Високи нива на ензим CK

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
bobbymak
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Високи нива на ензим CK

Postby bobbymak » Mon Feb 15, 2010 9:59 pm

Здравеите,

принципно аз в момента съм в болница, но реших,че още едно информативно мнение от тук не би навредило.
На 21 години съм, 190см височина и 83 килограма.

Миналата седмица за пръв път от 6-7 месеца реших да тръгна на фитнес. Във вторник беше първата тренировка, мина добре. На следващия ден се появи нормалната мусколна треска. Въпреки нея,в Четвъртък отидох пак на тренировка. След тренировката обаче, когато ходих до тоалетната и урината ми беше кафява. Пих доста вода и до вечерта се оправи, но в Петък отново беше кафеникава. Тогава и отидох в болницата. Направиха ми изследвания и ми казаха,че нивото на ензим CK e доста голямо- при нормални граници от 150-200, при мен беше 50 000. Казаха ми,че това би могло да причини вреда на бъбреците и ме приеха и включиха на система,която постоянно влива NaCl в кръвта.
На следващия ден, Събота1 нивото беше паднало до 40 000.
В неделя беше паднало до 37 000.
Днес е паднало до 22 000.
Бъбреците ми функционират безпроблемно, кръвното ми е в норма (днес следобед беше око 70-120 доколкото си спомням...може и да бъркам малко), пулсът също( беше около 52).

Относно причините, доколкото разбирам не би могло да са напълно ясни, но някои от нещата, които могат да предизвикат това са инфаркт, натоварване на мусколите,вирусно заболяване, мускулна болест, хепатит, взимане на наркотици и добавки.
Тъй като не съм болен или настинал, невзимам никакви наркотици и добавки, нямам и не съм имал никаква болка в мускулите (освен мускулната треска,която вече премина) и всъщност се чувствам добре, според докторите повишаването на нивото е причинено от рязкото натоварване на мускулите във фитнеса. И според тях, щом слиза надолу , няма за какво да се притеснявам. Било въпрос на време.

Надявам се да е така, но все пак чета из интернет и ще говоря и с докторите утре също, но и реших да попитам тук за още допълнително мнение.
Една от причините е инфаркт. Възможно ли е нивото на този ензим да предвещава инфаркт? Аз доколкото разбирам, нивото всъщност се покачва СЛЕД инфаркт, а не преди него. И при положение,че вече от 4 дена е високо и слиза, би трябвало да няма причина да се притеснявам относно това? Така ли е?

Също, въобще възможно ли е от 2 ходения във фитнеса толкова да се натоварят мусколите и така да вдигнат нивото на ензима?

И като цяло, трябва ли сериозно да се притеснявам за това или щом до сега няма други симптоми, мога да го отдам само на фитнеса и просто да започна да внимавам повече по време на спорт?

Благодаря предварително и съжалавам,че стана толкова дълго съобщение-

Experta43

Re: Високи нива на ензим CK

Postby Experta43 » Wed Feb 17, 2010 12:08 am

Bulgaricus

Postby Bulgaricus » Tue Feb 23, 2010 7:31 am

Здравейте,

късно, но все пак се присъединявам и аз към по-горната публикация.

Необходими са още изследвания. Този ензим се предизвиква при увреждане на мускулни клетки и трябва да се диференцира, ако искаме да разберем, дали не е бил сърдечен инфаркт. При сърдечен инфаркт става дума за стойности около 7500 и не повече.

Сериозно бих се притеснил за бъбреците си на Ваше място. За тях има специални изследвания, които ТРЯБВА да се направят и са посочени вече в по-горната публикация.

Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

bobbymak

Postby bobbymak » Mon Mar 01, 2010 2:48 am

Здравеите

Мерси за отговорите. Какво се случва до момента...

Изписаха ме след 5-дневен престой в болницата миналата седмица. Казаха ми,че нивото на ензима е паднало до 4000 и ми казаха да пия повече вода в следващите дни. Всичко щяло да бъде наред. Споре тях високите нива се дължали на голямото и рязко натоварване на мускулите във фитнеса. Според кръвните изследвания, ензимът идвал от мускулите, а не от сърцето (специално попитах). Също, според тях всички други показатели били напълно в норма.
Докато бях там трябваше да измервам количеството урина, всеки път когато ходя до тоалетната и възоснова на количеството, според тях няма вреда върху бъбреците.

След 4 дена имам конролен преглед и се надявам,че нивото на ензима ще е паднало до нормални граници. Не се чувствам зле, напротив даже. Чувствам се чудесно, имам тонус, имам апетит... нямам никакви симптоми, нямам подутини в крайниците (знам,че това може да е симптом за проблеми с бъбреците), урината ми отново си е нормален цвят и си е в напълно нормално количество.

Всъщност, днес се появи...симптом, да го наречеме, но не знам на какво се дължи...Въпросът е,че след излизането си от болница миналата седмица спрях да пуша. Като че се наплаших за здравето си. Та преди 7 дена отказах цигарите. Днес за около 20 минути се появи лек вкус на метал в устата ми. Знам,че кръвта има такъв вкус, но не виждам кръв по венците или по езика. Чудя се това дали би могло да има нещо общо с ензима или се държи на отказването на цигарите?

Въобще, какво мислите за цялата ситуация. Разумно ли е това,което са ми казали докторите? Има ли от какво наистина да се страхувам? Възможно ли е да има някаква "късна" реакция от бъбреците?

Return to “Форум имам проблем...”