Безсъние след инсулт

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

pekostadinov
Posts: 21
Joined: Sat Feb 25, 2012 2:25 pm

Безсъние след инсулт

Postby pekostadinov » Sat Feb 25, 2012 2:46 pm

Здравейте,
не става дума за мен, а за баба ми, която е на 82 г., но някои може да кажат(както и са ми казвали) - остави я жената щом е на 82 г. време и е тн., но истината е, че ние - аз и моето семейство сме длъжни да направим всичко най-добро за нея.
Тя е на 82 г. има атеросклероза, паркинсонова болест, но си е едно съвсем нормално бабе. Случвало се е да забравя понякога, но си е съвсем в час, а и има съвсем лек тремор в едната ръка.
Какво стана ..... на 13 януари тя получав изкривяване на лицето с отслабеност в лявата част на тялото - без никаква болка или нещо подобно, при което я караме в спешното и я приемат в болницата(МБАЛ Бургас).
При скенера лекаря каза, че се е видял лек инсулт. След 1 седмица я изписват с подобрение. Наехме рехабилитатор, който я раздвижи и тя проходи и ... оправи се.
Но на 11 февруари тя пада (не знаем дали е получила нов инсулт или от самия удар) и се връща в изходно положение - както беше преди. Закарахме я в болница, при което тя беше адекватна мърдаше си крайниците само леко беше изкривена в лицето, а лекарката каза, че нямало съмнения за инсулт и е било най-вероятно стеснения на кръвоносните съдове. Не я приеха .... и ние си я върнахме вкъщи, повикахме лекар, които и изписа още няколко медикамента като тромбекс, бетасерк, сермион и отделно тя си ги взима лекарствата, които и са за сърце и тн.
При нито един от двата инсулта не се е оплаквала, че я боли нещо - дори и при втория път когато падна и си удари главата. При ретгена от спешното казаха, че нищо по сериозно засегнато не се виждало.
Проблемът е такъв - след толкова дни тя си движи ръцете и краката, но като че ли няма сила да се изправи. Рехабилитаторът каза, че явно е рано още да я мъчи да я вдига. Няма изкривяване на лицето, но говорът и е променен т.е е на моменти. Един път може да си каже всичко както трябва ясно, но следващото изречение може да не и се чуе.
Има добър апетит винаги си изяжда всичко.... усмихва се .. контактна е... При нито един от двата инсулта не се е оплаквала, че я боли нещо - дори и при втория път когато падна и си удари главата. При ретгена от спешното казаха, че нищо по сериозно засегнато не се виждало.
Другия проблем, който е доста по сериозен - тя не може да спи. В началото твърдеше, че нещо я задушава, но тя си пие лекарствата за сърце, и постоянно караше родителите ми да я вдигат, да сяда, да ляга пак, някой да има до нея да я подпира.
Това със задушаването премина, но тя пак не може да спи по цели вечери и пак отново - иска да седне, иска да легне, жадна е, повече възглавници. Личния ни лекар и изписа зопиклон - с него спа само първата вечер след това повече не и подейства. Диазипамът също ... нито спи, а е замаена цял ден. Психиатърът и изписа .... ремирарт или нещо подобно не се сещам как се казваше точно - няколко дена по половин вечер, но ефект и от него няма.
Какво да правим.... това някаква прекалена нервна възбудимост ли е? Как да я успокоим? Защото според мен, аз не съм лекар, но така си мисля, тя не може да се възстанови точно заради това, че не може и да спи както трябва. Като не е спала е отпусната и нито може да се правят упражненията нито нищо. Тя си е доста тежка към 70 - 80 кг. е и не се навиваме да я закараме в болница примерно, а и там не знам какво ще направят понеже ги усетих, че много не им се занимава с много възрастни пациенти. Какво ще ни посъветвате?

pekostadinov
Posts: 21
Joined: Sat Feb 25, 2012 2:25 pm

Re: Безсъние след инсулт

Postby pekostadinov » Mon Feb 27, 2012 3:12 pm

ъп...

ptomoff
Site Admin
Posts: 822
Joined: Wed Mar 22, 2006 10:45 pm
Contact:

Re: Безсъние след инсулт

Postby ptomoff » Wed Feb 29, 2012 10:34 am


Bulgaricus
Posts: 3470
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна
Contact:

Re: Безсъние след инсулт

Postby Bulgaricus » Thu Mar 08, 2012 12:26 am

Здравейте!

