Чуждо тяло в гърлото

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

мери

Чуждо тяло в гърлото

Postby мери » Wed Mar 12, 2008 6:07 pm

Здравейте! От известно време насам чувствам нещо в гърлото си, като някакво чуждо тяло там, че е застанало. Ходих на какви ли не специалисти, но ми казват че нищо ми няма, а вече стана няколко седмици. Много съм притеснена, защото тази "топка" си стои там и даже ми пречи да преглъщам, събират ми се храчки. Какво да правя? Моля дайте ми съвет! Ходила съм при специалист УНГ, ендокринолог, гледали са ме на ехограф, имам пълни кръвни изследвания, гледали са ме и с огледалце в гърлото. Страхувам се да не е най-лошото.... А имам две прекрасни дечица... Помогнете, моля :(

ZdraveiGP
Posts: 190
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:36 pm
Contact:

з

Postby ZdraveiGP » Wed Mar 12, 2008 7:04 pm

Здравей,
Виж, ако беше "най-лошото", все нещичко щеше да се види - я с индирекната ларингоскопия/огледалцето/, я с ехографията, така че не си мисли чудесии:)
Макар "гърло" да е много широко "понятие":) и да трябва да се питат още много въпроси - кога, как възниква чувството, облекчава ли се/провокира ли се от нещо, пречи ли на гласа/дишането, при преглъщане ли е, каква е давността, пушачка ли си и т.н. - това чувство, което изпитваш може да се дължи общо няколко причини:
- възпаление или последица от него
- реакция на заобикалящите тъкани към някакъв агент или психо-емоционални възбуди
- малформация
- травма или последица от травма
- обем заемащи процеси
Ако са изключени обем заемащи процеси/"най-лошото" + полипи, хипертрофия връзки и т.н./ е хубаво да се мисли в посока т.2 - реакция на тъканите спрямо агент - алергии или психо-емоционални превъзбуда - "глобус хистерикус"
Ако те е гледал УНГ специалист, би трябвало да е преценил тези фактори - ако от предписаната терапия нещата не се подобряват, няма нищо ненормално да потърсиш второ мнение, консулт и изследвания, предимно образни.
Успех!
www.zdraveigp.com
www.zdravenforum.com

мери

Postby мери » Wed Mar 12, 2008 10:29 pm

Всичко започна при един зъбобол. Поне седмица ме болеше зъб с пломба, докато го отвори зъболекаря и да започне да го лекува. Тогава получих чувство на задушаване и трудно дишане. След като мина време започнах да чувствам присъствието на чуждо тяло в гърлото, а от няколко дни насам и трудно преминаващи храчки. Гласът ми понякога гъгне. При посещението при еднокринолога ми бяха направени пълни кръвни изследвания, хормони, захар и т.н. Освен това ме гледаха на ехограф. Не беше щитовидна жлеза, нито гуша. Оттам ме изпратиха при специалист УНГ, който се произнесе, че няма нищо. Изписа ми антиалергични разтворими витамини, Тантум за пръскане и билкови таблетки за успокоение на нервите. Между другото всички доктори, които посетих ми казаха, че изглеждам доста напрегната и нервна. Но всички тези симптоми, които имам дали се дължат само на тази напрегнатост?

мери

Postby мери » Wed Mar 12, 2008 10:35 pm

Попитах и зъболекаря си дали е възможно забавянето на лечението на болния зъб да е причина за тези симптоми, но той беше категоричен - не! От зъба болката може да отива единствено към ухото, а и бях направила снимка на зъба и нямаше нищо на корена.

viv

Postby viv » Sat Mar 15, 2008 1:54 am

Мери, миналата зима имах същия проблем. Все едно че имах заседнало топче в основата на гърлото и на моменти го усещах толкова голямо, че ме болеше и не можех да преглъщам. Ужасно усещане. И аз като теб доста се бях уплашила. След посещение при няколко УНГ специалисти, които твърдяха че нямам проблеми с гърлото попаднах на един, който разполагаше със съвременна апаратура и ми огледа гърлото с нея - дори и аз си го видях на един монитор - цветен. Та той ми каза че това е фарингит. И ми изписа "Прополки" за смучене и три пъти на ден си слагах в носа от онези черни капки, които се слагат на бебетата когато имат хрема - "Коларгол" - приготвят ги в аптеките. Като капна капките в носа стоях легнала за да се стекат по гърлото и да го намажат. Малко неприятно, но от това се оправих. Тази зима не съм имала никакъв проблем с гърлото, въпреки че докторът беше казал, че ще си го имам докато съм жива с моменти на затишие и обостряне. Не казвам че твоят проблем е същия, но това което описваш много ми прилича на моето състояние. А по това време доста бях изчела из интернет и за такъв симптом се споменаваше много често при нервни жени - т.е. на нервна почва. Между другото от нерви доста бели си докарваме. Пожелавам ти успех!

fotografa
Posts: 999
Joined: Thu Mar 23, 2006 8:36 pm

Postby fotografa » Sun Mar 16, 2008 4:28 pm

Първо трябва да се изключи някаква органична или иначе казано физическа причина, но "буца в гърлото" е най-често признак на някакво депресивно, стресово или подобно състояние.

