Задължителен профилактичен преглед

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

Задължителен профилактичен преглед

Postby Lamma » Sun Feb 21, 2010 12:40 am

Ситуациита ми са хипотетични, не съм се сблъсквала с тях, но и не знам как се реагира в такива случаи.

1. Как стават нещата при задължителния профилактичен преглед, ако си в годините например за цитонамазка, личният лекар не иска или няма как да ти направи изследването в своя кабинет и ти отказва направление.
Как е уредено това в закона?

2. Второ направление за специалист се получава след минимум 45 дни, но това важи при специалист със същата специализация/не знам как точно се казва/ или имаш право на едно направление за 45 дни за една болест, независимо, че става дума за специалисти в различни области?

3. Знаете ли за случаи, в които наистина пациентите са били глобени за неявяване на задължителния преглед или например отказ от някое от изследванията? На лекарят се плаща за извършен преглед или предварително и дължи ли глоба, ако някой не се е явил, ако той сам така е пожелал?

Благодаря предварително за отделеното внимание.
Lamma

Postby Bulgaricus » Sun Feb 21, 2010 6:40 am

Фотографът ще трябва да каже, аз не знам.
Bulgaricus

Postby Lamma » Tue Feb 23, 2010 8:06 pm

И още един въпрос. Как стоят нещата, ако си здравноосигурен в друга страна-членка на ЕС или извън ЕС?

Някой, ако може и на 1-2 от въпросите да отговори пак ще е от полза, не държа на всичките. :)
Lamma

Postby Experta43 » Tue Feb 23, 2010 10:07 pm

Здравейте,Общопрактикуващите лекари имат определен брой медицински направления,които той преценява спешността за издаване на такова направление.Искам да Ви кажа също ,че за липса на медицинско направление ,ОПЛ може да Ви издаде направление за хоспитализаця.Това направление няма ограничение за месеца.Относно профилактичните медицински прегледи за годината са само веднъж,описано с общ медицински преглед изследване на кръв и урина.Отделно всеки един пацинт използва други профилактични прегледи според неговото заболяване и динспансеризация ако има такова.Например за Пневмофтизиатър пациент с диагноза Астма с алергичен компонет със съответното МКБ,което е J45.0 има право на 3 безплатни профилактични прегледа при специалиста със общ клиничен преглед ,изследване на кръв/бяла и червена кръвна картина/,СУЕ,рентгенография на бял дроб,електрокардиограма,спирометрия.Искам да Ви обясня ,че за всяко едно заболяване което подлежи на динспансеризация има различни годишни профилактични прегледи.Относно цитонамаска при жените ,тя е включена безплатно в женска консултация,която няма право общопрактикуващ лекар да откаже на свой пациент.Смятам ,че поне малко ще Ви се разяснят работите свързани с профилактичните прегледи.
Experta43

Postby Lamma » Tue Feb 23, 2010 10:18 pm

Благодаря много за отговора. Първите неща ги знаех, не бях запозната как става точно с тези, на които имаш право по закон, но личният лекар е изчерпал лимита, а няма как да ги извърши той сам в кабинета си. Вече разбрах, че е длъжен. :)
А дали може да каже, ела след 2 месеца за него тъй като така или иначе е профилактичен, а няма проблем, така че може да се изчака?

А защо някои лекари си измислят някакви уж проблеми, за да те пратят на гинеколог точно за профилактичен преглед, а не пишат, че си е просто задължителния профилактичен преглед?
Lamma

Postby Experta43 » Wed Feb 24, 2010 7:40 am

Доброутро,искам да Ви изясня нещо-ОПЛ праща пациент при гинеколог само когата е необходимо и то с мед.направление,ако на пациентката и няма нищо и иска просто преглед то личния лекар прави това.Има се на предвид ,че лекаря неможе да откаже на жена за мед.направление при специалист,веднъж месечно може да се вземе направлние за гинеклог.Относно профилактичните прегледи семейния лекар не го бърка кога ще отидеш при нега ,за да ги направи,дали било в началото или края на годината няма значение той така или иначе си взема мисля че е 4-6лв не ми се рови сега с точност да гледам в спецификацията
Experta43

Postby Lamma » Tue Mar 09, 2010 4:03 pm

Experta43, защо казваш, че за личния лекар няма значение. Нали той не може да направи цитонамазката/като проф. преглед/, а трябва да даде направление, в което много лекари си измислят някакви причини, за да го дадат. В такъв случай личният лекар може ли да ти каже ела след 5 месеца, точно, когато няма проблем, а си е само профилактичен преглед.
Lamma

Return to Форум имам проблем...

Similar topics