Лечение на акне (2. тема)

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

Postby Bulgaricus » Sat Feb 13, 2010 2:56 am

@jjjay

Видях я клиниката. Ако можем само въз основа на интернет страницата да си вадим заключения, то ако лекарките си разбират от работата, може да се обърнете към тях. За съжаление не ги познавам и не знам до колко страницата е показателна за качествата им на лекари и не мога да Ви дам препоръка. Лазер е по-ефективно, доколкото знам. Но с тези методи различни типове белези при различни пациенти се терапират и това трябва лекарят-оператор да го прецени. За съжаление няма как да Ви препоръчам нещо, с което не съм запознат. Трябва Вие сама да си направите опитът и може да се похвалите или оплачете в другия форум за похвали и оплаквания.

@justanuser

Здравейте,

Ако сте прочели внимателно публикациите сте щели да видите, че изотретиноин е само последно възможно лечение, след като нищо друго не е помогнало. Не само, че ще може, но и ТРЯБВА да опитате първо с локална и антибиотична терапия и пилинг, да кажем.

За съжаление не може да се направи прогноза за процентов шанс да се излекувате с посочените две процедури. При повечето хора не са ги излекували напълно, но това не значи, че трябва директно на изотретиноин да се “хвърлите”. Има много видове пилинг и много видове лекарства, които се използват. Всичко зависи от това, дали лекарят си разбира от работата.

Моят съвет е да ги започенете и след лятото, ако положението остава неприемливо и след пилинга са минали три месеца, може да мислите пак за изотретиноин. А него го има и като гел.

Проблемът с пъпките е физиологичен и пилинг сам по себе си помага, когато не е чак толкова сериозен. Фитнесът влошава акнето, но не бива да се отказвате по тази причина.

@Roaccutane

Да, разбрах Ви изречението, но това не отговаря на въпроса на хората, за съжаление. Най-малкото общо кратно, ако се търси за всеки, то означава, че няма да е най-доброто за всички, а само за повечето пациенти... Аз не мога да дам друго решение.

@justanuser

Пилингът е химическо умъртвяване на част от кожата с органична киселина, което води до нейното лющене и израстване на нова с надеждата, че новата няма да има пъпки. Ако се лекувате с доксициклин задължително си купете вносен, защото на евтините български има много странични ефекти при прием повече от един месец.

@pesho

С голяма вероятност ще помогне. Въпросът е само при каква доза и с какви странични ефекти, а те могат да са сериозни.

@Gadnqrkata

Да, това лечение, ако не се комбинира с изитретиноин е правилно, без значение от пола. Може и 10 капсули да се разтворят.

@tlepach

Уви, нямам представа. Лечението не бива да прекъсва.

@gabriela_91

Да, и според мен дерматоложката е била права.

Те могат само от немски сметки да теглят и пращат само в Германия, без човек в Германия няма да стане. Обикновенно това теглене става две седмици, след като сте получили медикамента, т.е. не е предплащане и точно при тази аптека не може с кредитна карта да се плати.

Рецептата се праща в плик. Нормално е на рецептите да се пише име и адрес на получателя, там се изпраща с безплатна пратка и лекарството.

Това, което аз бях предложил е в изключителни случаи, ако някой има рецепта да му ги изпратя, но тук идват въпросите кой колко е готов да чака и да плати за пощенските разходи.

Поздрави,
Bulgaricus

Postby justanuser » Sat Feb 13, 2010 2:00 pm

Много благодаря за отговорите, но те ми пораждат още някои въпроси.

"Пилингът е химическо умъртвяване на част от кожата с органична киселина, което води до нейното лющене и израстване на нова с надеждата, че новата няма да има пъпки. Ако се лекувате с доксициклин задължително си купете вносен, защото на евтините български има много странични ефекти при прием повече от един месец."

