Коронарография и байпас

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

DeZnaM
Posts: 1
Joined: Mon Apr 13, 2009 8:16 pm

Коронарография и байпас

Postby DeZnaM » Mon Apr 13, 2009 8:18 pm

Здравейте ,нуждата ме тласна и аз да задам своя въпрос тук за дядо си.
В продължение на 7 месеца дядо имаше кръвно в интервала 170-200 и нагоре и неговият личен лекар го изпрати на Коронарография(ако не съм сбъркал името) ,процедурата беше извършена в болница Света екатерина като в последствие в издадената му епикриза пишеше следното:

Епикриза:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ЕхоКГ-ЛК-без сегментни нарушения в кинетиката ,МКБ-11,5мм,ЗСЛК-10,5мм,ТДО/ТСО-119/36мл,ФИ-69%;Ао-корен-31мм на ниво синуси на Валсалва ,възх.Ао-35мм ,ЛП-39мм. МИК-умерено изразена фиброкалциноза по платната и ринга ,МиИ-|+ст.АоК-дегенеративна без патологичен сист.градиент,без АоИ ,ТрК-ТрИ-|ст. Перикард-б.о.

Инвазивни изследвания със заключение ИБС. Дистална високостепенна стволова стеноза. Триклонова коронарна болест.
LMCA-Дистална 80% стеноза. LAD плаки без хиподинамично значими стенози. RCx- 40-50% плака при ОМ-| кинетиката без МиИ.Интрапроц. напр. инфузия с хепарин и НТГ.

Прецени се показан за оперативна реваскуларизация на миокарда-ACBx-2-LAD,RCx в ускорен порядък.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Това беше епикризата която получи ,аз се притесних ,че след като е на 83 години би било много рисковано да се прави байпас (каквото е мнението на докторите) , и се надявам да получа вашият съвет за това дали може да му се поставят стентове.Той е в добро здраве с изключение на кръвното, моля ако е възможно да ми разясните какъв е рискът при байпас и най вече дали с това запушване може да се поставят стентове.

Благодаря предварително за вашите мнения, време и внимание.

Bulgaricus
Posts: 3470
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна
Contact:

Postby Bulgaricus » Wed Apr 15, 2009 12:45 pm

Здравейте,

да, при 83-годишен човек реваскуларизацията е много опасна.

Става дума обаче за тройна, доколкото чета.

Дали може стендове да се поставят и дали те при тази картина ще имат изобщо ефект не мога да Ви кажа, защото това се решава след оценяне на много критерии от инвазивен кардиолог. С него трябва да се съветвате. При 80% стеноза обаче се съмнявам стенд да е възможен.

Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!


Return to “Форум имам проблем...”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest