Възпаление на горните дихателни пътища?!

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
sta
Posts: 1
Joined: Fri Apr 02, 2010 3:02 pm
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Възпаление на горните дихателни пътища?!

Postby sta » Fri Apr 02, 2010 4:43 pm


vitamin4e
Posts: 3
Joined: Sat Oct 23, 2010 3:01 pm
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Възпаление на горните дихателни пътища?!

Postby vitamin4e » Sat Oct 23, 2010 5:43 pm

[премахнато от администратора]

Bulgaricus
Posts: 3470
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна
Contact:

Re: Възпаление на горните дихателни пътища?!

Postby Bulgaricus » Sun Oct 24, 2010 2:13 pm

Здравейте,

за диагнозите е добре да се изказваме или с точното научно обяснение, защо са неточни или изобщо да не се изказваме. Има една много тънка правна линия и не бива ние да я прекрачваме.

Има и лечения с антибиотик, които траят само един ден. Освен това при описаният цвят на секрета не е вероятна вирусна причина, поне на втора линия вече не. Бъбречните обяснения отново са неточни, защото не са налични при повечето пациенти и не можем да го казваме, като че ли е правило и винаги е така.

Не разбрах какъв е въпросът? Ако след едното лечение симптомите остават е добре да си направите посявка.

Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

vitamin4e
Posts: 3
Joined: Sat Oct 23, 2010 3:01 pm
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Възпаление на горните дихателни пътища?!

Postby vitamin4e » Sun Oct 24, 2010 7:52 pm

Bulgaricus, приемам съобщението Ви като заядливо, така че вместо да се заяждате с мен, можехте да отговорите на пациента преди 6 месеца и да му спестите мъчение. Нали?


Аз отговорих на въпросите на момчето с информацията, с която разполагам. Ако искате да коригирате нещо - заповядайте:

Премахнато от администратор

Bulgaricus
Posts: 3470
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна
Contact:

Re: Възпаление на горните дихателни пътища?!

Postby Bulgaricus » Sun Oct 24, 2010 10:31 pm

Здравейте vitamin4e,

1) за протокола, както можете да прочетете в профила ми:
Общите условия на отговорите са посочени под: viewtopic.php?f=17&t=3374.

Правните условия на нашите форуми можете да прочетете под:
viewtopic.php?f=17&t=3373.

2) пиша тук от 05.11.2007 г. и имам 2510 публикации, досега няма регистрирани грешки.

Не е цел на нашият форум да водим под публикации на пациентите „научни” или псевдонаучни спорове. Не е и наша цел да споделяме личните си опити за на пръв поглед „подобни” заболявания. Форумът има много прости информативни цели. Всяка публикация изисква да и се отдели време. Ако някой желае в нашия форум да дава отговори трябва да се легитимира, за да бъде включен в правните условия. Ако желаете да отговаряте „привидно” компетентно, но анонимно, то тук това не е възможно. Ако искате да отговаряте трябва да стоите с истинското си име тук, особено щом толкова конкретно отговаряте.
Ние не гарантираме в този форум свободата на словото. Не е и наша обществена задача да го браним. Този форум има свой технически администратор, висш медицински надзор и организаторен администратор. Моята роля е на организаторен администратор. Аз представлявам правно юридическия собственик. Мога да трия публикации, да ги променям и да забранявам изобщо от ИП-адрес достъп до страницата, за което имам и правна легитимация.
Тази дискусия сме я водили вече около 5 пъти и Ви моля да разберете, че времето, с което разполагаме не ни позволява да сме винаги „мили” и „изчерпатели” в отговорите си. Имам много амбиции, но нито една от тях не е да се „доказвам” в този форум. За „доказвания” имам 5 пъти седмично (поне) служебно задължение и то винаги е било оценявано достойно.

*
Явно си мислите, че искам да Ви „забаламосам” и да не отговоря по същество, но въпреки че преди време си казах да не отговарям на такъв вид запитвания, то сега пак ще го направя.

А) Продължителност на лечението
Не, не е така. Затова се опитах да Ви намекна най-дипломатично, че такива изказвания трябва еднозначно да се релативират, за да не се заблуждава пациента.
Пример: за лечение на Sinusitis, Pharyngitis, Tonsillitis, които са вероятна диагноза при ОКТГДП може да се предпише и Azithromycin. Прием по официална препоръка: 3 дни по 500 мг или 5 дни 500-250-250-250-250 мг. Дълго плазмено време и т.н. са причините защо така се пие.
Когато „пускате” такава публикация в интернет и някой я търси по ключова дума, то съществува опасност винаги да си мисли, че ако лекарят му е казал да пие антибиотик по-малко от 7 дни, то това е грешка, защото казвате „генерално”. Има и много други антибиотици, които се пият по-кратко, да и при ОКТГДП също е така. Затова е добре да не правим оценки на лечения и „генерални” изказвания, когато познаваме само част от информацията.
Кларитромицинът, като всеки антибиотик ГЕНЕРАЛНО няма въздействие върху нито един вирус и нито един вирус не може да пребори. Антибиотиците не оказват действие върху вирусите, защото синтезът на вируси е клетъчен и имунният отговор е винаги, чрез вторичната/продобитата имунна система, а не чрез антибиотици.
Изказването за резистентност е излишно. За всеки антибиотик има резистентности и няма нужда да го повтаряме, щом е ГЕНЕРАЛНА истина.
Ето, сега направих две конкретни изказвания.

Б) Време за отговор

А Вие като сега му отговоряте какво му спестявате?
Нямало е възможност за по-ранен отговор, нямало е и задължение за такъв.

В) Без ефект на лечението

Ако говорим за чисто бактериална инфекция, което няма как да кажем със сигурност не е нормално, не съм казвал, че е така. Обикновено бактериалната инфекция е вторична, а първичната е вирусната, т.е. вторичната е нейното усложнение. Тук имаме две възможности: или антибиотикът не действа на конкретната бактерия или говорим за вирусна или вирусно-бактериална инфекция. Можем само да гадаем. При вирусна инфекция е „нормално” да се „тресе” цяла седмица. Средното време за специфичен имунен отговор е 5 до 14 дни.
Права сте, че така предписаното лечение е можело да бъде и по-оптимално, но то не е било медицински грешно, това е друга тема сама по себе си...

Г) Парацетамол

6 месеца по-късно какво да потвърдя и с каква терапевтична цел?
Вие като препоръчвате толкова силно хепато-токсичен препарат не сте попитали дали има чернодробна предистория. Това е медикаментът, водещ най-често до чернодробни усложнения и цироза, ако не знаете, да Ви го кажа.
Затова, когато не се знае, не се и препоръчва или се препоръчва по-неутрално средство, подходящо и за много други симптоми, като аналгин, например, защото той има и антиемитично действие и щади черния дроб и е в течна форма наличен. Той има и по-силно действие срещу възпаления от парацетамола. Освен това тук изобщо не е мястото да се препоръчват медикаменти. Може да се даде информация на пациента да попита личния си лекар за даден медикамент, но не и да му кажем да си го купи.

Д) Болка в бъбреците

Видях го модалния глагол, но отново тази препоръка не се отнася към запитването на пациента. Той пита за страничните действия по листовка и за това, което знаете или пита за нещо друго? Ако му били предписали силен антибиотик, можело да почувства болки в бъбреците... Кажете и че ако му дадат ципро може да го хванат гъбички или да не пие оксацилин, ако има стафилокок... Това няма отношение към запитването. Да, можете да го кажете информативно, но повечето антибиотици се отделят ренално и в такъв момент на пациента му се дават „още идеи” за какво да се притеснява и да вижда във всяка болка в лумбалната област от лежане накриво, докато е болен, започваща бъбречна недостатъчност... Виждате, че трябва да се предвидят и други фактори при даването на отговор, извън чисто информативните. Всичко може...

Може даден пациент след кортизон да си мисли, че е микровълнова печка, заради органична психоза, но това трябва ли на всеки с такъв предписан препарат да му го казвам, само защото съм имал вече такъв пациент? Не. Не трябва. Хората не искат да видят какво знаем и не знаем, а искат насока, за да се оправят по-бързо или за да си обяснят някоя диагноза.

Е) Цвят на храчките
При двете най-често срещани инфекции на бронхите или на дихателните пътища имаме причинители от групата на стафилококите и от тази на стрептококите, които изискват различно лечение. Не винаги може да се чака посявка и трябва да се действа. За това най-удачен тест е този да се погледне цвета на храчката:
Staphylococcus aureus – жълт цвят
Pseudomonas aeruginosa – синьо-зелен
Escherichia coli или други анаеробни – мириз
При смесване с кръв – розов или кафяв.
При вирусни инфекции цветът е най-често бял или прозрачен.
Да, има и бърз тест, струва 120 Евро и трае 3 часа. Да, може и по с-реактивен протеин, но трябва да се взема кръв и пак няма да се знае кой е причинителят...
*
Ето, сега Ви отговорих, видяхме че не съм искал „да се заяждам” и отговорът ми на никой не помогна...
*
Предупреждавам с настоящата публикация „превантивно”, че ако търсите конфронтация, просто ще бъдете отстранена и на никой няма да даваме обяснения. Надявам се, че ще простите директния тон...
Всеки, който иска да помогне е добре дошъл, но ключовото Ви грешно изказване за кларитромицин и вируси надали говори за това, че ще искате да се легитимирате и да пишете при нас.

Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

vitamin4e
Posts: 3
Joined: Sat Oct 23, 2010 3:01 pm
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Възпаление на горните дихателни пътища?!