Отговарям по ред на запитванията. Имаме ограничени капацитети, виждате как е.
При второто състояние отново е било медицински правилно да се направи скенер на мозъка.
Опасността при баба Ви за нов инсулт е много голяма. Първо трябва кардиолог да я прегледа и да каже, дали тя има предсърдно мъждене или друг вид заболяване, което води до повишен риск от образуване на съсирек. Това е най-честата причина за инсулти и е въпрос на време да се случи, т.е. не ДАЛИ, а КОГА е въпросът.
Ако се знае, че има такова заболяване, може пациентката да се маркумаризира, това понятие идва от медикаментът Маркумар (вещество Phenprocoumon или Cumarin) и така да се предпази пациентът от образуване на съсирек. Това лекарство има много опасно странично действие, защото кръвта не може вече да се съсирва и трябва много да се внимава, НО алтернативата, ако сърдечното заболяване е налично е свързана с повишен риск за инсулт. В пъти е повишен рискът.
Предписаните медикаменти имат също за цел да попречат на образуването на съсирек.
Тромбекс е "по-скъп Аспирин", който има леко подобрено действие, спрямо Аспирин и струва 20 пъти повече от него. Въпреки всичко пациентите, които го приемат не умират по-рядко от тези, приемащи аспирин, т.е. като цяло предпазва точно толкова, колкото аспирин.
Бетасерк подобрява кръвоснабдяването на вътрешното ухо, т.е. е един вид за равновесието лекарство.
Сермион е медикаментът, който предизвиква най-вероятно нейните проблеми при заспиване. Той се предписва за подобряване на паметта и води до безсъние и хиперактивност. Обикновенно не трябва да се приема следобед, т.е. в зависимост от дозата вечер да не се приема, ако е възможно. Ако въпреки това симптомите останат трябва да се мисли за алтернативи и дали изобщо има смисъл от това лекарство.
В крайна сметка е предписано само едно лекарство срещу съсирване на кръвта (антикоагулатичен препарат) и не е предписано никакво лекарство за високо кръвно. Това са много големи рискове и със сигурност лекарите са имали някакви причини, за да стигнат до това лечение, не знам какви обаче са били те и затова не искам да спекулирам.
Алтернатива на сермион може да е пирамем, но и той има подобни действия.

Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

pekostadinov
Posts: 21
Joined: Sat Feb 25, 2012 2:25 pm

Re: Безсъние след инсулт

Postby pekostadinov » Thu Mar 08, 2012 11:21 am

Здравейте,
благодаря за отговора.
Значи тя по принцип си пие лекарства за сърце и не е вдигала кръвно. Контролираме кръвното доста добре. Явно това задушаване, от което тя се оплакваше, е било заради нервите или нещо подобно, защото сега отшумя.
Проблемът е, че след като я раздвижваме непрекъснато краката и продължават да са слаби и не можем да я закараме на кардиолог.
След консултация с психиатър и предположението, че е в слединсултна депресия бяха изписани Ремирта - вечер по 1 и анафранил сутрин и на обяд по 1, тя вече спи ... т.е сънят и почти се нормализира. Оплаква се, понякога, че и е замаено и и се спи и има дни когато е малко по отпусната. Лекарят каза, че слединсултната депресия може да попречи на по нататъшното оздравяване.
Преди сермион пиеше кавинтон ... като сега пак пие кавинтот, защото беше останал от миналия път ... щом сермионът действа така, значи да продължаваме с кавинтон.
Искам да Ви попитам нормално ли е да се оплаква, че и е на тръпки понякога, т.е и е студено или понякога много горещо. Другият проблем е ходенето по голяма нужда. Тя има сетивност долу т.е напъва се и може и да се стиска при ходене по голяма нужда, но има дни когато непрекъснато я кара да ходи. Това прояви на склерозата ли са? Може ли да се повлияе в/у тях?
Благодаря Ви

