болки в гърба и слабост в крайниците

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

болки в гърба и слабост в крайниците

Postby vasileva0 » Sat Dec 26, 2009 9:56 pm

Здравейте,преди около 4 месеца ме заболя първо гърба някъде на нивото на закопчалката на сутиена,след това ме заболя и прасеца на десния крак после болката се измести и в другия прасец.И така постепенно болката вече е по целите ми крака,болката се мести , понякога ме болят отзаде краката,понякога отпреде,но в повечето случай е близко до ставите.Болят ме и меките части под кръста от двете страни.Усещам слабост в краката и на определени места като ги стисна ме болят,например малко по-надолу от прасеца.Имах и изтръпване,ходих на ортопед изписа ми лекарстава за дископатия ,изтръпването намаля.От известно време ме боли и връта ,особено като си извъртя главата или я наведа надолу към гърдите.Имам слабост и в ръцете.Ръцете ме болят при натиск около 2-3см.над лакътя и двете ръце на едно и също място,както и малко преди мишницата,но това е при натиск,като че ли някакви сухожилията ме болят.Ръцете не мога да ги държа вдигнати нагоре повече от 1 минута просто много отмаляват.И незнам дали е свързано с всичко това,но всички кости по цялото ми тяло пукат леко да се извъртя настрани и костите пукат,незнам дали преди е било така просто не съм обръщала внимание.Болките са хронични и не са толкова силни ,че да пия обезболяващи най-много ме притеснява слабостта в крайниците и изтръпването което беше .Сутрин като стана от леглото съм като скована,като се раздвижа е по-добре,но вечер пак слабостта и болките в крайниците се връщат с пълна сила.Когато стоя малко повече пред компютра целия гръб започва да ме боли не само по гръбначния стълб,а и странично към плешките.
Аз съм на 29 години 170см. съм висока и 59кг. завършила съм спортно училище,имам две деца на 9 и 3 години,като сина ми го кърмих до 1,7 месеца постоянно ми беше в ръцете сега е на 3 години и все още ,като излизем на разходка го нося,а и във вкъщи се носим от веме на време.Може ли носенето на детето да има нещо общо с това.
Пропуснах да добавя,че преди 4 години ми се виеше свят.Правих много изследвания тогава и всичко си беше наред ,правих и ЯМР на главата .През целия ден просто ми беше лошо,след това просто виенето на свят престана и 1 година след като родих сина ми виенето на свят се върна.Това се случва обикновенно сутрин след ставане и по някое време през деня.
Ходих на ЕМГ изследване.Това е резултата.

Насочваща диагноза-Лумбосакрална радикулопатия.
Нормална проводимост на изследваните периферни нервина долни крайници-двигателни и сетивни влакна.Не се установи денервация.Неубедителни признаци на радикулопатия L5 двустранно

Какво да правя от тука нататъка,то направление за ЯМР няма да ми дадът,а аз не мога да отделя 900 лева за снимка на целия гръб,какви изследвания мога да направя и въобще някаква насочваща диагноза,че лекаря каза с толкова разнообразни симптоми.........Да скрия за някой от симптомите ли?
Имам синдром на жулбер и спаднал стомах.
Исках да бъда максимално подробна,защото лекаря не ме изслуша докрая,като започнах с болките в гърба и веднага постави диагноза дископатия,но аз невярвам,че от една дископатия може да се чувствам така..

Благодаря ви предварително.
vasileva0
 
Posts: 8
Joined: Fri Dec 25, 2009 11:07 am
Location: varna

Postby Bulgaricus » Sun Jan 03, 2010 8:34 am

Здравейте,

симптомите, които описвате имат няколко основни “насоки”.

От една страна имате неясно лумбално костно заболяване, което обаче всеки втори го има, стига да се изследва достатъчно подробно.

От друга страна имате загуба на сила и явно Ви е правена кръвна картина, така че са изключени някакви дребни и банални причинители.

Виждам две основни причини, които са възможни:

1) цялостно костно заболяване, свързано с възпалителен процес, остеопороза или някакъв генетичен колагенен дефект;

или

2) нервно дегенеративно заболяване, като множествена склероза, например.

Уви, второто е мноооооооого слабо вероятно и не бива да се плашите, защото то прогресира и е необратимо, а явно при Вас няма останали трайни смущения във финната моторика на горните крайници.

Какви кръвни изследвания са правени точно?

Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!
Bulgaricus
 
Posts: 3380
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна

Postby vasileva0 » Thu Jan 07, 2010 11:43 pm

Благодаря ви за отговора.Изследванията който съм правила са това-
Кръвна картина

WBC / левкоцити брой / 6.5
10^9/l 3.5 - 10.5

RBC / еритроцити брой / 4.61
10^12/l Мъже 4.5-6.5; Жени 3.9-5.9; Деца 4.0-6.2

HGB / хемоглобин / 142
g/l Мъже 130-180; Жени 120-160; Деца 105-145

HCT / хематокрит / 0.417
l/l Мъже 0.40 - 0.55; Жени 0.37 - 0.47; Деца 0.30 - 0.50

