първо искам да поясня, че пиша от името на майка ми, която е общопрактикуващ лекар и тъй като тя не е много наясно с животното наречено компютър, аз съм този, който се занимава с подръжката му (и най-вече, след като изтече гаранционния период)
в последно време компютъра на касата прави някакви проблеми, които са свързани от една страна с монитора (бил е вече на ремонт, но и след него има някакви признаци на неизправност; според мен е кинескопа), а от друга - със захранването. при захранвщият блок нещата не са много ясни, тъй като в самата практиката ел. инсталацията нещо не е съвсем в ред, идвали са и от енергото уж да остранят "причината", но симпотмимте продължават да са налице - забиване на системата. в интерес на истинтата не съм пробвал да го сменя, но ако ми изпадне някакво ще го направя. общо взето тази конфигурация, въпреки че според мен е достатъчна за работа с програмата (прибавени са още 128 мб рам), доста често едва се справя (според майка ми - бавно обработва заявките вътре в самата програма). да не говорим пък, ако е пуснато някакво друго приложение в същото време - тогава се чака повече от 30-40 сек. за прехвърляне от един амбулаторен лист на друг. не е от операционната системата, тъй като и скоро след преинсталирване се е наблюдавало подобно нещо. имам чувството, че просто самата програма ("хипократ") става прекалено тежка след продължителна работя с нея т.е. не е много добре оптимизирана.
та, от тази гледна точка и поради факта, че тук лекарите, които са запознати със спецификата на работата, са малко "по в час с техниката" (

предимството на ноутбука според мен е в това, че ще може да си го носи в къщи, за да работи с програмата (понякога й се случва и да ходи в извънработен ден, за да си прави отчета), а не да стои до късно в практиката, ако е с настолен комп. от друга страна малко затруднение ще е с отделна платка за принтерите, тъй като тя ползва 2 - матричен и лазарен (да предположим, че лазарния ще е на usb, ама матричния винаги ще му е необходим паралелен порт) ... иначе аз винаги бих избрал настолен компютър, тъй като ги смятам за по-надеждни (все още).
благодаря предварително.