Bulgaricus
Posts: 3470
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна
Contact:

Re: Безсъние след инсулт

Postby Bulgaricus » Thu Mar 08, 2012 7:14 pm

Не. Не бива да сменяте лекарства, без те да са предписани от лекуващия лекар. Ако сега вече може да спи след митрацапин-а, т.е. всичко е наред вече. Все пак лекарството и е било предписано с цел, а не по случайност.

Инконтинентността се влошава с възрастта. Тя се дължи на комбинация от много заболявания и не е на първо място в следствие на склерозата. Мускулите отслабват, инервацията се влошава. Пациентите стават инконтинентни.
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

pekostadinov
Posts: 21
Joined: Sat Feb 25, 2012 2:25 pm

Re: Безсъние след инсулт

Postby pekostadinov » Tue Mar 20, 2012 11:55 pm

Здравейте,
баба ми е вече доста по-добре. Опитва се да върви с наша помощ разбира се ....
Оплаква се, че непрекъснато и е студено .... понякога и става доста топло.
Днес в стаята и беше доста топло ... около 25-26 градуса .... и тя се беше завила и се оплакваше, че и е студено
От какво може да е това?
Тя е и анемична....

Bulgaricus
Posts: 3470
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна
Contact:

Re: Безсъние след инсулт

Postby Bulgaricus » Sat Mar 31, 2012 10:40 pm

Здравейте!

"Анемия" е диагноза, при която е налице недостиг на еритроцити.

Предполагам, че като я наричате "анемична" не говорите за кръвната и картина, а за известна бледост.

Това, че и е студено и че е бледа означава, че има проблем с оросяването на крайниците и на кожата, т.е. водещата причина е, липсата на движение и невъзможността на сърцето, без физическо движение да кръвоснабди крайниците и най-периферните капиляри по кожата, от което идва усещането за "анемия".

Не виждам нещо, което да можете да направите. Важно е тя да не се залежи и да се движи.

Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

pekostadinov
Posts: 21
Joined: Sat Feb 25, 2012 2:25 pm

Re: Безсъние след инсулт

Postby pekostadinov » Sat Nov 10, 2012 9:21 pm

Здравейте.
Искам да изкажа благодарности за отговорите ви. Пиша ви, защото имаме пак проблем с баба ми.
Онази вечер получи пак инсулт. Не се оплакваше от никаква болка и замайване и тн. движише си крайниците, но завалваше говора. На сутринта вече беше малко по-зле и леко изкривена. Сега започваме отначало. Говори в съзнание е... движи си крайниците, но не мже да ходи. Говори доста тихо, започна да се усмихва. Храни се горе-долу добре, но има проблем с гълтането. Забелязахме сега, че постоянно си върти дясната ръка от китката, и я вдига към главата всеедно се пази от нещо и като я попитаме защо го прави отговаря, че и тя не знае така е карало. Неспокойна е ... постоянно го прави това. Отново не може да спи вечерта, а и даваме ремирта по половин хапче преди лягане. Последния път когато беше така, като се посъветвахме с лекар и изписа анафранил по 1 таблетка сутрин и на обяд... да започнем ли отново да й даваме? Възможно да има слединсулта депресия пак.... По-горе ви бях описал, че при втория инсулт неможеше да заспи ... е сега е същото.
Лекар я прегледа ... има усет в крайниците, гъделичкане и тн., но наистина в момента ми се струва, че постоянно нервничи и особено тези движения с ръцете, които ги прави. Увеличи ноотропила, мисля по 2 хапчета вечер, като останалите лекарства си ги взима пак... кавинтон, тромбекс и някакви други за сърцето. Посъветвайте ни как да я стабилизираме?
Благодаря :cry: :cry:

Bulgaricus
Posts: 3470
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна
Contact:

Re: Безсъние след инсулт

Postby Bulgaricus » Tue Nov 13, 2012 5:53 pm

Здравейте!
Всички симптоми при пациенти с инсулт са възможни спешни симптоми. Още при замайване и объркване се търси лекарска помощ, за да може да се действа бързо по проблема. Първо се мери кръвното, възможно е да се даде и профилактична медикация, но това става само от лекар в България.
Трябва невролог да и изпише седативни лекарства. Тя приема много медикаменти и те имат взаимодействия, трябва неврологът да прецени кои взаимодействия тя ще може да понесе.
Това с ръката може да е спазъм, но щом тя активно си движи ръката не става дума за чист рефкелс.
Тук няма да Ви пиша имена на медикаменти, защото можете да ги купите и да настъпят усложнения, които аз няма от форума да мога да обслужа.
Съжалявам да чуя за втория инсулт. Само тромбекс ли приема срещу съсирването? Кои са другите медикаменти точно и по колко мг?
Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

pekostadinov
Posts: 21
Joined: Sat Feb 25, 2012 2:25 pm

Re: Безсъние след инсулт

Postby pekostadinov » Tue Nov 13, 2012 10:42 pm

Здравейте и благодаря за отговора. Състоянието й - движи си ръцете и краката и говори т.е в съзнание си е и е с акъла си. Лицето й беше изкривено леко в началото, след това се оправи. Преглъща трудно като доста време дъвче храната и тн. Говорих с един познат, който е психилог и ми каза, че по начина, по който си движи ръката най-вероятно става дума за синдром на Джаксън, мисля че така беше и всичко това се получавало,заради нарушената симптоматика в мозъка й, и недоброто оросяване. Става дума за дясната ръка и крак ... постоянно ги мърда и особено ръката и все се опитва да си откопчава елека или да мачка блузата или пък одеалото. Пак се оплаква, че й е все студено и на тръпки (тя си е анемична по принцип и винаги си е имала този проблем - с анемията), но по горните постове разбрах защо все й е студено. Днеска се усмихваше доста и хапваше доста.
Лекарствата, които взима са: кавинтон 3х1, ноотропил 1200 3х1, тромбекс 1 - вечер, предуктал - 1, престариум - 1/2, кардикет 2х1/2, дехидратин НЕО -1, карвилекс .... не съм сигурен, ремирта - половин преди сън.
Не разбирам, след като пие лекарства за оросяването на мозъка и всичко, защо се получава това.... и ... нищо ли не може да се направи, защото след като взима толкова хапчета накрая пак прави инсулт.
edit: тромбекса започнахме да го даваме след като направи сегашния инсулт по указание на лекар. Някъде пролетта го спряхме, пак по указание на лекар.

ptomoff
Site Admin
Posts: 822
Joined: Wed Mar 22, 2006 10:45 pm
Contact:

Re: Безсъние след инсулт

Postby ptomoff » Wed Nov 14, 2012 12:50 am


pekostadinov
Posts: 21
Joined: Sat Feb 25, 2012 2:25 pm

Re: Безсъние след инсулт

Postby pekostadinov » Wed Nov 14, 2012 2:58 pm

Кавинтон 3х1 - 10 мг
ноотропил 1200 3х1
тромбекс х1 - 75 мг
предуктал х1 - 35 мг
престариум - 1/2 - 5 мг
кардикет - 2х12 - 20 мг
дехидратин НЕО - х1 - 25 мг
карвилекс - х1/4 - 6,25 мг
ремирта - 1/2 вечер - 30 мг
анафранил х2 - 10 мг

Можете ли да ми кажете нещо относно гълтането? В такъв смисъл, че има неща, които ги яде, но има други, които само ги дъвче и не може или просто не иска да ги глътне....