Какво разбирате под "новата няма да имам пъпки"? Надеждата е, че ще се излекува проблемът от пилинга, като няма да се появяват нови или поне не толкова (което не е много вероятно, доколкото разбирам), или че просто пъпките ще изчезнат, докато не се появят отново със същата сила.
Прочел съм всички публикации и ми е ясно, че това е най-тежкото лечение, но гледам, че сте го посочили като единственото ефективно и с гарантиран резултат, защото явно антибиотиците и пилингите са като руска рулетка.. "тука има, тука няма".
Относно антибиотика искам да попитам: Само при доксициклина ли е задължително да си купя вносен или това важи и за други български антибиотици свързани с лечението на акне? Също искам да попитам според Вас кой е най-добрият антибиотик за лечение или това е строго индивидуално и ако е така, може ли да се установи кой би бил най-подходящ преди леченито.
И също искам да попитам дали пигментациите, които са се получили в следствие от пъпките (явно от изстискването им) е възможно да изчезнат след пилингите и тенът на лицето да се изравни.
Не разбрах също и дали проблемът с широките пори се решава. Порите, които са след излющването пак ли ще са така широки и ако да, то поне тези, които са се разширили в следствие на изстискване, няма ли да се оправят?
Благодаря предварително, като се надявам да не ставам досаден с въпросите си :))
justanuser

Postby Коко Петров » Sat Feb 13, 2010 3:10 pm

Търсете Роакутан в Румъния. Там го има в достатъчни количества и на най ниски цени.
Ако имате приятели в Румъния те могат да ви го изпратят. Купува се без рецепта. освен това има и други лекарсва с Изотретиноин и то на доста приятни цени. В нашата България НИ дерат кожата. аз лично си купих опаковки от по 10 Х 30 защото ми трябва доза от 50 гр. на ден. Цената на опаковка е около 21 лв. в зависимост от курса на леята.
Коко Петров

Postby qwerty » Sat Feb 13, 2010 7:58 pm

Здравейте, искам първо да благодаря на Bulgaricus и останалите които дадоха информация роакутана. Поговорих с моят дерматолог и той го препоръча но предупреди и за страничните ефекти, направих изследвания и започнах. Още съм в началото и подобрения още няма, но така по принцип се очаква, за сега само ми изсъхва лицето и устните, останалото е ок.

Искам да попитам, ако някой знае аптека или сайт където има роакутан и може да се изпрати спешно защото моите хапчета скоро свършват, а тук (в Плевен) не мога да намеря никъде. Ако може да дадете номер или име и град на аптека където имат в наличност за да могат да изпратят ще съм много благодарен.

Поздрави.
qwerty

Postby justanuser » Sun Feb 14, 2010 5:27 pm

Сетих се да попитам и още нещо. Може ли пиенето на витамини за спортуващи (тези, които се изготвят от същите, които изготвят останалите суплименти за трениращите, а дозите на витамини и т.н. са многократно по-големи от тези за неспортуващи) да повлияят положително върху акнето, защото ако приемем, че не пия никакви витамини, при тежките тренировки може да изпитвам недостиг на витамини/минерали като цинк, магнезий, витамин ц, витамин а, които доколкото знам, са много важни за акнето и кожата като цяло.
justanuser

Postby jjjay » Sun Feb 14, 2010 8:29 pm

Здравейте,може ли споменатия метод със хлорнитромицин и салицилов спирт да се използва и за други части на тялото(гръб/гърди).Благодря.
jjjay

Postby justanuser » Mon Feb 15, 2010 11:23 am

Да, става. Все пак лицето е много по-чувствително от гърдите например. Самата терапия от една страна не е лоша, но от друга ако ти се изсуши кожата, после лицето ти ще се омазнява много повече, което ще води до повече пъпки. Т.е гледай да не прекаляваш за да не ти се изсушава кожата. Другото кофти нещо е вкусът. Много е горчив и ако си имаш приятелка, хич няма да и хареса тая практика.
justanuser

