by Palette » Mon Mar 22, 2010 5:55 pm
Добър ден!
Преди няколко дни попаднах на тази тема, търсейки за пореден път информация в интернет относно акнето и възможните начини за лечението му.
Ще си позволя първо да споделя на кратко състоянието си.
На 22 г. съм, жена, 170 см височина, 55 кг. От 7 години се лекувам от акне, като от април-май 2008 г. до февруари 2010 г. се наблюдаваше успокояване до степен, в която си позволих да започна да работя за премахването на белези. В началото на февруари 2009 г. ми направиха процедура с лазер (лазерен пилинг - фраксел), благодарение на която белезите ми намаляха значително, но тъй като имаше какво да се желае още, през февруари тази година направих още една процедура от същия тип.
Неочаквано обаче, след нея, още на третия ден след третирането, започнаха да ми излизат малки гнойни пъпчици, в началото наистина на едно-две места, поради което реших, че може да е следствие от мазането с вазелин (целеше се размекването и обелването на образувалите се кори от мазането с Дермазин (Dermazin) /сребърен сулфадиазин/). След разговор с дерматоложката ми, започнах да се мажа с Пантенол Форте (за успокояване на кожата и червенините), но малките гнойни пъпчици продължаваха да излизат. Смених и този крем с Цикабио (Cicabio) на Биодерма, което обаче не намали обрива. Смениха ми и този крем с кортикостероид, който мазах един ден и от който още повече се обринах. След това ми изписаха да се мажа с Цинкова микстура, която обаче изсушаваше кожата ми докато бях с нея (тя е във вид на маска и се държи около 40-45 мин. на лицето), а това предизвика още по-силно омазняване на кожата ми и задълочаване на проблема. Мазах се със Зинерит няколко дни... докато не се преизсуши кожата, но пъпките продължаваха да излизат всеки ден... Приемах дори антихистамин, защото не можеха да определят дали не е алергия... Няколко дни гладувах, решавайки, че може да е от някоя храна (въпреки, че съм вегетарианка)...
Вече месец по-късно, гнойните пъпки продължават да излизат всеки ден по няколко и до вечерта на следващия ден връхчетата им пожълтяват и падат при миене на лицето или къпане. Бях и на почистване в центъра на дерматоложката ми - няколко пъти. Но нищо. Пъпчиците са повърхностни, гнойни и се появяват всеки ден (забелязах, че става огледално от двете страни на лицето (главно бузите, около устата и брадичката - зоната, която беше третирана с лазер).
Моля за съвет и препоръка как да постъпя! Никой не може да разбере причината за изригването (изглежда като обрив), съответно вече не знам какво да мисля или правя.
Поздрави,
Palette