Остро главоболие съпроводено със световъртеж

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
need_help
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Остро главоболие съпроводено със световъртеж

Postby need_help » Wed Oct 27, 2010 9:50 pm

Здравейте, от около 4-5 месеца имам постоянно главоболие от ляво, което е променливо от салабо към моменти остри болки като след тях понякога се появява замайване. Тези симптоми се проявяват винаги при физическа работа и по рядко при уствена дейност но пак ги има особено след употреба на кафе и енергийни напитки просто замайването е неизбежно. Посещавал съм пирогов при дежурен лекар след като му обясних какво ми има ми измери кръвно налягане и направи кардиограма каза че всичко е в норми даде ми успокоителни и ми каза да си почивам и ако на следващия ден се повтори да дойда. Така при следващата случка посетих личния лекар и съответно и на него обеснявах пак последваха рутинните измервания пак всичко беше в норми и съответно ми лепна нервна криза препоръча почивка предписа ми лексотан и забрана за употреба на енергийни напитки и кафе. Така спазвам забраната не пуша пийвам по малко бира или вино само вечер не съм по твърдия алкохол но главоболието си продължава и покрай него замайването. Нямам съществени проблеми със зрението (лек астегматизъм но нямало нужда от диоптър), не съм припадал или губил съзнание не съм получавал удари или травми по главата. Държа да отбележа че съм се подлагал на мнохо по тежки физически натоварвания и съм консумирал огомни количества кафе кола и енергийни напитки (все пак бях студент :D ) и не имало такива състояния както сега. Незнам дали молбата ми е в разрез с правиллата на форума но просто искам да ми препоръчате специалист към който да се обърна защото нямам време за губене в празни приказки с личния си лекар. Просто положението вече е нетърпимо пречи ми на работата и започнах да се плаша като почетох малко за евентоални причини за тези мои прояви. Благодаря предварително на отзовалите се и се извинявам за липсващата пунктоация.
п.п. мъж, 25г. 187см. 98кг.

Bulgaricus

Re: Остро главоболие съпроводено със световъртеж

Postby Bulgaricus » Fri Oct 29, 2010 8:51 pm

Здравейте,

няма нарушение на правилата на форума с питането Ви. Всеки може всичко да пита, това което не може е всеки анонимно да отговаря, да споделя и препоръчва лечения или да се пише на латиница, ако се пита от България. Може и на немски дори да отговаряме, но това е друг въпрос. :)

Сега конкретно:

1. При това състояние има ли промяна в зрението или в равновесието?
2. Като се появи и си затворите очите можете ли да си докоснете от далече носа с показалеца на двете си ръце един след друг?
3. Изчезва ли състоянието след приключване на натоварването?
4. Задъхвате ли се/уморявате ли се лесно?
5. Когато това се случва имате ли слабост в едната половина на тялото?
6. Има ли нещо, което, като го направите и се подобрявате/влошавате?
7. Къде точно е главоболието на тази снимка: http://www.buchner-shop.de/media/catalo ... a229.1.jpg ?
8. Правено ли Ви е ЕКГ под натоварване?

Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

need_help

Postby need_help » Sat Oct 30, 2010 7:11 pm

Здравейте, благодаря Ви за отделеното време и внимание.
Незнам дали някои от отговорите които давам няма да звучат ъпсурдно или смешно но искам ясно и конкретено да обесня какво точно се случва с мен и ми има.
1. Промяна в равновесие, координация(на движението ми) и ориентация няма, а за зрението немога да дам категоричен отговор защото усештането е все едно блуждая някъде, незнам как по друг начин да го обясня.
2. Почити безпогрешно от първия път, а със следващите опити вече съвсем точно нацелвам върха на носа и с двете ръце.
3. Да но не веднага, всъщност по често се проявява след приключване.
4. Не.
5. Да лека отпустатост в лявата китка и пръсти, но без загуба на чувсвителност или сила на захват.
6. Старя се да гледам в една точка и по възможност само с дясното око и постоянно пия аналгин за да облекча главоболието(вече не помага), а се появява/влошава при постоянна или бърза промяна на средата в която се намирам (примерно съм в мол или пътувам с метро или шофирам продължително).
7. В зелената област, от най-изпъкналата част на черепа малко назад и надолу.
8. Тук не мога да дам категоричен отговор, но всеки път когато ми е правено е едно и също в хоризонтално положение (ако става въпрос за физическо натоварване), а ако това го прави самия уред, не съм усетил и не ми е било опоменавано. Всъщнст наскоро правих контролен преглед при кардиолог (по настояване на майка ми която отчасти разбра за проблема ми). Прегледа включваше кръвни изследвания, ЕКГ и ехограф - съответно нищо фрапантно. Опоменах за този ми проблем но отговора беше че със сърдечно-съдовата система аз нямам проблем.