zlatoto

za tazi buca

Postby zlatoto » Wed Mar 19, 2008 12:28 am

ИМАМ СЪЩИЯ ПРОБЛЕМ ОТ 8 МЕСЕЦА,ХОДИХ НА КАКВИ ЛИ НЕ ЛЕКАРИ,БЯХ И ПРИ ПСИХОТЕРАПЕВТ,ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА,ДОРИ В МОМЕНТА ХОДЯ НА ИГЛОТЕРАПИЯ,ТОВА ИСКА МНОГО ВРЕМЕ И СЕ ПОЯВЯВА ОТНОВО,ОСОБЕНО,АКО СПРЕШ ХАПЧЕТАТА,А ОТ ТЯХ МНОГО СЕ ПЪЛНЕЕ,АКО ИСКАШ ПИШИ,ЩЕ ТИ КАЖА С КАКВО МЕ ЛЕКУВАТ,ЧУВСТВАМ СЕ ДОБРЕ

мери

Postby мери » Wed Mar 19, 2008 9:03 pm

Последно отново бях на специалист УНГ във вторник. И той потвърди, че гърлото е добре, и слава Богу. Но това усещане си остава, не само че като буца, която е застанала там, ами и едно неприятно усещане че някой те е хванал за гърлото и те души. И понеже обиколих толкова много лекари, че май наистина ще се доверя на това, че състоянието ми се дължи на нервна преумора. Предписаха ми едни билкови таблетки за успокоение на нервите, но не ги взимах досега. Вече ще започна да ги пия. Но като слушам zlatoto , че цели 8 месеца е така.... направо се отчайвам. Че то ако си остана с това усещане, ще взема да патаксам, защото е ужасно неприятно. :evil:

мери

Postby мери » Thu Mar 27, 2008 12:10 am

Нямам никакво подобрение :cry: Трудно преглъщам, боли ме и това усещане за "чуждо тяло" в гърлото си стои. Не зная вече какво да правя... Ходих и при друг специалист УНГ, радва ме че и той се произнесе, че няма проблем. Но за мен има някакъв проблем и търся отговор... Вече не зная къде да отивам. Ако е на нервна почва си мисля, че поне от време на време трябва да изчезва това усещане, а то е непрекъснато. Единствено вечерно време затихва и в моментите когато се храня не го усещам, но в останалата част от деня е направо кошмар. :x Дайте съвет, моля ви!!!

elira
Posts: 1
Joined: Mon Apr 07, 2008 9:48 am

Postby elira » Mon Apr 07, 2008 9:56 am

Здравейте,намерих тази тема ,като търсих информация за този проблем,след като попаднах на 1 статия в списание и си вкарах някакви глупости в главата за проблеми с гърлото причинени от човешки папилома вирус.До тогава нямах никакви проблеми с гърлото,но ден след прочита на статията ми "заседна" нещо в гърлото и не се маха т.е, когато не мисля за него всичко е ок,но като се сетя и започна да преглъщам става страшно,като си легна и се унеса в нещо по тв-то пак нищо,сутрин докато се разсъня и не се сетя за проблема ,отново няма нищо тревожно.Консултирах се с лекар,и той го отдаде на факта,че в момента имам доста контролни за освобождаване от изпити и каза "Не психясвай!!" вие как мислите!Маи наистина съм психясала!

svetla
Posts: 6
Joined: Wed Apr 16, 2008 1:50 pm

Postby svetla » Wed Apr 16, 2008 2:00 pm

Здравей Мери!Днес попаднах на твоята история и искам да ти кажа че изживявам същото вече два месеца.Ходих на ехо за щитовидна и нищо.На УНГ-първо трима лекари казаха фарингит,после четвърти-напрежение в гласните връзки.Сега ми взеха гърлен секрет и се оказа бактерия.Сега съм на антибиотик,но нечувствам никаква промяна.Това нещо все си стои там в гърлото и си ме дразни и то много!На теб взеха ли ти гърлен секрет?

мери

Postby мери » Wed Apr 16, 2008 9:16 pm

Здравей, Svetla
Все още не са ми взели секрет, защото няма кой да ме изпрати. Но аз сама ще отида, защото явно личната лекарка не се сеща. Какъв преглед ти направиха при УНГ? Направиха ли ти индиректна ларингоскопия? Аз продължавам да се чувствам ужасно и ще търся начин за преглед образна диагностика. В нашия град няма такъв уред и ще трябва да отивам някъде другаде. Непрекъснато го усещам това "чуждо тяло" в гърлото, а напоследък се закашлям и гласа ми гъгне. Пиши ми как се развиват нещата при теб, ще се радвам ако с нещо мога да помогна.

Guest

Postby Guest » Wed Apr 16, 2008 11:02 pm

От къде си Мери?

svetla
Posts: 6
Joined: Wed Apr 16, 2008 1:50 pm

Postby svetla » Thu Apr 17, 2008 1:04 pm

А ти като ходи на УНГ какъв преглед ти правиха?На мен ми правиха индиректна ларингоскопия/с огледалцето/,после пих много хапчета и накрая след два месеца ми взеха гърлен секрет та така се оказаха бактерии.А ти от колко време си така?

мери

Postby мери » Thu Apr 17, 2008 4:58 pm

Здравей, Svetla
и на мен ми правиха два пъти индиректна ларингоспокия и ми препоръчаха инхалации с лайка, които правя преди лягане, но не винаги успявам. Единия доктор ми изписа Тандум за пръскане, но аз не съм го ползвала, защото то не ме боли точно гърлото, а някъде по-надолу. Ти какви хапчета си пила? Тази седмица се каня да отида да ми вземат секрет, че да видим...
Ох, повече от два месеца съм така и вече направо не го издържам това положение... :cry:


Return to “Форум имам проблем...”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 2 guests