Циклично високо кръвно - с кой и къде да се консултирам?

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

Циклично високо кръвно - с кой и къде да се консултирам?

Postby ПГП » Tue Feb 26, 2008 4:39 am

Принципно съм здрав и нямам проблеми :D , преди около 3г. за първи път получих някаква 'криза' изневиделица с повишаване на кръвно налягане 130/90 треперене за кратко и от тогава доста често се появява с някаква цикличност през 2-3месеца.

Проблемът се появява обикновенно вечер в момента в който заспивам, будя се в някакъв пристъп с болка в сърдечната област, изтръпване на ръцете, особенно лявата, лека тъпа болка около грбнчния стълб отзад зад гръдната кост, напрежение в главата, задух. Като постоя 10-20-30 секунди да се съвзема и дишам дълбоко ставам пия чай, взимам 1-2 валидола и нещата се оправят. Обикновенно кръвното ми е 120/80. Когато получавам пристите е 130/90 много рядко е привишавало тези граници, както има моменти да е 120/90 115/90 и тогава ми е особенно гадно.

По някога 'пристъпа' започва с прозяване и недостиг на въздух!

Педи година получих кръвизлив в едното, око ходих скоро преди седмица пак.

Тази вечер пак получих подобен пристъп, станах поразходих се измерих си кръвното беше около 120/90 в момента в който стнах и се раздвижих всичко беше ОК. след 3-4 мин.Легнах и пак веднага получих запотяване, леко изтръпване, като схващане(напрежение) в краката и ръцете особенно в сгъвките(ставите колянни и лакетни)

Ходил съм преди време при кардиолог, невролог, психиатър, ендокардиолог и всичко е 'нормално'

От скоро ми се появи и напрежение в пасците или части от тях, назависимо дали ходя или не, като след много дъго ходене, сутрин като стана все едно съм ходил цял ден, така ме болят краката, няма видими подувания и т.н..

Моля да ме насочите към специалист за цялостен преглед без направление.

С Джи Пи То не ми се занимава защото всеки път като отида ми казва нищо ти няма, преуморил си се, въобръзяваш си ;)
ПГП

з

Postby ZdraveiGP » Tue Feb 26, 2008 3:24 pm

Здравей,
За да се установи за какво се касае е необходим комплексен подход - потърси специалист Вътрешни Болести, който да окомплектова един диагностичен план и да се търси конкретната причина. Най-вероятно, пак ще се търси причина в специалностите, с които вече си се срещал + необходимите изледвания. Проблем с кръвното нямаш - стойностите, които описваш са в границите на нормата и стандартната грешка на апарата, който ползваш. Най-общо:
-много подробна история/анамнеза/ на проблема
-кардиологична насоченост+изследвания - изключване Исхемична болест на сърцето
-ендокринологична насоченост+изследвания - особено РАННА ИЗЯВА НА ДИАБЕТ!!!
-гастроентерологична насоченост+изследвания - рефлукс/езофагит
-други: евентуално невролог+ехография на каротидни артерии/
Този комплексен подход, може да ти бъде предоставен и от Джи Пи-то, но за доста по-дълъг период от време/едно по едно всеки месец/ - виждаш колко неща ЕВЕНТУАЛНО е необходимо да се направят, а направления за качествена работа НЯМА.
Препоръчвам ти първия вариант - конкретен специалист не мога да посоча, но има доста изявени терапевти с по няколко специалности на свободен прием в големите болници - поразпитай и ще се ориентираш. Естествено и разходите ще са по-големи, но какво пък - здравето е най-ценно, нали?
Успех!
ZdraveiGP

Return to Форум имам проблем...

Similar topics