Pseudomonas aeruginosa в гърлен секрет

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
*vera
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Pseudomonas aeruginosa в гърлен секрет

Postby *vera » Mon Nov 01, 2010 5:58 pm

Здравейте,
много съм объркана и имам нужда от помощ.
Синът ми е на 2г. и 7 м, тежи около 18 кг/101 см.
Напоследък често боледува. Първото му разболяване беше на 9 месеца, направи субхордален ларингит и го лекуваха с урбазон в болница. После почти всеки вирус или настинка така протичаше, без висока температура, но неизменно с лаеща кашлица. Понакога се разминавахме с урбазона, в повечето случаи - не.
Преди около месец и половина отново започна хрема, ларингит и бронхоспазъм. Отново нямаше температура и сега няма. Детето пи аугментин 312/5 мл, 3*5 мл, вентолин 2*3 мл, флавамед. Кашлицата сравнително бързо се повлия. Но секретите от носа - не. Водихме го при УНГ специалист, установи уголемена трета сливица, която вероятно не е от сегашното боледуване.
Слагахме в носа ксилометозолин, морска вода спрей, виброцил, коларгол, сперсадекс.
Хремата в носа постепенно спря, но детето продължава да спи неспокойно и да диша тежко докато спи, както и да преглъща секрети.
Така и нищо от назначеното ни не преустанови това стичане по задна стена, на своя глава пуснах микробиологична посявка на носен и гърлен секрет.
Много противоречиви резулати. Наложи се да направим четири посявки, като изолиран в две отделни лаборатории /независимо/ е pseudomonas aeruginosa в гърлен секрет.
А в едната лаборатория има изолиран златен стафилокок в носа.
Четох много неприятни неща за псевдомонас. И съм ужасно притеснена.
Притеснява ме описаната връзка между псевдомонас и болните от CF. Детето ми е хетерозиготен носител на мутация на CF и всички генетици, с които съм говорила са убедени, че то е невъзможно да е болно.

Дори не зная нашата педиатърка дали знае какво е потен тест, ако съдя по разсъжденията й за находките в МБ.
По нейни думи, били пълна загуба на време и пари, защото във всяка посявка щяло да излиза по нещо.

Изчаквам антибиограмата от втората лаборатория, изолирала псевдомонас.
Ще ви помоля за мнение, съвети, информация.
Благодаря!

Bulgaricus

Re: Pseudomonas aeruginosa в гърлен секрет

Postby Bulgaricus » Fri Nov 12, 2010 10:51 pm

Първо пишете какво точно е потвърдено за псевдомонас и дали са установени независимо една от друга тези диагнози в рамките на 4 седмици.
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

*vera

Postby *vera » Thu Nov 18, 2010 11:00 am

След като две лаборатории, независимо една от друга изолираха псевдомонас и според антибиограмите, джи пито ни назначи курс със Зинат 250 мг за десет дни.
Сега чакам резултатите от контролната посявка, след спиране на антибиотичния курс.

Докато детето беше на антибиотик, нещата сякаш се подобриха. Нощното дишане беше по-спокойно, без преглъщане на секрети, спеше със затворена уста. След спиране на антибиотика, отново е със секрети в носа и неспокоен сън и затруднено дишане през нощта.
УНГ установи уголемена трета сливица.

Bulgaricus

Postby Bulgaricus » Sat Nov 20, 2010 11:47 am

Да, сега въпросът е какво да се прави. От една страна е налице инфекция, тя е чувствителна на антибиотик, от друга се появява отново след приключване на лечението. Сега продължава ли приемът на антибиотик?
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

*vera

Postby *vera » Sun Nov 21, 2010 3:29 am

Bulgaricus , благодаря за отделеното време!

Не, в момента не приема антибиотик. Направихме 10 дневен курс през устата, според антибиограмата. Както и локално в носа капки с антибиотик /пак по антибиограмата/ за 5 дни.
Пет пълни дни без никаква терапия и пуснахме посявка. Тя ще излезе вероятно в сряда.
Синът ми няма температура в момента, весел е, храни се добре. Но остава проблема с дишането през носа. Често диша през устата денем и нощем. Преглъща някакви секрети, като говори се усеща, че има секрет, който не изтича.
Правя му сутрин след ставане и преди сън впръскване с физиологичен разтвор и след това издухва.

В първия си постинг писах, че ме притеснява тази бактерия. Четох, че 80% от болните от кистозна фиброза я имат.
Тук никой не прави тази връзка. А както писах детето ми е носител на мутация. Според генетиците, то ще е здраво защото е хетерозиготен носител, а за да се развие клинична картина трябва да си хомозиготен.

*vera

Postby *vera » Tue Nov 23, 2010 9:36 pm

В контролната посявка псевдомонас-а си стои :( .
Не ми се иска пак да го тъпчем с антибиотик, повечето по антибиограма са инжекционни.
В момента няма температура, не кашля. Има стичане на секрет по гърлото и затруднено нощно дишане.

Мислите ли, че е наложителен нов курс с антибиотци?

Return to “Форум имам проблем...”