Питащ wrote:Здравейте!
(Преминавам направо към въпроса-> )
Досега съм носил винаги очила, но напоследък много искам да ги заменя с лещи, но нямам почти никаква (задоволителна/компетентна) информация относно изписването и носенето на лещи...![]()
![]()
![]()
Относно изписването искам да питам само дали процедурата е както при очилата т.е. направление от GP =>преглед при очен лекар=>обикновена(?) оптика и т.н.(т.е. в обикновена оптика ли се правят)
А относно лещите, което е и по важното в случая, искам да питам:
лесно ли се слагат ; показвали ти някой как се слагат т.е. очния лекар?...дразнят ли много очите, възпаляват ли се; можеш ли да спиш с тях...можеш ли да се къпиш с тях, а да си миеш лицето?...ква е разликата м/у тия дето се сменят на 3 мес. и на 1 година...ква е разликата м/у меки и твърди (и лекаря ли ти казва какви точно да носиш)...при полежение,че съм с астигматизъм мога ли да нося лещи?...и кво става ако ти влезе прашинка или косъм или капва вода в окото докато си с лещи...лесно ли падат и усеща ли се ако паднат...не ти ли се повреждат очите по някакъв начин(имам пред вид при постоянното носене на чуждо тяло в очите)...не ти ли се вдига деоптъра така...![]()
![]()
Много ще съм ви благодарен, ако ми отговорите на въпросите. Извинявам се, ако на моменти ви звучат някои от тях прекалено идиотски или глупави, но винаги съм предпочитал детайлната информация и подробностите (за съжаление повечето лекари, при които съм бил явно не я обичат толкоз)
Поздрави!!
Забравих да спомена, вероятноста да вдигаш диоптър с очила е много по-голяма, ако си склонен към вдигане на диоптъра веротноста към това с лещи, ще намалее или изчезне. Сваляне на диоптър едва ли, свалянето на диоптъра си идва с годините. При носенето на очила дълги години, окото отвиква да фокусира, докато с лещите не е така, възможно е и да имаш проблем с фокусирането именно поради тази причина, но тези проблеми трябва да изчезнат след известно време, но не се успокоявай а иди отново на преглед.