Postby jjjay » Mon Feb 15, 2010 10:20 pm

Здравейте,за сега ще пробвам само с гърба и гърдите,за лицето ще си помисля.Между другото имам и почистващ гел на Гарниер,който също е със салицилова киселина.Ако се използва някакъв хидратиращ крем възможно ли е да се избегне това изсушаване на кожата,и по-голямото омазняване,което следва.
jjjay

Postby justanuser » Tue Feb 16, 2010 1:05 am

Би трябвало да се избегне. Ако не прекаляваш с миенето на лицето и с мазането със спирта, не би трябвало да ти се изсуши така кожата. Относно тоя измиващ.. знам го, но не очаквай ефект от него, поне ако чакаш да ти матира кожата и да ти изсуши пъпките... Аз съм го ползвал и сега ползвам пак на Гарниер 3в1, но го използвам заради гранулите за да падат мъртвите клетки. Тея гелове са ексфоалиращи, а при акне по-лесно се разнася инфекцията с ексфоалиращите гелове. Затова по-добре си купи пяна за измиване. Има една на Lirene, която струва около 13 лева. За чувствителна кожа е и почиства добре порите и не изсушава кожата.
justanuser

Postby Bulgaricus » Tue Feb 16, 2010 1:14 am

@justanuser

Моите отговори са като ъпдейт на Уиндоус, един отговор поражда два нови въпроса.

Така, сега конкретно.

Имам предвид, че надеждата е, че новата кожа, която израства след “умъртвената”, според терапевтите, няма да има пъпки – един вид сменената кожа няма да има проблемите на старата. Практиката показва обаче, че не се получава така на практика.

Не, другите лечения не са като “руска рулетка”, защото не водят, за разлика от нея, до смърт, т.е. ако не са правилни, просто няма да подейсват и толкова...

Не е задължително, а препоръчително да си купите вносен за всеки, независимо от кой вид, който ще приемате по-дълго от две седмици, но такъв реално е само доксициклинът. Най-добрият антибиотик по препоръка на официалните директиви е доксициклин.

Не, няма как да се установи кой ще е най-подходящ. Евентуално посявка, но когато има диагноза акне, си има и препоръка и няма смисъл от посявка, защото, ако се знае, че е акне, няма антибиотик, независимо от посявката, който да е подходящ за толкова дълго лечение. Посявката е един вид информативна, а не с терапевтична препоръка.

За да се знае, дали ще се махнат белезите трябва да се знае, дали те са по-дълбики от кожата, която “ще се свали” при пилинга. Там е и отговорът Ви, вероятно не, но няма да е грешно да се опита.

Не знам дали ще се махнат, повечето остават, зависи от метода на пилинг и от силата на изстискване.

По принцип не Ви препоръчвам да пиете витамини при спорт. Ако искате да приемате нещо, то само минерали, но не и витамини. Ако искате пишете под друга тема, аз вече съм писал подробно защо някъде.

Поздрави!

@jjjay

Може навсякъде, освен по полови органи и лигавици да се ползва.

Не, хидратиране не Ви трябва, именно това хидратиране Ви е проблемът. Кожата Ви трябва да е суха, за да няма акне, а не изсушена и после изкуствено подмазнена или овлажнена отново.

Поздрави!
Bulgaricus

Postby mi12 » Tue Feb 16, 2010 7:45 am

Една молба ако може - сложете линк към първата тема. Повечето от полезните съвети са дадени там, а така се налага да се преповтарят някои казани неща.

Относно мазилата, ровейки се няколко часа, май от предната тема на 13-та страница е споменат "аnfung" крем-а , който май единствен е подходящ за временно "прикриване" ?
Поне само това мернах като единствения споменат крем, който не омазнява и не овлажнява кожата.
Другото - е чисто "алое вера" , което до колкото четох не е необходимо, а е само в краен случай , и да се слага евентуално само вечер .