Bulgaricus
Posts: 3470
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна
Contact:

Re: Безсъние след инсулт

Postby Bulgaricus » Sat Nov 17, 2012 4:46 pm

Кавинтон е за по-добро оросяване на мозъка. Странични ефекти за нарушения на съня и сухота в гърлото.
Ноотропил също е за лечение на последици от инсулти от широк спектър. Странични ефекти може да са: безсъние, но и сънливост.
Тромбекс е клопидогрел, предписва се за намаляване на възможността на тромбоцитите да се слепват, т.е. за да се намали рискът за образуване на тромбове и емболии. При него има странични ефекти върху стомаха.
Престариум съдържа аминокиселината аргинин и се използва срещу метаболична алкалоза, т.е. повишаване на pH на кръвта или за сърдечно-съдовата система, но е по-скоро от областта на хранителните добавки.
Кардикет е за подобряване на ососяването на сърцето.
Дихедратин обезводнява, той е диуретик, това му е функцията.
Карвилекс е бета-блокер.
Ремитра е митразапин и действа приспивателно и антидепрсивно. Тя увеличава апетита.
Анафранил е едно от старите трициклични антидепресантни средства.

Така предписаното лечение, без да коментирам дозировките му е доста сложно и явно от него има нужда, или лекарите така са сметнали.
Въпросните медикаменти имат много странични действия и те могат да са свързани с оплакванията на баба Ви.
За съжаление понякога страничните действия са по-лоши от самите симптоми на заболяването.
Гълтането е свързано с инервиране на спомагателните и на основните мускули, което може да е нарушено след двата инсулта. Пациентите често се задавят и не ядат вече всичко, което преди са яли.
За съжаление не виждам потенциал нещо да подобрите. С толкова много лекарства на 82 години си е постижение. Все пак не бива да отписваме никого. Най-ще и помогнете, ако се напаснете на новите и потребности и се стремите тя да се движи и да се изхранва с разнообразна храна, както и да не се застоява. Мисля си, че след два инсулта медикамента срещу тромбове по западни стандарти не е най-оптималнатото решение. Дозата си е предписана, според официалните препоръки, т.е. 75 мг, но след два тромба, явно има проблем, който не може да се компенсира само с клопидогрел. Има една комбинация на клопидогрел с аспирин, казва се DuoPlavin и тя съдържа 75 мг клопидогрел и 100 мг ацетилсалицилова киселина. Но това трябва да го реши лекарят и.
Някакви периодични изследвания правят ли се?
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

pekostadinov
Posts: 21
Joined: Sat Feb 25, 2012 2:25 pm

Re: Безсъние след инсулт

Postby pekostadinov » Wed Nov 21, 2012 12:17 pm

Благодаря за отговорите.
Баба ми е значително по-добре. Напълно в кондикция, е верно говори, макар и по-малко, но е с всичкия си....Храни се почти нормално, а и на моменти е направо лакома. Проблемът е движението. Вечер си докато спи си движи краката и ръцете и то доста бързо, но през деня когато я вдигнем и я караме да върви й е доста трудно, нарпаво невъзможно. Всеки ден и се правят масажи и раздвижване. Забелязал съм, че при повече емоция треморорът в едната и ръка, които остана се усилва и прави някакви странни движения с китката.
Има ли някакъв начин, който може да овладее състоянието й относно инсултите, които получава? Всички изписват тромебкс, но явно не е това лекарството.... Това всичко се получава вселдствие от атеросклерозата - плаката, която е в артериите й, нали? Явно запушват артериите и нарушават проходимостта им. Знаем с близките ми, че не можем да направим чудо и не може да бъде същата както преди, но и не искаме да я отписваме т.е трябва да знаем, че сме направили всичко възможно. Взех и витамини .... възможно ли е да увеличим приема им? Благодаря ви.


Return to “Форум имам проблем...”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 2 guests