Bulgaricus

Postby Bulgaricus » Fri Nov 12, 2010 10:37 pm

Здравейте,

да, имате сложна предимно неврологична картина на засега неясно заболяване или състояние, което сега за пръв път се проявява.

Явно е, че то се появява с повишаване на кръвното налягане – при натоварване е физиологично нормално кръвното налягане да се повишава, а при употреба на стимулиращи напитки кофеинът води до това повишаване по биохимичен път. Всъщност примерно се учестява сърдечната честота, но това са подробности.

Най-често подобни състояния идват от причинено от натоварването смущение в сърдечния ритъм – сърцето или бие няколко пъти допълнително, или по-рядко или излиза от ритъм. Щом обаче Ви е правено ЕКГ точно в това състояние и повече от веднъж нищо не е установено не е вероятно системно лекарите да са се обърквали, т.е. приемаме, че тази причина (засега) не е вероятна.

Кръвните изследвания са изключили опасни заболявания, явно и такива нямате, както Ви е потвърдил кардиологът.

За съжаление имаме две основания да считаме, че причината е „централна”.

1) Замайването, което не е причинено от хипертония или аритмия, без доказана физиологична причина от кръвната картина е симптом на смущение на вестибулярния апарат, т.е. на вътрешното ухо, което обаче при Вас е комбинирано със смущение в зрението, а там вътрешното ухо няма участие, защото нервус оптикус не минава през него. Кръвоснабдяването на този нервус оптикус („очен нерв” на латински) се осъществява от кръвоносни съдове идващи от т.нар. „мека обвивка” на мозъка (на латински „пиа матер”), от които най-важната е артериа офталмика, но също така и артериа каротис интерна и артериа церебри антериор.

2) Леката слабост в лявата китка е временен краткотраен неврологичен симптом, който също най-вероятно има „централна” причина.

За да може да Ви се каже каква е тази причина, трябва неврологът да се замисли кое е общото между смущения в зрението, леки моторни смущения в лявата страна на тялото, силно главоболие, смущения в равновесието.

За тази цел е много важно той да определи дали симптомите Ви в лявата китка са изобщо свързани с цялостната картина.

Общото между симптомите би могла да бъде причина, свързана с кръвоснабдяването – поради аневризма или друга временна стеноза (стесняване) при натоварване се появяват „спазми” на кръвоносните съдове, общи за нервите, отговорни за равновесие и за зрение.

Вътрешното ухо се кръвоснабдява от артериа лабиринти от артериа базиларис или артериа церебели инфериор антериор.

Т.е. трябва да се търси общ кръвоносен съд, намиращ се в близост или отговорен за кръвоснабдяването на двете области, който може при натоварване да причинява симптомите Ви. Това е много трудна задача.

Това го написах, за да дам идея на лекаря, при когото ще отидете, ако желаете, можете да разпечатате публикацията ми.

Като най-смислена диагностична мярка виждам да си направите едновременно ЕЕГ и ЕКГ (6 и повече канално) под натоварване до и по време на появяване на симптомите. Така ще може със сигурност да бъде изключена сърдечна причина и да бъде „загатната” неврологичната.

Ако и там нищо не бъде установено идва като възможност само „много детайлно” ЯМР с контраст на мозъка.

Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

Return to “Форум имам проблем...”