Мисля, че това е въпрос на здравна стратегия. Във всяка страна съобразно възможностите са определени задължителни профилактични прегледи и изследвания. Колкото повече, толкова по-добре. Никога не може да се каже, на даден човек не са му показани някои изследвания. Но това е скъпо дори и за най-богатите държави. В България джипито прави разпит с обстоен преглед и кардиограма, назначава кръвна картина и изследва урина и кръвна захар. Доста спорен е въпроса доколко е уместно изследването за окултни кръвоизливи. Според мен не е редно лекарските кабинети да се превръщат в лайнарници

. Джипито трябва да прави и гинекологично изследване с цитонамазка, както и ректално туше за рак на простатата. Това също е спорен въпрос, защото въпреки, че вземането на цитонамазка е елементарно и по-скоро работа за акушерка, а самото гинекологично не би трябвало да притеснава никой завършил медицина, все пак много от колегите нямат нужната материална база и организация, да не говорим за съпротивата от страна на пациентите, които трудно ще убедиш, че това е работа на джипито. Колкото за рака на простатата - това си е жива простотия, защото и уролозите не са в състояние да го хванат по този начин. Виж - за рака на дебелото черво - това вече е друго нещо, защото рак на дебело черво по-лесно се напипва. Аз съм хващал рак на дебело черво при профилактичен, пациентът се оперира и все още е жив. Непослушен, но жив.