by Bulgaricus » Sun Jan 04, 2009 2:33 am
Здравейте!
-1-
Лечението с бета каротини е отречено и дори дългосрочно влошава акнето. Това не го казвам, защото аз съм се лекуван неуспешно с него 4 месеца, а защото е медицински факт. Става дума за продуктите от неговата обмяна в организма, дълга история... При препоръчаното от мен лечение става дума за производно на витамин А, а не за витамин B.
-2-
Не. Не мога да Ви прегледам, не мога да Ви следя и дългосрочно кръвните показатели (затова, а не защото не искам). Аз от много време не живея вече във Ваша близост, нито пък мога да Ви издам рецепта, която ще Ви свърши някаква работа - с или без рецепта пак ще трябва да си го платите в аптеката. Тук се различаваме в Б-я от Германия, където рецептата освобождава от плащане. В профила ми се виждат истинското ми име, интернет страница, какво и къде работя, т.е. за разлика от почти всички тук аз пиша с истиснките си данни и те могат лесно да се проверят, може да ги видите, ако се интересувате.
-3-
Може да ползвате и гръцкото лекарство, стига да не е менте. Дозировката му се прави на кг тегло и ще трябва да пишете отново колко кг тежите?
-4-
Не Ви трябва кожен лекар, а някой, който да Ви следи черния дроб по време на лечението. Най-добре личния лекар. Може да му кажете, че сте се решили, да го помолите да не Ви разубеждава. Той сигурно няма да познава лекарството - не му го натяквайте.
Как протича терапията?
1. Преди да започнете терапията си правите чернодробна кръвна картина сутрин на гладно. 3 дни преди нея не сте пили алкохол, поне 12 часа преди нея не сте яли нищо, може вода само да сте пили (чиста без газировка).
2. Излиза картината и личният лекар Ви казва, че нямате чернодробно заболяване или сериозно отклонение в показателите.
3. Започвате прием на лекарството на 12 часа в дозировка, зависима от теглото Ви, като се уверявате, че няма да остава период, в който да нямате хапчета - не трябва да се прекъсва.
4. По време на терапията:
- не се излагате съзнателно на слънце;
- не ходите на солариум;
- не пиете никакви други лекарства, билки или витамини;
- не ходите на козметик;
- не ползвате други лекарства срещу акне или почистващи мазила и т.н.;
- не изстисквате при никакви обстоятелства пъпките;
- носите ръкавици, защото още е студено и ръцете Ви ще се напукат, ако не носите;
- в банята не ползвате дунапренова гъба, а само сапун;
- купили сте си овлажнител за устни, който ще Ви трябва още 24 часа, след като започнете терапията (гледайте да не е някой алпински, че да не светите в тъмното – изпробвайте наличните предварително и си решете кой не си личи най-много);
- купили сте си най-обикновен и най-евтин крем за ръце и го употребявате, в случай на нужда при изсъхване, същото важи и за лицето.
5. Това, което трябва да знаете е:
- около 1 ден след започване на терапията ще Ви изсъхне кожата по цялото тяло, но няма да Ви боли или да се чувствате зле;
- ако нарушите един от горните съвети ще има непоправими последици - защитата на кожата Ви е изключена;
- ако не можете да продължите терапията поне 90 дни няма смисъл да я започвате;
- най-вероятно е тя да продължи 4 до 6 месеца;
- терапията не бива да трае повече от 6 месеца при никакви обстоятелства;
- добре е по време на лечението да не употребявате алкохол – това не значи, че няма да може да изпиете 2 бири с приятели всеки месец, но означава, че не трябва системно да пиете (лекарството вече достатъчно е натоварило черния дроб);
- лекарството не взаимодейства с алкохол диреркно, т.е. не трябва да се съобразявате;
- на всеки 3 седмици трябва да правите чернодробна картина на гладно, както вече описах и да си запазвате резултатите, за да може да се следи прогресията;
- възможно е да Ви потрябват и капки за очи (заместител на сълзи, а не лекарствени), но не бързайте да си ги купувате, на половината пациенти не им трябват;
- ако сте имали някакво скрито заболяване на черния дроб, то то може да се покаже и да се наложи да спрете терапията.
Изотретиноинът е най-ефективният и сигурен метод за лечение при мъжете, без алтернатива, но изисква и личната дисциплина на пациента, ако нямате намерение да я спазвате, по-добре се откажете. Би трябвало вече да започвате и то веднага, защото лятото идва, а е добре да не се прекъсва лечението.
-5-
Ефектът е постоянен. Това не означава, че няма да имате хич пъпки, а означава, че значително ще намалеят. И ако изядете 3 шоколада пак може да се обринете за кратко, но старото противно положение остава в историята.
Бета каротинът е водно разтворим, а витамин А е мастно разтворим. Няма нищо общо. Не можете да се надрусвате, защото ще умрете в ужасни мъки.
Ключът е в умерената, но продължителна и редовна употреба, а не в дозата.
Може да пишете като почнете и ще обсъждаме проблемите, ако има такива.
Всяко лекарсвто си има странични действия. И при някои хора те са много тежки. Много хора умират и от аспирин, но въпреки това той си остава правилно и незаменимо лекарство.
Поздрави,