През декември 2008 получих силен зъбобол - вляво горе, но за няколко дена отшумя и не отидох на зъболекар.
Имам изкривена носна преграда и често страдам от стичане на секрет в гърлото от носа. През февруари този секрет се увеличи значително.
Тогава претърпях и операция от херния, като след операцията самолекувах стичането на секрет с капки и сироп за кашлица с цел да не започна да кашлям защото болките бяха ужасни.
През март усетих слаба болка в лявата част на гърлото при гълтане на големи хапки. Личният лекар ми изписа биопрамокс. Никакъв резултат.
В края на май болката в горните зъби отляво се появи отново и тогава вече отидох на зъболекар. Той ми направи снимка, но каза че не вижда там сериозен проблем. Още повече , че не можахме да разберем кой зъб всъщност ме боли. Затова зъболекарят ми развали стара пломба и ми направи две нови пломби. Ремонтира ми 3 зъба, като два от тях с най-малки кариеси , най-много ме боляха, но той ти затвори веднага.
В същото време се простудих и ми се наду шиен лимфен възел отляво със страхотна болка в гърлото. Всъщност това беше болка на същото място, където отдавна ме болеше при гълтане на големи хапки. Отидох на УНГ и той ми каза , че нямам проблем с гърлото, а ми откри маскиларен синузит в лявата околоносна кухина - остър или хроничен. Пих три вида антибиотик - аугментин - 3 дни, амоксиклав - 7 дни и Панцеф - 5 дни, и разни други мазила и хапчета, в комбинация с нагревки. 5 дни след началото на лечението изчезна острата болка в гърлото. Единствените симптоми на острия синузит ми бяха - стичането на безцветен секрет в гърлото и лека болка при навеждане в лявата скула.
В момента 25 дни след откриването на синуита болката при навеждане в лявата скула изчезна, но задното стичане на безцветен секрет в носа остана. Ренгеновата снимка показа , че от синузита е останало съвсем малко. В момента спрях всякакви лечения по настояване на УНГ доктора.
Проблемът ми обаче с подутите лифни възли си остана. Дори стана по-лошо - надуха се и двата възела под ушите. Шийният лимфен възел ми причинява болка в гърлото, а тези под ушите - чувство за стягане на врата и напрежение в ушите. Забелязах, че лимфните възли ми се подуха веднага след простудата - първо най-големия, този на шията, а след няколко дни и тези под ушите. От тогава те си стоят такива и не намаляват. Дори при провокации, като цигари, алкохол или безсъние - се увеличават повече.
Ходих на хематолог, който ми назначи изследвания на кръвта и ехография на останалите лимфни възли по тялото. Резултатът от изследванията показвал вирусна инфекция. При тези изследвания ми откриха високо съдържание на цитомегаловирус, но никой доктор не каза нищо за това. Според хематолога няма необходимост на този етап от биопсия и трябва да се лекува инфекцията в синусите. Но пък тази инфекция уж взима да минава, а намаляване на лимфните възли не се наблюдава.
Тъй като един от направените ми вече зъби ме понаболява при дъвчене на твърда храна отидох на втори зъболекар. Той ми направи панорамна снимка на зъбите и ми каза, че нямам проблем със зъбите и най-вероятно тази болка е свързана със синузита.
Някой има ли идея дали тези подути лимфни възли са само в следствие на синузита и кога да очаквам да ми минат?
Предварително благодаря!