много голяма и въпросът ми е има ли реални шансове операцичта да мине успешно.На 17 съм и нямам никаква идея от последиците..колко време е възстановителният период,колко процента е успеваемостта на операцията и не знам,ако някои има различна информация от това,което пише моля да сподели.Благодаря!

Bulgaricus

Postby Bulgaricus » Fri Apr 10, 2009 10:08 pm

Как и ги откриха. Тя накакви оплаквания има ли?
Поздрави, Bulgaricus

Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

AZ

Postby AZ » Fri Apr 10, 2009 11:59 pm

Виеше и се свят и в последно време много я болеше главата.

Bulgaricus

Postby Bulgaricus » Sat Apr 11, 2009 4:44 am

Зависи какво ще и правят. Ако влизат с катетър през фемуралната артерия и поставят стендове на всичките места шансът и сигурно е към 80-90%, т.е. голям. Но алтернатива няма. Опасна е процедурата. Какво точно Ви казаха, че ще и правят?

Ако е с тези "стендове" няма възстановяване - след 2 дни може да тръгне на работа.
Поздрави, Bulgaricus

AZ

Postby AZ » Sat Apr 11, 2009 10:39 am

В момента е настинала и кашля и е на антибиотик,заради което изчакват да се оправи и сигурно в края на другата седмицата ще я оперират.Тов,което знам е,че на малките аневризми ще им слагат някакви клипси(или нещо подобно),а голамата мисля,че ще я запълнят с нещо.Но за тази процедура трябва да и отворят черепа,а другото отвратително нещо е,че аневризмите са и от двете страни.Просто умирам от страх!И казаха,че операцията ще трае цял ден и че досега са нямали случай с толкова мн аневризми наведнъж...което ме кара да изпадам в още по-голяма паника.

fotografa

Postby fotografa » Sat Apr 11, 2009 9:28 pm

С тая тема направо слагате пръст в раната ми. Вчера след работа ми се наложи да направя и три домашни посещения. Два от случаите се оказаха инсулти. Единия хоспитализирах незабавно, но за втория възникнаха пререкания с БМП. Два пъти бяха посетили възрастен човек, но така и не го бяха закарали в специализирана клиника. Знам, че шансовете за оцеляване не са големи, а грижите струват страшно много , но пък моя личен опит говори, че сега колегите взимат пари от клинични пътеки и вече не е толкова сложно да вкараш такъв пациент в клиника. Сега сигурно ще ме питате за личния ми опит: Съседката от горния етаж си беше дошла от Германия, за рожденния си ден. Отпразнувахме го , а на другия ден тя получи инсулт. Беше в кома и не вярвах да оживее, но благодарение на неврохирурзите от ИСУЛ тя отново е сред нас. Както е описано в статията, на аневризмата беше поставен клипс, след около месец жената се изправи на крака, а сега живее в Германия, където грижите за такива болни не могат да се сравняват с грижите у нас. Лекарите направиха чудо, но да ви спестя ли възмущението на съпруга и? Няма да ви го спестя! А вчерашният пациент до вечерта почина. Успях да намеря колега, който да напише съобщението за смърт, а самият аз бях бесен и изтощен до крайност. Повече не ми се говори.

Return to “Форум имам проблем...”