Postby vitamin4e » Mon Oct 25, 2010 1:23 pm

Bulgaricus, регистрирах се в този форум, специално за да изразя мнение по тази тема, която и мен ме интересува. Темите във форумите, както казахте, се появяват сред резултатите на търсачките. Сле като прочетох историята на момчето, първото, което ми направи впечатление, е че никой не се е сетил да му предпише антипиретик за температурата и нямаше как да си замълча, защото като мен и други хора ще попаднат на темата по същия начин.

Ако беше останала без отговор, нямаше да е от полза за никого. Сега вече е от полза и бъдете сигурен, че отговорът Ви ще помогне на някого. Аз ви благодаря за съществения отговор и тъй-като това е дискусия е "нормално" да задавам въпроси и да дискутирам по тях. Нищо лично. Щом този форум има информативна цел е редно да информира, но забранявайки мнението ми с нищо не ми помагате.

С "генерално" исках да кажа "обикновено" (ефектът от четене на английски - извинявайте).

Отговаряйки сега, отговарям за вбъдеще. Ако не бях отговорила, нямаше да Ви предизвикам да пишете и тогава наистина нямаше да помогнете на никого. Ето още няколко въпроса, които имам към Вас:

- При 40 градуса температура Аналгин ли предписвате Вие?

- И, все пак, за вирусна или бактериална инфекция говорим? Казвате, че първичният причинител е вирус, а усложнението (възпалението) идва от бактерии...

- Какво е мнението Ви за N-Ti-Tuss?

Благодаря.

Bulgaricus
Posts: 3470
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна
Contact:

Re: Възпаление на горните дихателни пътища?!

Postby Bulgaricus » Mon Oct 25, 2010 5:18 pm

Здравейте,
дискусията мoже да има само между двама равнопоставени пишещи. Това, разбира се не ограничава правото на мнение, но когато то е лично, от опит и анонимно, трябва (поне тук) така да го споделяте, че да е ясно за какъв вид мнение точно става дума. Така, както го изказахте и с този псевдоним се създава впечетление, че анонимен лекар или мед. сестра пише, защото поне чисто езиково мнението Ви бе на високо ниво.
Иначе съм съгласен с потенциалната полза от тази „дискусия”, но не и за този, който е попитал. Няма значение вече.
Аз не предписвам нищо. Споделям само информация каква е валидната по немски стандарт препоръка и твърдя, че този е най-висок в ЕС. Metamizole sodium, по-известен в България под търговското си име, което е запазена марка (Аналгин®) е в сравнение с Аспирин® или диклофенак по-поносимо лекарство и щади стомаха, не оказва и действие върху каскадата на кръвосъсирване, която при дадени сърдечни медикаменти опасно се променя след прием на Аспирин® или на диклофенак и при нелечение често завършва със смърт. Токсичността на парацетамол и скоростта му на действие, поради вида на приема му, определят по-големи опасности и по-бавно действие на парацетамол в сравнение с Аналгин®, който е наличен и в течна форма, може да се прилага веднага мускулно и в съответната ампула и интравенозно.
Конкретно за хипертермия са налични следните равнопоставени препоръки:
Ibuprofen
Analgin
Anco
Docpelin
Dolgit
DolorminImbun
Urem
Naxopren.

Те обаче се предписват не на случаен принцип, а в зависимост от причината на самата хипертермия.
В този случай с тази налична информация си остава Аналгин® като най-често препоръчваното лекарство. Като изключим други проблеми, можем да кажем, че Ибупрофен® също е подходящо. Парацетамол идва също като трета алтернатива, но само в тази последователност, да.
Говорим за, както казах вече, сложен причинител. Под „сложен” в медицината се има в предвид често полиморбилна патогенеза, съгласете се, че не мога така да пиша на хората... Става дума за това, че симптомите са съвкупност от поне две, а може и от повече независими или свързани един с друг причинители.
В този случай имаме заболяване с бавно протичащ в началото характер, който след прилагане на антибиотик се влошава и разпространява, т.е. не е чувствително на този широкоспектърен антибиотик, който пък е вероятно бил предписан, превантивно, а не чисто антибактериално, но тук мога само да спекулирам.
Въпреки прилаганото лечение хипертермията манифестира, усложнява се в бронхит и вероятна пневмония. Те вече не са в следствие на същият причинител, който е бил в началото, а в следствие на усложненията от него и от понишената възможност на засегнатата лигавица на дихателните пътища да даде адекватен имунен неспецифичен отговор срещу бактериите.
Най-вероятна е вирусна инфекция, която се е усложнила и е станала причина за вторична бактериална инфекция.
Нямаме достатъчно информация в този случай и можем само с вероятности да говорим. Също така е по-малко възможно да става дума само за вирусна, но и само за бактериална инфекция.
Да, приложената диагностика не отговаря на немските препоръки за такава при тези оплаквания.
N-Ti-Tuss не го познавам и съм скептичен, не защото не го познавам, а поради начина, по който се продава. Ако някой иска непременно природно да се лекува, може Проспан® да си купи, при него поне действието е доказано.
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Return to “Форум имам проблем...”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 43 guests