Добавете нещо , ако греша ?
mi12

Postby marty_anty » Tue Feb 16, 2010 9:44 am

Здравейте
Пия роакутан вече 56 дена. Вчера бях на преглед и моята дерматоложка ми изписа Lysanel aktive крем за мазане само вечер. Каза ми да се мажа един месец и след това да отида пак на преглед и тогова щяла да ме прати на козметик. Излизат ми още малки пъпки. Толкова дълго се лекувам , че съм изгубил доверието на всеки лекар .Мога ли да и се доверя? Тази година съм абитурент. Това ми е последния влак , който мога да хвана.Помогнете.
marty_anty

Postby jjjay » Tue Feb 16, 2010 9:53 am

Здравейте,Bulgaricus благодаря за отговорите.От снощи започнах да се мажа по гърба и гърдите със спирта и разтворения в него антибиотик.Четох в други форум,че това на доста хора е помогнало,но също и навредило.Проблема е там,че са го използвали по-често от необходимо,което води до изшуване на кожата и след това до повече омазняване,а от там вече проблема става по-сериозен.Ако се използва 1 път на ден за лицето,колко дена може да се използва или като усетя,че кожата се узсушава повече от колкото трябва да го спра?Във форума,който споменах имаше хора,които са го ползвали в продължение на 2 и повече години,но явно всичко зависи от типа на кожата.
jjjay

Postby justanuser » Tue Feb 16, 2010 7:54 pm

Булгарикус, отново благодаря за ясните отговори, макар че не схванах защо не се препоръчват витамините в съчетание с фитнеса и акнето. Това, че не ги препоръчвате ми е достатъчно да не ги пия, така че не ви карам да обяснявате, но ако имате време и желание, бих се радвал.
Сега разгледах разни мнения по форумите за доксициклина. Виждам, че пациентите, които са го употребявали най-често са имали повръщане като страничен ефект. Но четох, че имало някакъв друг доксициклин, който го има по българските аптеки и е на немска фирма "Стада". Доколкото виждам, той е с добри отзиви. Тъй като сте в Германия, можете ли да кажете нещо по въпроса?
Относно пилинга исках да знам дали пигментациите изчезват (червено-кафяви петна по лицето с различна големина), или просто ще избледнеят след излющването. Мисля, че би трябвало да има разлика между тях и белезите, защото белезите са си дупки, а пигментациите май са само повърхностни. Все пак ако знаех, нямаше да питам :))
justanuser

Postby jjjay » Thu Feb 18, 2010 12:37 am

Здравейте,днес посетих споменатата вече клиника във Варна.Докторката ми изписа антибиотик Азакс,3пъти на седмица в продължение на 1 месец.Заедно с това ми изписа Зинерит,бирена мая,някакъв крем и гел за миене(последните 2 още не съм ги купил).Разбрах също,че не всички видове химически пилинг излющват кожата(зависи от киселината,която се използва).Забравих да я попитам дали трябва да се избягват някакви храни/напитки.Аз не пия газирано по принцип,само вода и сокове от време на време.Избягвам да ям сладко,ако ям гледам да е в нормални количества.Бяха ми казали,че белият шоколад няма същите "негативни" действия над проблемната кожа както кафевия,за това ям бял.Бях чел също,че оризът трябва да се избягва от хора с моя проблем,наистина ли е така,защото мисля да наблегна повече на ориза(нещо като диета да го наречем).Предполагам,че ако няколко дни в месеца спортувам няма да са "фатални",нали?За сега е това,ако се сетя за нещо друго ще пиша.Като си купя гела и крема ще споделя какви са.А и още нещо,гледах едни напитки от алое вера,казват че са полезни не само за кожата,но и за много други неща.Какво мислите за тях?Благодаря Ви отново.
Днес си купих измаващия гел и крема,които ми бяха изписани.2та са на La Roche-Posay,дано да си струват 50те лева...
jjjay

PreviousNext

Return to Форум имам проблем...

Similar topics