Здравей Булгарикус,
скоро ти бях писала за баща ми, вероятно си спомняш. Та мина въпросния ПЕТ, който намери хиперметаболизъм на FDG в лимфните възли около мезентериума и ретроперитонеума (не знам правилно ли го пиша) което свидетелствало за наличие на туморна тъкан.
Казаха, че още било в съвсем начален стадий, за това ще му изпишат сигурно химиотерапия Гемзар комбинирана с някакви таблетки. Ние си помислихме, че става въпрос за лимфни възли и написахме имейл на един професор (чех), който е измислил лекарство срещу рак на лимфните възли и хронична лимфна левкемия (пак не съм сигурна дали го казвам правилно). Накрая лекарят ни обясни, че не ставало въпрос за лимфни възли а за спящи клетки останали от тумора на панкреаса които явно са се активирали по някаква причина.
Само не ми е ясно едно: през март маркерът CA 19-9 започна да се вдига и юни достигна 141. Десет дни по-късно в Пловдив пак го изследваха и се беше качил вече на 245. След още десет дена пак в София пък беше 250 (почти никаква промяна) и днес най-новата стойност е 114. Не разбирам как може от март месец (щом маркера е почнал да се вдига) да е имало нещо съмнително и то не само че не се е разнесло ами е още на клетъчна основа и маркерът пада. Лекарят не знае нищо и казва, че това му е първия случай, когато рак на панкреаса е стигнал до тук, защото обикновено ги откриват прекалено късно. Имаш ли идея защо е това и дали е нормално?
Много благодаря за вниманието и желая приятен ден