Проблем при преглъщане на храна и течности...

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

Гост

Проблем при преглъщане на храна и течности...

Postby Гост » Wed Aug 29, 2007 5:18 am

Здравейте!

Значи... Преди около година ми се появи странен (дотогава не ми се беше случвал) проблем... Когато ям или пия нещо и дори когато преглъщам слюнката си,преглъщам трудно... Няма някаква болка,но просто не преглъщам както преди и е доста дразнещо...

Ходих в поликлиниката,в която съм записан,личната ми лекарка месеци наред ми предписваше лекарства за болки в гърлото и казваше,че проблема е в лимфните възли... След това отидох на УНГ в същата поликлиника,там доктотра ми предписа някви глупости и те не помогнаха. И накрая се опита да изкара,че едва ли не нямам никакъв проблем... Явно щото той не можа да разбере от кво е. Интересно за кво ми предписваше известно време лекарства след като съм нямал никакъв проблем,но както и да е. Беше ми предписал лекарство,щото се колебаеше дали някаква течност от носа не ми слиза в гърлото и от тва да е. Оказа се,че не е. Оттам ме пратиха на куп изследвания и на рентген за да изключели на 100% възможността за рак и още няколко много тежки болести,свързани с гърлото. Както и очаквах - нищо ми нямаше,нищо не откриха. Проблемът явно е друг... Пратиха ме и на ендокринолог и на невролог. Невроложката каза,че може да е от стомаха,качвала се нагоре храна и можело да ми е увредила хранопровода. Аз действително имах преди години имах проблеми със стомаха,някваква стомашно-чревна инфекция и 2-3 пъти в годината си ме наболява,придружено с разтройство. Но в близките 2-3 години не ми се е случвало... А проблема с гърлото е от 1 година... Друг вариант от сливиците да е,но аз не мисля че е от това,а и не се усещам там,а точно някъде при гълтача,над самия хранопровод,точно това с което преглъщам... Там е проблема,но какъв е,нито знам,нито лекарите (поне в мойта поликлиника) не знаят...

Сега се чудя какво да правя - на специалист ли да ходя,на народен лечител ли... Идея нямам... А проблема си ме дразни и искам възможно най-скоро да се отърва от него. неприятно е щото даже като седна с приятели на по бира не мога да я изпия спокойно,щото буквално всяка глътка я преглъщам с трудност :?

fotografa
Posts: 999
Joined: Thu Mar 23, 2006 8:36 pm

Postby fotografa » Fri Aug 31, 2007 5:53 pm

Може да е соматизация на неозъзнат психичен проблем. Защо не се обърнете към психолог?

ангелова

имам същия проблем

Postby ангелова » Wed Oct 31, 2007 1:26 pm

помогна ли ви всичко това или не,имам същия проблем от доста време

миро

затруднено преглъщане

Postby миро » Wed Oct 31, 2007 9:06 pm

От 3 месеца имам същия проблем. Не мога нито да се храня нито да пия спокойно. Закусвам, обядвам и вечерям по цял час понякога (значи общо 3). Ходих на преглед при психиатър, казват, че вяроятно е от стрес. в момента пия антидепресанти. Мога да кажа, че сега се храня по спокойно, но все още твърде бавно. Проблема ми все още си остава почти същия. Драснете някой ред ако знаете нещо по въпроса, защото умирам от глад сериозно ви говоря.

fotografa
Posts: 999
Joined: Thu Mar 23, 2006 8:36 pm

Postby fotografa » Thu Nov 01, 2007 12:57 am

Зада подействат антидепресантите се изисква време. Поне 10-15 дни.

миро

затруднено преглъщане

Postby миро » Thu Nov 01, 2007 7:42 pm

Благодаря на Фотографа за отговора. Бих искал и Ангелова и Гост да пишат как се борят с проблема. Можем заедно да си помагаме за преодоляването му.

ангелова

отговор

Postby ангелова » Sat Nov 03, 2007 5:53 pm

от април до сега съм ходила 5 пъти на лекар по проблема,сега последно преди 2 седмици доктора каза,че е фарингит.Една позната ми каза да пия анасон под формата на чай,но проблема още е налице,това много ми пречи,всички мои познати казват,че е на нервна почва,какво да правя?Благодаря ви

fotografa
Posts: 999
Joined: Thu Mar 23, 2006 8:36 pm

Postby fotografa » Sat Nov 03, 2007 8:48 pm

Ами мисля, че няма какво да се притеснявате да се обърнете към специализираните кабинети на психолог или психиатър.

миро

Re: отговор

Postby миро » Thu Nov 08, 2007 11:58 pm

Направете консултация с психиатър. Аз го направих и се чувствам по спокоен.
Проблема ми не е решен, но се чувствам по силен за да се боря за преодоляването му. мисля че е нужно повече търпение. Подобни проблеми са твърде упорити и доколкото знам изискват доста време.

ангелова

по проблема

Postby ангелова » Sun Nov 11, 2007 5:33 pm

бях на невролог,който ми изписа ксанакс и зопиклон,верно е поне спя,като че ли никога не съм спала,но пак си го имам това,може би трябва повече време?

миро

Re: по проблема

Postby миро » Sun Nov 11, 2007 10:05 pm

И аз приемах ксанакс и зоопиклон, те помагат за спокойния сън. Но лечебния ефект трябва да дойде от антидепресантите. В момента съм само на антидепресанти. Верно не мога все още да се похваля с какъвто и да е успех, но поне не чувствам проблема си толкова остро. С храненето и пиенето го карам бавно, бавно, като народна песен. Икономически ми е по-изгодно вече като излизам с приятели не пия кафе и кола, а само кафе. За бири, ракии и салати въобще не мога и да мечтая. За няколко месеца бая пари съм спестил в банката.. Всеки проблем си има и добра страна. Ако трябва да съм сериозен обаче ще кажа, че ми писна вече. Гладен съм и тва е. Не мога да изям и един обикновен фасул бе мама му стара. Готов съм на всичко само да се отърва от тая простотия. Затова редовно си ходя на контролни прегледи. След всеки преглед разбирам ,че правя малки крачки към по-добро. Тука вече съм сериозен. Затова ви препоръчвам и на вас да се захващате здраво , че ни чака дълга борба. Успех. И надявам се пак да пишете

ангелова

по проблема

Postby ангелова » Mon Nov 12, 2007 7:07 pm

днес пак бях при невролога и за още 15 дни ми продължи ксанакса и зопиклона,но мисля,че трябва и на психолог да отида

миро

Re: по проблема

Postby миро » Mon Nov 12, 2007 9:28 pm

Не на психолог, а на психиатър. Разликата е голяма. Психолога ще ви успокои. Психиатъра ще ви лекува.

ангелова

по проблема

Postby ангелова » Tue Nov 13, 2007 7:14 pm

ами,да-утре съм на психотерапевт,защото вече полудях,ще ви пиша след това

fotografa
Posts: 999
Joined: Thu Mar 23, 2006 8:36 pm

Postby fotografa » Sun Nov 18, 2007 11:19 pm

Някои психиатри използват и психотерапия наравно с медикаментозно лечение. За други е просто допълващ метод и част към цялостния подход като считат, че основното е медикаментозното лечение. Мисля, че се налагат антидепресанти, но за вида и дозировката трябва да се поизнесе Вашият психиатър.


Return to “Форум имам проблем...”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests