Фибромиалгия ли е това ?

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

eme1311
Posts: 14
Joined: Fri May 22, 2009 10:54 pm

Фибромиалгия ли е това ?

Postby eme1311 » Fri May 22, 2009 11:26 pm

От много години, вече не помня от кога ,имам страшни болки в гърба /горе рамена и плешки/. Ходих по лекари пих лекарства, правих физиотерапии, но ставам все по зле. Постоянно ме боли всичко, постоянно съм уморена, главоболия, световъртежи, прилошавания, имам чувството че полудявам, забравям/ пиша задачите за деня на бележки /,бъркам думи /дъщеря ми ми се присмива, а мен все повече ме е срам и ме е яд, че става така /интелигентен човек съм/ .Всички изследвания до сега показват че съм в перфектно здраве. Лекарката ми ме смята за хипохондричка с постоянните и разнообразни оплаквания, шефовете за кръшкачка, приятелките ми /не всички/ за мрънкалник - А МЕНЕ МЕ БОЛИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Не знам вече към кого да се обърна. Сама ровя из интернет да открия къде грешат и какво пропускат лекарите. Моят УНГ лекар се насочи симптоматично към това заболяване/ освен всичко имам неиндентифицирани болки в носоглътката/.
Много ще съм благодарна,ако някой може да ме насочи. Емилия

Bulgaricus
Posts: 3470
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна
Contact:

Postby Bulgaricus » Tue May 26, 2009 2:53 am

Първо трябва да се направят детайлни снимки на гръбначния стълб (ЯМР или скенер). И ако тази причина се изключи се продължава с изключване и на другите.
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

eme1311
Posts: 14
Joined: Fri May 22, 2009 10:54 pm

Postby eme1311 » Fri May 29, 2009 10:30 pm

На снимката откриха ошипяване на вратни прешлени 4 и 5, за скенер казаха че е рано. Направиха Доплер-няма стесняване на кръвоносни съдове.
Възможно ли е те да са причнина за оплакванията?

miky
Posts: 44
Joined: Sun May 17, 2009 8:54 pm
Contact:

Postby miky » Sat May 30, 2009 3:50 pm

Имате ли температура, ако да - колко достига, кога са пиковете. Как се получи това състояние? Дали е след прекарана инфекция, внезапно ли бе началото?

eme1311
Posts: 14
Joined: Fri May 22, 2009 10:54 pm

Postby eme1311 » Thu Jun 04, 2009 5:36 pm

Спомням си, че в началото около година поддържах темперетура 37,3-4.
ЛЛ не откри нищо съмнително и каза, че при някои хора е нормално да имат тази температура. В този период боледувах често от простудни заболявания и един път от пневмония.Изживях също и силен емоционален стрес на когото приписаха всичките ми здравословни проблеми.

miky
Posts: 44
Joined: Sun May 17, 2009 8:54 pm
Contact:

Postby miky » Thu Jun 04, 2009 10:29 pm

Първо искам да се извиня на колегата Булгарикус, че се включих в тази тема. Хроничната умора е моя страст. Просто имам такива пациенти, интересно е и се ровя често из литературата.

Еме1311, хроничната умора е доста сложно заболяване. За съжаление най-трудни са лечението (в което има доста новости) и диагностиката. Няма метод за диагностициране до този момент, единствения такъв е изключване на всички възможни и познати състояния.

Дайте ми отговор на следните въпроси:

1. Събуждате ли се бодра, след дълъг и непробуден сън (ако имате проблеми със съня - пробвайте с медикаменти).
2. След почивка от физически и умствени дейности - отпочивате ли си, възстановяват ли се силите Ви.
3. Кога поддържахте тази температура 37.3-4?
4. Приемате ли някакви медикаменти? Алкохол? Цигари?
5. От кога са тези симптоми?
6. Кои заболявания са търсени и изключени до този момент?
7. Правено ли е някога изследване за ебщайнбар вирус или цитомегаловирус?
8. Дайте повече данни за себе си - години, ръст, тегло. С какво се храните, какво работите.

Странен
Posts: 48
Joined: Sun Dec 28, 2008 1:09 pm

Postby Странен » Mon Jun 08, 2009 2:15 pm

Здравей мики ! Освен за хроничната умора имаш ли познания върху това ? ,Здравейте! Ще се опитам да ви разкажа накратко ,моята дълга история. На 36г. съм и на около 12г. възраст започнах да чувствувам силни болки в коленете /след натоварване/,както и замайване /оказа се хипертония 90–160/.До влизането ми в казармата болките в коленете станаха постоянни ,но не им обръщах внимание.През първите 3 месеца беше някакъв ужас /в следствие на физическото натоварване/+/хипертонията/, от поделението ме изпратиха на преглед 1.МВР–болница и 2.ВМ Академия, но и на двете места казаха ,че всичко ми е наред .Съответно трябваше да преживея това ,че всички началници ме гледаха накриво ,след набеждаването ми пред цялото поделение за симулант.Както и да е преминах и през тези премеждия,но когато станах на 26г. ,болките преминаха и в съпалата /предната част и глезените/.Тогава започна и моята трагедия с лекарите.Тъй като съм роден в малък град ,който и до днес е известен с ,,лекарите,, си,реших да ходя в София на специалист.След като посетих няколко известни професора /поставиха ми различни диагнози/предпочетох най–удобната за мен:стелки на доктор Шол. Откакто взех да ги нася болките се увеличиха. Така стигнах до друг специалист /в София/,който ми каза ,че имам заболяване на Колер и ми отряза някаква кост на втория пръст на дясното стъпало. След това ходих още няколко пъти в София /Пирогов,Горна Баня,ИНСУЛ и някоя и друга частна к–ка –без резултат естествено/,след което разбрах за к–ка ,,св.Иван Рилски,,.Там отново ми направиха изследвания и ми казаха ,че имам псориатичен артрит и ме изпратиха на дерматолог ,който категорично отхвърли тезата за псориазис /себорея/.Изписаха ми инжекций и лекарства и малко се пооправих /преди това за да мога да ходя, се подпирах по зградите и парапетите/.През 2000г. заминах за Испания с надеждата да поработя и да намеря истински лекар.Уви с работата успях но с лекарите не. Тук диагнозите ми са следните:Ревматолог–ревматоиден артрит , 2Ревматолог–психично болен , Психиатър–нормален с депресия , 2Психиатър–депресия породена от моето физическо състояние , Невролог–фибромиалгия , 2Невролог–фибромиалгия ,Специалист по фибромиалгия–ревматоиден артрит.????????? От 5г. насам ме болят всички стави и мускули на тялото,/ не помня кога тичах за последно/по цял ден лежа ,не съм добре с равновесието и концентрацията ,много забравям и ми е нервно,болките са много силни и денонощни /едва издържам.../. Това беше един бегъл поглед ,върху моят живот. Съжалявам ,ако съм отегчил някого!!!

Милен Петров
Posts: 6
Joined: Fri Jun 05, 2009 8:27 pm
Location: гр.София

Postby Милен Петров » Mon Jun 08, 2009 6:29 pm

Здравейте.
Пише ви друг "страдалец" с подобни симптоми.Първите прояви на СХУ и фибромиалгия (те се припокриват) при мен бяха още като студент.Висока температура 37.2-37.5 особенно вечер , чести простудни заболявания ,болки по цялото тяло особенно гърба и коремната област,лесна умора, отпадналост.И това продължи 1-2 години.Междувременно направих и язва на стомаха.Но живота ми така се завъртя ,че започнахме частен бизнес с приятелката ми и работа ,много работа.За няколко месеца симптомите изчезнаха и забравих за болеста.Междувременно тогава и не предполагах ,че съм болен от това заболяване.Неусетно минаха 10г. изпълнени с много труд и стрес.И нещата се повториха.Но вече се чуствам доста по-зле.Постоянна умора,виене на свят,замаяност,слаба концентрация,слаба памет и т.н.Все "хубави неща".И така вече 5-та година.Вече работя по 1-2часа и то не всеки ден.Добре , че бизнеса ни е семеен и съпругата се справя и ме търпи все още.През тези години пробвах доста неща - йога ,джогинг .На по- късен етап отидох и при психиатър.Изписаха ми антидепресант ,от който се чуствам малко по добре .Но недостатъчно и със странични ефекти от него.Преди 2-3 месеца нещо започна да ми писва и реших да пробвам в няколко направления да се боря с болеста.Акупунктура , хомеопатия и БАД(био активни добавки).От всичко досега , което съм опитал най-много съм доволен от БАД.Препоръчвам ви горещо фирма ТНТ 21.Ще я намерите в нета.
И по специално екстракт от гъбите Рейши и Кордицепс.Имат чудесен ефект.
Имат фирмен магазин близо до НДК .Там ще си изберете и други продукти от Китайската и Индийската медицина.
Продължавам и с хомеопатията.
Относно заболяването то е от "модерните" болести на 21век.Като причина първо за мен е генетиката и на второ място е стреса.Под генетика имам предвид слаба имунна и нервна система и слаби енергийни нива на организма.Слабо ин и ян ,както казва китайската медицина.

По добре съм ,но има още какво да се желае.
Поздрави и дано да съм бил полезен.

eme1311
Posts: 14
Joined: Fri May 22, 2009 10:54 pm

Postby eme1311 » Wed Jun 10, 2009 11:59 pm

Първо искам да благодаря на всички които са ми писали и да им кажа че не са ме отегчили, напротив, помогнаха ми да си изясня някои подробности от заболяването.
Искам и да се извиня че дълго е можах да отговоря поради технически проблеми с компютъра и интернета.
На зададехите ми от miky въпроси отговарям веднага:
1. дълго време не можех да си отговоря заще след непробуден сън, сутрин се събуждам "сдъвкана и изплюта". Отивах на работа сутрин толкова уморена, си мислих само за момента в който ще свърша работа и ще се прибера да си легна.
2. С отговор 1 отговорих и на 2. Работата ми е умствена и е свързана повече със психическо отколкото със физическо натоварване.
3. Температурата поддържах 2003/04 г. Личната ми лекарка търсеше причината но така и не я откри. Единствено изследването за токсоплазмоза показа някакви отколконения и пих лекарства, това продължи около година, помня че бях много отслабнала (42кг) бях на 35/6 г.
4. В този период изпих толкова медикаменти, колкото не бях пила в целия си живот до момента. Бях постоянно болна с инфекции в гърлото, ангини, фарингити, бронхити, пневмонии. Лекуваха ме от депресии и какво ли още не.
Тогава спрях цигарите, заради болките в гърлото. Никога не съм пиела много, но тогава спрях и алкохола. В момента не приемам никакви медикаменти.
5. Симптомите са от около 6-7 години и с всяка година се задълбочават.
6. Поради причината, че никой специалист не открива нищо те не намират причина да проследяват заболяване. Както вече споменах личната ми лекарка ме смята за хипохондрик и с начина по който се държи с мен ме кара да се чувствам неудобно всеки път когато ми се налага да отида при нея. Освен оплакванията ми от болките в гърба, врата, главата, световъртежите, усещането че очите ми тежат и сами се затварят, болки зад очите, тежест в крака и ръце, усещане че нямам сили, забравяне, дезориентация (на моменти), много съм нервна, избухвам по най малки поводи, крещя, постоянни синини по краката от най малкия удар, другото доста сериозно оплакване е болки в гърлото, трудно преглъщане, необясними напъни за кашлица и гъсти задноназални секрети. УНГ специалистите са единодушни, че органични причини няма.
Така, че според всички специалисти аз съм напълно здрава!
7. Не. Никой не си е и помислял, че имам нужда да ми се правят иследвания.
8. В момента съм на 42 г , ръст: 1.57 , 55 кг (като 4 качих за последните 6 месеца), храня се нормално предпочитам плодове и зеленчуци. Работя като начален учител.
Благодаря за информацията, коят ми дават потърпевши от синдрома на хроничната умора, но аз пак съм в задънена улица с въпроса:
КАКВО ДА ПРАВЯ?

Странен
Posts: 48
Joined: Sun Dec 28, 2008 1:09 pm

Postby Странен » Thu Jun 11, 2009 8:53 am

Здравей еме ! Според мен симптомите които имаш са очевадни - Фибромиалгия ! Какво да правиш от тук нататък ? Ще ти дам 2 съвета препоръчвани от всички лекари. 1. Антидепресанти /не си луда спокойно/. 2. Редовно правене на разтегателни физически упражнения /като тези дето си правила във училище навремето/. Ще се почувстваш малко по-добре. Всичко останало е излишно хабене на време и средства! Ще бъде хубаво ,ако се създаде 1 асоциация. Действа много положително ,защото единствено там ще проявят разбиране към този огромен проблем. Поздрави!

eme1311
Posts: 14
Joined: Fri May 22, 2009 10:54 pm

Postby eme1311 » Thu Jun 11, 2009 7:59 pm

Благодаря СТРАНЕН, обаче за да пия лекарства, не трябва ли първо лекар да подвърди с изследвания диагнозата и след това да изпише медикаменти ?
А и като знам, как обичат да отидеш при някой лекар и да кажеш : -Мисля, че съм болен от............ Вече съм опитвала. При последното си посещение при невролога се опитах да го насоча към това заболяване, а той ме отряза, че съм се чудила какво да си измисля. Как да му обясня,че вече 4 ден не мога да стана от леглото от световъртежи и болки в главата, врата и гърба. Какви изследвания трябва да направя и при какви лекари за да се докаже или отхвърли диагнозата ?
Ако знаеш някой надежден или клиника ще ми помогнеш много.
Благодаря предварително !

Милен Петров
Posts: 6
Joined: Fri Jun 05, 2009 8:27 pm
Location: гр.София

Postby Милен Петров » Fri Jun 12, 2009 3:27 pm

Здравейте.
Напълно съгласен съм със Странен.Антидепресантите са задължителни.Двигателните упражнения също.Лошото на антидепресантите е,че повишават тревожноста ,вътрешното напрежение поне при мен.Сексът е задължителен, но лошото е че трябва да има и желание.Трябва да се намали до минимум стреса.
Трябва да се действа комплексно .Колкото повече време минава без човек да си обърне достатъчно внимание ,толкова след това е по-трудно.Аз се чусвам засега ,като в задънена улица но мисля ,че има надежда.Относно асоциацията съм за с двете ръце .Мисля ,че има много хора като нас ,на които много не им вярват и мислят ,че се преструваме или ,че това е най-обикновена депресия.
Пак ви препоръчвам виталните гъби - Кордицепс , Рейши .Вземам ги трети месец и съм много доволен.Намалиха тревожноста и напрежението.Вдигнаха малко и тонуса.За добър сън ползвам Мелатонин - безвреден е и действа безотказно.
Поздрави.

Милен Петров
Posts: 6
Joined: Fri Jun 05, 2009 8:27 pm
Location: гр.София

Postby Милен Петров » Fri Jun 12, 2009 3:45 pm

Здравейте eme1311.
Бих ви препоръчал от това ,което взимам аз от 2 години,защото симптомите се припокриват и при мен.Сутрин по 1 таблетка Fluanxol от 0.5мг и отделно 3 пъти на ден по 1табл. Neolexan като той не се води лекарствено средство.
Относно традиционната медицина за това заболяване освен антидепресантите друго няма открито.Има различни стимуланти но ефекта след няколко дни е обратен.Опитайте китайските гъби Кордицепс и Рейши.Те действат и като имуностимуланти.
Поздрави.

eme1311
Posts: 14
Joined: Fri May 22, 2009 10:54 pm

Postby eme1311 » Fri Jun 12, 2009 3:53 pm

Но аз спя добре, непробудно, цяла нощ. Защо да пия хапчета за сън ? При какъв лекар да отида за да потвърди диагнозата? Не мога ли да провеждам някяква физиотерапия, ле4ебна гимнастика ?
Мъжът ми все още е скептично настроен към диагнозата иска да се произнесе лекар/както разбирате дори и за близките е трудно да докажеш ,че не симулираш/. Иска да знае кой е открил заболяването/ ист./

Милен Петров
Posts: 6
Joined: Fri Jun 05, 2009 8:27 pm
Location: гр.София

Postby Милен Петров » Fri Jun 12, 2009 4:08 pm

Неолексан не е лекарство за сън .Той спомага за нормализирането(повишаването)
на серотонина без до има странични ефекти.Най-добре прочети в нета за него .Без рецепта е тъй като не се третира за лекарство.Като един от причинителите на СХУ се смята Epstein-bar вируса.Миналата седмица си направих изследвания и при мен се откриха високо равнище Т.е. аз съм го изкарал най-вероятно още преди 15г.Чакам томеопатът да ми измисли нещо в тази насока.
Направи си и ти това изследвание


Return to “Форум имам проблем...”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 2 guests