Прием на лекарства със сок от грейпфрут

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Guest
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Прием на лекарства със сок от грейпфрут

Postby Guest » Fri Apr 18, 2008 4:19 pm

От известно време пия всяка сутрин прясноизцеден сок от грейпфрут. Назначени са ми обаче Небилет, Акупро и Серопрам (последният също като част от терапията за кръвно). В един момент си спомних, че има лекарства при които този плод е противопоказен. Търсенето ми из Интернет не доведе до по-точна информация, а и лекарите с които говорих не можаха да ми дадат конкретен отговор. Може ли някой да ми отговори съвместяват ли се точно тези лекарства с ежедневната консумация на сок от грейпфрут. Важно е за мен, защото не само че много обичам сока от този плод, но се чувствам добре с него и е един добър начин за набавяне на витамини и горене на мазнини.

Bulgaricus

Postby Bulgaricus » Fri Apr 18, 2008 11:22 pm

Трудно някой ще Ви даде обвързващо изказване точно за сок от грейпфрут. Това, което обаче от около 5 години е доказано е, че лекарствата трябва да се пият само с чиста вода. Само така не се намалява усвояемостта им. Друг е въпросът дали има такова намаляване точно от този сок, но съветът ми е да ги пиете с вода.
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

Guest

Postby Guest » Mon Apr 21, 2008 5:25 pm

Лекарствата си ги пия с вода. Става дума за това, че съществуват лекарства против високо кръвно налягане и някои антидепресанти, при които ежедневната употреба на сок от грейпфрут можела да се окаже дори фатална! Свързано е с начина на усвояване на веществата и съответно работата на черния дроб и бъбреците. Никъде в нета обаче не става ясно за лаика кои точно са тия лекарства. Защото обясненията "някои лекарства от групата на..." и "...от групата на..." не вършат работа на хора без медицинско образование. Аз дори не мога да произнеса имената на тези групи, камо ли да знам кои лекарства попадат в тях. Не че въпросът е толкова важен, но бях намерила един наистина освежаващ и приятен начин за топене на мазнини. Пък и не обичам плодове и това беше добра възможност да си набавям дневната доза витамини през зимата.
Ако някой има по-точна информация, ще бъда благодарна.

Bulgaricus

Postby Bulgaricus » Wed Apr 23, 2008 1:14 am

Кой Ви каза, че "топите мазнини" с грейпфрут?

Има побликувани оскъдни изследвания от Израел, които "регистрират положително влияние на грейпфрута при високи нива на холестерин и при диабет".

Сега, ако искате точен отговор, то трябва да сте готови и да го приемете. Проверих за кратко.

"В грейпфрута се съдържат нарингинин и бергамотин, които блокират една производна форма на цитохром-П-450 (CYP3A4) в черния дроб. Така може да се повиши значително действието конкретно на: Dextromethorphan, Simvastatin, Terfenadin, Felodipin, Nifedipin, Verapamil, Оеstradiol, Midazolam, Koffein, Tacrolimus und Cyclosporin A, както и да им се удължи времето на действие, понеже обезвреждането им в черния дроб е чрез грейпфрута затормозено значително.

Официално следните вещества взаимодействат с грейпфрута: Atorvastatin, Bexaroten, Buspiron, Ciclosporin, Cisaprid, Cyclophosphamid, Darifenacin, Dasatinib, Felodipin, Gallopamil, Ifosfamid, Lovastatin, Nifedipin, Nisoldipin, Pimozid, Quetiapin, Sildenafil, Simvastatin, Sirolimus, Tacrolimus, Tadalafil, Terfenadin, Vardenafil, Verapamil, Zolpidem.

Обърнете внимание, че търговските наименования на тези вещества често са напълно различни от официалното име на активното вещество по IUPAC."

Надявам се, че сега е отговорено на въпроса Ви.
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

Guest

Postby Guest » Tue Apr 29, 2008 3:27 pm

Return to “Форум имам проблем...”