MCV / среден еритроцитен обем / 90.5
fl 78 - 105

MCH /средно съдърж. на хемоглобина в 1 еритроцит/ 30.8
pg 25 - 35

MCHC /средна конц. на хемоглобина в еритроцитите/ 341
g/l 310 - 370

PLT / тромбоцити / 212
10^9/l 150 - 450

LYM% /лимфоцити % / 0.241


MXD% / базофили, еозинофили и моноцити % / 0.067


NEUT% / неутрофили % / 0.692


LYM# / лимфоцити абс.стойност / 1.6
10^9/l Мъже 0.8 - 2.7 ; Жени 0.9 - 2.8

MXD# /базофили, еозинофили и моноцити абс.стойност 0.4
10^9/l Мъже 0.1 - 1.5 ; Жени 0.1 - 1.6

NEUT# / / неутрофили абс.стойност / 4.5
10^9/l Мъже 1.2 - 5.3 ; Жени 1.6 - 6.9

RDW-CV 0.135
l/l

PDW 11.7
fl 9.4 - 18.1

MPV / среден тромбоцитен обем / 9.2
fl 8.1 - 12.4

Глюкоза /Glucose/ 4.86
mmol/l 3.05 - 6.38

Урея /BUN/ 3.33
mmol/l 2.00 - 8.30

ALAT 9.77
U/l 0.00 - 41.0

Белтък в урина /protein/ ( - ) отрицателен
отрицателен резултат

Седимент /sediment/ рядко ед. левк. еп.кл.

желязо 21,36 - 9-30,4

СУЕ 23 до 20

Какво означава генетичен колагенен дефект;
Ужасно ми пукат всички кости и кокали ,на гърба на краката и на ръцете най-много.Когато си свивам и разгъвам пръстите на ръцете ме болят
vasileva0
 
Posts: 8
Joined: Fri Dec 25, 2009 11:07 am
Location: varna

Postby vasilevaa » Sun Jan 10, 2010 1:43 am

Да добавя че при по дълго стоене седнала започват да ме болят колената, ставането и сядането ми е малко трудно без опора.Днес забелязах,че като тръсках термометъра ме болеше и китката,май всички стави ме болят .Сутрин ,като се събудя и докато още лежа отнякъде идва една болка или по-скоро като схващане в областта на прасците и постепенно се усилва,така за около 1-2 минути, петите ми изтръпват и после изчезва ,като си размърдам краката. Много често ми се вие свят,особено вечер ,като си легна и сутрин докато още не съм станала от леглото.
Имам и кисти в яйчниците за който гинеколога ми спомена поликистоза,понеделник ще направя TSH. FT3.FT4 и ПРОЛАКТИН.
Като отида при личния лекар все няма направления.Всички изследвания си ги плащам,ако може да ме насочите какви изследвания още да направя.
vasilevaa
 
Posts: 1
Joined: Sun Jan 10, 2010 1:36 am

Postby vasileva0 » Wed Jan 13, 2010 1:10 am

Днес направих и тези изследвания.
хормоналните изследвания ги направих заради кисти в яйчниците и съмнение за поликистоза.
TSH 2.131mU/l 0.35 - 5.00


Prolactin 133.45mlU/l М(83.0 - 414), Ж(90 - 523)


LH 3.99IU/l М(1.0-5. Ж(фол 1.9-8.0; овул 11.3-59.0; лут 0.8-


FSH 3.25IU/l М(1.0-10.5) Ж(фол 2.4-9.3; овул 3.9-13.3; лут 0.6-


Правени са на 3 ден от месечния цикъл.


ПКК 22 с автоматично ДКК *
Профил Виж по-долу

WBC (левкоцити) 6.41
x10^9/L 4.0 - 11.0

NEU% (гранулоцити) 64.2
% 30.0 - 70.0

LYM%(лимфоцити ) 24.6
% 20.0 - 50.0

MONO% 8.64
% 0.1 - 12.0

EOS% 2.04
% 0.01-7.0

BASO% 0.51
% 0.01 - 2.0

NEU# (гранулоцити - бр.) 4.11
x10^9/L 1.3 - 7.4

LYM# (лимфоцити - бр.) 1.58
x10^9/L 0.9 - 5.3

MONO# 0.554
x10^9/L 0.05 - 0.90

EOS# 0.131
x10^9/L 0.01 - 7.00

BASO# 0.03
x10^9/L 0.01 - 0.20

RBC (еритроцити - бр.) 4.43
x10^12/L M(4.6 - 6.2) Ж(4.0 -5.5)

Hgb (хемоглобин) 135
g/L М(140 - 180) Ж(120 - 160)

Hct (хематокрит) 0.402
L/L 0.35 - 0.55

MCV (ср. обем на еритроцита) 90.8
fL 82.0 - 98.0

MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. ) 30.5
pg 28.0 - 33.0

MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 336
g/ L 330 - 350

RDW (девиация на ерит. р-ие) 13
% 11.6 - 15.7

Plt (трoмбоцити) 223
x10^9/L 140 - 440

MPV (ср обем на тромбоцита) 7.85
fL 7.5 - 11.0

Pct (тр обем/ общ обем) 1.75
% 1.2 - 4.0

PDW (девиация на тромбоцити) 16.7
0.0 - 99.9

Ревма фактор(количествен) 5.81IU/l до 8
vasileva0
 
Posts: 8
Joined: Fri Dec 25, 2009 11:07 am
Location: varna

Postby vasileva0 » Wed Feb 10, 2010 11:09 pm

Има ли някакъв проблем с изследванията ми.И какви изследвания още мога да направя.
vasileva0
 
Posts: 8
Joined: Fri Dec 25, 2009 11:07 am
Location: varna


Return to Форум имам проблем...


Similar topics


Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google [Bot] and 1 guest