Болка в дясното подребрие, въпроси

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

galoas
Posts: 4
Joined: Fri Oct 23, 2009 5:31 pm

Болка в дясното подребрие, въпроси

Postby galoas » Fri Oct 23, 2009 5:40 pm

Здравейте.
Аз съм на 21, мъж, 80 кг, 190 см, не взимам никакви медикаменти и от доста време почти не пия, холестерол 3.7, глицериди (не знам дали така се казват, скоро си правих профилактични изследвания на това) в норма, клинично здрав (май "почти" здрав"), с изваден апендикс преди 4-5 години. В семейството ми няма хора страдали от черен дроб, има страдали от жлъчка и бъбреци, както и една баба с доброкачествен рак на матката.
Преди години (6-7) имах проблеми с черния дроб (или поне аз останах с такова мнение) .. Болеше ми при натоварване, тормозеше ми и стомаха. Пих Ранитидин, Алмагел, Мезимфорте известно време и след това забравих.
От средата на това лято мисля обаче че пак ги има. Уморям се лесно (но пък и работя по 12 часа на ден :)). След кратки почивки май съм си на ред.
Правих си преди 2 месеца кръвен тест за хепатит В и С както и общи изследвания на урина - всичко наред. Работата ми не е в неблагоприятна среда - работя на компютър, далеч от климатик, почти нямам никакви физически натоварвания (не само на работа, но и изобщо. Стреса и психическите обаче компенсират).
От 20-25 дни обаче имам тежест в черния дроб (до болка понякога), повече когато се натоварвам. Болката е в подребрието, понякога между ребрата и/или по-високо, но това е предимно като качвам стълби/ходя и не се появява винаги. От няколко дни пия повече течности (1.5л вода на ден :)) и взе да утихва.
Имам май повече оригвания от обикновенно, както и обща отпадналост и слаба болка в ставите понякога, леко гадене.
Нямам други неща като киселини, повръщане, сърбежи, петна, промени в урина, фекалии, промяна на цвета на кожата, видимо подуване, губене на тегло ..
На ясно съм, че трябва да ида на лекар и че тук не можете да ми помогнете особено. Но това не може да се случи скоро, понеже работя в град далеч от личния.
Проблема е, че взех и много да се притеснявам, главно заради нещата, които четох за подобни симптоми в Google (лоша практика, обещавам си повече да не правя така ... ).
Чудно ми е дали може да е нещо не-съвсем сериозно както и каква диета е добре да спазвам. :)
Мерси.

Bulgaricus
Posts: 3470
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна
Contact:

Postby Bulgaricus » Sun Oct 25, 2009 6:26 am

Здравейте,

първо трябва да уточним, че говорите за болки в дясната страна на корема, намиращи се приблизително на височината на последното ребро отпред или отзад?

Ако черният дроб е причина за поява на такива симптоми, то в почти всички случаи има предистория - хепатит, интоксикация или алкохолизъм. При последното трябва да Ви обърна внимание, че е за съжаление факт за много млади мъже на Вашата възраст в Б-я и че алкохолизмът не е явление, което само при възрастните хора го има. Средно по една бира на ден или по един "запой" на седмица са дефакто вече алкохолизъм по медицински критерии.

Но да предположим, че не сте прекалявал и че вече (правилно) сте спрели алкохола. Освен това не приемате никакви хранителни добавки или други медикаменти, предполагам? И не пушите?

Кой Ви ги бе предписал тези медикаменти?

Правихте ли си чернодробна кръвна картина? Ако не, то веднага трябва да го направите.

Освен това е добре и да си измерите захарта след и преди ядене. Предполагам, че в някоя аптека могат да я измерят.

Описаните от Вас симптоми, при положение, че не сте пожълтял и че не Ви е оцветена урината, говорят по-скоро за сърдечен проблем, а не за чернодробен. Затова първо трябва да се изключи и сърдечен проблем, защото той е по-опасен. Лесната уморяемост при натоварване е първи признак на лека сърдечна недостатъчност или просто сте уморен.

Отидете на личен лекар и го помолете да Ви пусне чернодробна картина и кръвна картина.

А киселини имате ли?

Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

galoas
Posts: 4
Joined: Fri Oct 23, 2009 5:31 pm

Postby galoas » Sun Oct 25, 2009 11:38 am

Да, болките са на височината на последното ребро, отпред в дясно. Пиех преди няколко месеца за около 30 дни Centrum (просто "профилактично").
Проблеми с алкохола не съм имал, нито съм прекалявал в някой момент (било то скоро или преди време), така че едва ли той е някаква причина.Киселини също нямам :?

Медикаментите, които взимах преди време ми бяха предписани мисля от някакъв педиатър, защото по това време бях още в тази възраст. По това време ми беше правена и последната пълна кръвна картина.

Карах преди време тежка пневмнония и по това време имах някаква техекардия (съжалявам ако някои думички не ги пиша съвсем правилно, но съм далеч от тези неща по принцип :) ). По това време ми правиха доста ЕКГ-та и всичко беше наред. Но по принцип цял живот съм с учестен (по моите представи) пулс - 80-90 (без натоварвания).

Е, в случай че май няма да се размина само с диета :) , май ще взема отпуска и тази седмица ще обиколя лекарите.

Bulgaricus
Posts: 3470
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна
Contact:

Postby Bulgaricus » Tue Oct 27, 2009 11:45 pm

А болките зависими ли са от натоварване, дишане или хранене?
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

galoas
Posts: 4
Joined: Fri Oct 23, 2009 5:31 pm

Postby galoas » Wed Oct 28, 2009 12:15 pm

От дишане със сигурност не са зависими, нямам наблюдения да са зависими и от хранене. Освен това имам и нормален апетит.
Мисля обаче, че леко се усилват при продължително ходене. При такива физически натоварвания, мисля че са появяват и леки бодежи по-високо. Днес също са по-силни през деня.


Като цяло все пак болката е слаба (тежест по-често), но постоянна. И все пак доста различна .. чуството през деня е различно, без някаква зависимост от сутрин/вечер ..

След няколко часа мъки вчера, успях да си намеря гастроентролог (при такъв ме прати личния), който да ме приеме преди края на следващия месец .. Май предпочитам да не бях здравноосигурен и да си плащах за всичко, тогава поне биха ми обърнали повече внимание вероятно ..
В четвъртък следобяд ще ида да ме видят :)

Bulgaricus
Posts: 3470
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна
Contact:

Postby Bulgaricus » Sun Nov 08, 2009 6:49 am

Както го описвате, трябва да Ви види човек. Може да е всичко. Гастроскопия с биопсии като Ви направи гастроентерологът ще се знае повече.
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

galoas
Posts: 4
Joined: Fri Oct 23, 2009 5:31 pm

Postby galoas » Sat Nov 21, 2009 5:04 pm

Благодаря Ви за мненията, прав бяхте, оказа се че може да са доста неща.
Гастроентерологът ми направи ехограф, както и доста кръвни изследвания.
Оказа се, че имам подут панкреас, изписа ми 2 вида антибиотици и Сопрал .. пише в листовките им че били за Helicobacter pylori .. Все едно всъщност, хубавото е, че няколко дни след като ги пих всички симптоми изчезнаха и се чуствам доста добре (и доста по-спокоен.
:):):)


Return to “Форум имам проблем...”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests