ХИПЕР-ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

Postby титату » Mon Mar 16, 2009 11:18 am

Здравейте и благодаря за напътствията!

Направих сцинтиграфията на щитовидна. Лекарят от Александровска болница, който я направи, след това ме видя отново на ехограф. Той беше категоричен, че не само НЯМАМ никакъв възел, но и самата жлеза е напълно здрава като структура, хомогенност, размери и т.н. Питам се лекарката, която ми постави диагнозата с възел на щитовидната, къде си е учила уроците? Как е възможно да й се е привидяло нещо там, където няма нищо? Сцинтиграфията е напълно в нормите, няма никакво натрупване на веществото, нито пък данни за възли.

След изследването (което очевидно е било безсмислено, защото не е имало какво да се изследва) лекарят ме посъветва да продължа приема на Пропицил под лекрски контрол, но много внимателно, защото Т3 вече е влязло в норма, само TSH още е твърде ниско.

Тази седмица ще посетя един от най-добрите хомеопатични лекари в България - щом нямам изменения на жлезата, ми се иска да опитам всички по-щадящи и доколкото е възможно безвредни методи за лечение и диагностика.
Естествено, без да спирам лекарството.[/img]
титату
 
Posts: 11
Joined: Sat Feb 14, 2009 12:42 pm

Postby ptomoff » Wed Mar 18, 2009 11:10 am

титату wrote:Тази седмица ще посетя един от най-добрите хомеопатични лекари в България - щом нямам изменения на жлезата, ми се иска да опитам всички по-щадящи и доколкото е възможно безвредни методи за лечение и диагностика.
Естествено, без да спирам лекарството.
В класическата хомеопатия лекарствата са хомеопатичен антидот т.е. лекарствата от традиционната медицина противодействат на действието на хомеопатичните. Казвам го само, да не кажеш после "хомеопатия не действа" или нещо друго ;).
ptomoff
Site Admin
 
Posts: 822
Joined: Wed Mar 22, 2006 10:45 pm

Postby Bulgaricus » Sun Mar 22, 2009 9:19 pm

Това са засега добри новини!
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!
Bulgaricus
 
Posts: 3385
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна

Ниски стойности на TSH

Postby betigm » Tue Oct 06, 2009 12:34 pm

Здравейте!!
На 45 г. височина 170 см.- в момента килограми 80кг. при предишно потдържане 65кг. и нормален менструален цикъл. Кръвно налягане поддържащо 140/95 а след сън 130/85
Родена с малформация на горната челюст и след оперативна интервенция без проблеми...
При профилактичен преглед преди 2 месеца и предвид някои симптоми след стрес и мъка при продължителна грижата на болен -получих разбъркване на менсруалния цикъл с продължително кръвотечене над 20 дена - преди 10 месеца ослабване(10кг.) и последващо рязко напълнямане , суха кожа и косопад - личния лекар реши да ми пусне изследване на хормона TSH. От изследването на TSH който е 0.03 -казаха , че нещо не е наред с щитовидната жлеза и затова посетих ендокринолог в Бургас.Ендокриноложката ми изписа Метизол 3х1. Каза , че имам увеличена щит. жлеза и сърцебиене.
Вече месец и половина пия Метизол 3х1, и ще го пия още един месец така ,след това трябва 2х1.
Медикаменти за кръвно не са предписани - потдържам 150/105

Други изследвания не са правени освен опипване на щит. жлеза и прослушване на пулса.

Не чувствам умора и не съм сънлива, ревлива, нервна или пр., мама почина преди 9 месеца като напълно и беше изчезнала щит. и жлеза и ме остави да се чудя - що става с мен?
Само имам чувството , че от кръста на горе ще експлоадирам след напълняването, чувствам се като плондер надута и продължават горните симптоми а менструални цикъл ще наблюдаваме след едно месечен прием на Примолут нор, вит А и Е ,и калций и фосфор предписани от гениколог.....

Какво да предприема ? - да направя ли ехограф самоволно или изследване на други хормони или пр.
Благодаря за отговорите предварително!
betigm
 
Posts: 7
Joined: Wed Nov 26, 2008 3:24 pm

Postby Bulgaricus » Sun Oct 11, 2009 4:48 am

Нормалните стойности са TSH: 0,3–2,5 mU/l.

Вие сигурна ли сте, че става дума за 0.03 mU/l, а не за 0.3 mU/l?

Кръвното още е високо и трябва да се свали систематично.
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!
Bulgaricus
 
Posts: 3385
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна

Postby betigm » Sun Oct 11, 2009 10:23 am

Благодаря за обърнатото внимание!
Всъщност защо ми е влезнало в съзнанието тази стойност -не знам.Сега погледнах резултата и видях, че е 0.050 mlU/ml.при референти 3.35-5.50
- И също така да Ви попитам защо дебелея а при хиперфункция чета, че ослабват ?
- И защо от как се помня ми е все топло и почти винаги дори и зимата съм разкопчана? А при хипер функция -трябва да имам непоносимост към студа а аз точно обратно , мразя лятото а ми е леко през зимата.
Вече от толкова четене съвсем се объквам и съм напълно убедена, че ще е най добре да предприема идване в София за консултация.
- Защо започнах да усещам скованост и стягане от преди 5-6 дена в областта на гушата след като - вече нямам притеснения,тази скованост я усещам при движение и при навеждане на брадичката на пред??
betigm
 
Posts: 7
Joined: Wed Nov 26, 2008 3:24 pm

Postby Bulgaricus » Sun Nov 08, 2009 3:27 am

Здравейте,

при хипертиреозата симптомите наистина са загуба на тегло, увеличен пулс, нервност и треперене.

Ако Вашите симптоми са напълно различни, то е добре да се изследват всички релевантни стойности, а не само тази, за която Вие споменавате.

Останалите ключови изследвания са: fT3, fT4, TRAK и anti-TPO-AK. След получаване на всички стойности може да се направи по-точна класификация за кой точно подтип на хипертиреозата става дума и дали изобщо е това заболяване.

Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!
Bulgaricus
 
Posts: 3385
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна

Postby betigm » Sun Nov 08, 2009 1:35 pm

Благодаря за отговора!
След направените изследвания образна диагностика
десен дял-49/24/24
ляв дял- 47/18/19
десен дял петниста хипоехогенност - д.д и 6.2 мм. без капсула-богато васкуализирани участъци
ляв дял -средната трета и латерално с д. 6.7мм.
Единични дилатирани кр. съдове от двете основи.
Е Д за структурни промени както при автоимунен тиреодит.

и по препоръка на образния диагностик в годния ми град направих изследвания на
Anti-Tg - в норма и Anti- TPO- 404.50 IU/mL -референти 0 - 34.0

За мое успокоение и за по-добро лечение посетих УСБАЛЕ"Акад. Иван Пенчев"-ЕАД гр.София
И след направените изследвания се назначи постъпване в здравното заведение.
ТАТ - в норма
Anti- TPO - 371.8 IU/ml
TSX -1.7 вече в норма след приема на Метизол - (предполагам)
FT3 -4.4 референти 3.5-7.0
FT4 -14.6 референти 9-23
TRAK - 3.9
негативи <1.0
/
N
\
позитиви >2.0
(Креатин, пикочна киселина(отоци по ставите), плазмена реатинова активност/Р , адостерон) - тези изследвания са в процес на обработка и предстоят редица още.
И повторно по-задълбочени изследвания....поради факта , че сиптомите си остават същите ...
Благодаря Ви още веднъж за проявеното внимание!
С уважение !
betigm
 
Posts: 7
Joined: Wed Nov 26, 2008 3:24 pm

Postby Bulgaricus » Sun Nov 22, 2009 5:54 am

здравейте,

размерите на един орган не са сам по себе си критерий, който дава достатъчно информация за съвременна дигноза. Но направените изследвания са категорични и имат значителни отклонения в подкрепа на поставената диагноза. Лекарството има много странични действия, но не виждам да имате избор. Желая Ви скорошно подобрение!

Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!
Bulgaricus
 
Posts: 3385
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна

Postby betigm » Sun Nov 22, 2009 7:55 pm

Благодаря!!
betigm
 
Posts: 7
Joined: Wed Nov 26, 2008 3:24 pm

Re: ХИПЕР-ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Postby SILVA » Sun Sep 11, 2011 9:56 pm

Здравейте!
Имам проблеми с щитовидната жлеза от 2000г.На 36г. съм,78кг.,1,70 ръст.
2000г.дифузна струма I-ТТХ-3,37,назначен Еутирокс 25g за 3 месеца
2001г.дифузна струма I-ТТХ-3,28,назначен Еутирокс 25g за 3 месеца
2002г.дифузна струма I-ТТХ-3,94,назначен Еутирокс 50g за 6 месеца
2003г.дифузна струма I-ТТХ-2,58,граници/0,47-5,01/назначен Келп
2004г.дифузна струма I-ТТХ-1,703,граници/0,40-5,00/без лекарства
2005г.нетоксична дифузна гуша, TSH-2,255,граници/0,49-4,67/без лекарства
2010г.нетоксична дифузна гуша.неуточнена,ТSH-3,4-субклиничен хипотиреоидизъм,граници/0,27-4,2/назначен Еутирокс 12,5 за 6 месеца.

До 2010г. година всичките ми прегледи бяха при един лекар.Тази година отидох при друг.
TSH-3,9,граници/0,38-4,31/.Не ми изписа никакви лекарства.Каза,че нямало нужда.Само веднъж годишно да си проверявам хормоните.При тази стойност-TSH-3,9,през 2002г. ми е назначен Еутирокс 50g за 6 месеца от предишната ми лекарка.Чета във форума за изследванията Т3, Т4, ТАТ и МАТ.На мен никога не са ми ги пускали.Незнам дали трябва.Може ли някой който е компетентен да ми каже при тази стойност трябва ли да пия лекарства или да послушам лекарката?
Имам коксартроза на тазобедрени стави.Чести схващания във врата и непрекъснати болки в ръцете,които изтръпват.
SILVA
 
Posts: 3
Joined: Sun Sep 11, 2011 9:39 pm

Re: ХИПЕР-ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Postby Bulgaricus » Sun Sep 18, 2011 1:20 am

Измерването на ТSH е правилно, но само като индикатот. Трябва, преди да се съгласите да приемате други медикаменти да направите всички изследвания, като например с антитела и сцинтиграфия.

Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!
Bulgaricus
 
Posts: 3385
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна

Re: ХИПЕР-ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Postby Suzi » Wed Sep 21, 2011 10:10 am

Аз имах хормони извън референтните стойности, като в началото TSH беше под тях (0,08), а след това над. Пих само селен, без никакви други медикаменти - така реши лекуващият лекар, тъй като нямах никакви симптоми, а само по-плътна структура на жлезата. След 2 месеца си направих контролни изследвания, по собствено желание и какво стана - хормоните са ми в идеални норми, но антителата са ми извън реферетните стойности.
Какво може да означава това? Ендокринологът казва, че ми няма нищо, защо тогава антителата ми не са в норма? Може ли това да се обуславя от хормонален дисбаланс?

(27г., ръст 165, 60кг)
Suzi
 
Posts: 3
Joined: Wed Jan 26, 2011 11:43 am

Re: ХИПЕР-ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Postby SILVA » Tue Sep 27, 2011 10:17 pm

Здравейте!Благодаря за отговора!

ТАТ и МАТ това ли са антителата,които трябва да изследвам?Ако са над нормата значи ли,че трябва да приемам Еутирокс?А това изследване сцинтиграфия с какво ще ми помогне?
SILVA
 
Posts: 3
Joined: Sun Sep 11, 2011 9:39 pm

Re: ХИПЕР-ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Postby Bulgaricus » Tue Oct 04, 2011 5:37 pm

Здравейте,

в различните държави има различни съкращения за антителата, те са зависими и от уредите, на които се изследва кръвта, така че не вземам отношение кое съкращение на български език какво означава.

Сцинтиграфията няма да Ви помогне с нищо. Тя е метод на изследване, което е незаменимо за пациенти със симптоми като Вашите, при които не е ясно и еднозначно, дали има или няма отклонение в показателите или дали има или няма нужда от лечение. Лечение не е необходимо във всички случаи.

И според мен е необходимо да се явите на сцинтиграфия, защото тя ще покаже дали имате заболяването или го нямате, независимо от кръвните показатели, които зависят и от много други фактори.

Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!
Bulgaricus
 
Posts: 3385
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна

PreviousNext

Return to Форум имам проблем...

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google [Bot] and 3 guests