Болка в гръдния кош?

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

Dingo

Болка в гръдния кош?

Postby Dingo » Sat Feb 02, 2008 10:47 am

Преди 5 дни се събудих през нощта, бях се изпотил и почувствах болка в гръдната кост (по средата на гърдите и съвсем леко в ляво) - болката беше като схващане и я чувствах при вдишване. Притесних се, станах изпих един аспирин и сякаш ме отпусна и си доспах. На сутринта си помислих, че може нещо да съм спал на криво и накарах роднина да ми разтрие раменете и врата и това ме поотпусна, но през целият ден си усещах болката при дишане сякаш съм стоял на течение и всичко ми се е схванало. Не знам как да я обясня защото не е давеща, нито стягаща. Притесних се и отидох при личният си лекар, който ме прослуша измери ми кръвното и ми каза, че най-вероятно е грип защото тази година така започвал с болки в гърдите и т.н. Кръвното ми е в нормата и нищо друго не ме боли освен схващане в лявото рамо към врата. Пия витамини и от време на време аспирин или парацвтамол.
Някакви идеи от какво може да е причинена болката вече толкова дни?
На 20 години съм, единственото друго оплакване е нервен стомах, за който си пия фибри и се чувствам добре.
При раздвижване или масаж на раменете болката намалява, но сутрин или по време на сън се обажда. Мисля до няколко дни да поискам направление за някакви изследвания (сърдечни или незнам и аз какви) или снимки на гръдния кош, след като ми приключи сесията. Възможно е да съм изстинал, но нямам хрема нито кашлица и преди чак толкова време не съм бил схванат.

stmax

болки в гърдите

Postby stmax » Wed Jun 04, 2008 5:29 pm

Здравей,и аз имам нещо подобно описано като твоето,дълго време търсех отговор, но неможах да намеря 100% тов.Заключението до което стигнах е според мен на нервна основа, стрес най вероятно.Определено със тренировки отшумява но гледай да не се подлагаш на напрежение ,това е от мен ако някои има какво да допълни бих се радвал и аз :)

Bulgaricus
Posts: 3470
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна
Contact:

Postby Bulgaricus » Wed Jun 04, 2008 6:46 pm

Здравейте,

при описаната симптоматика има няколко възможности за причинител на болките, които трябва да се изключват една след друга по степен на опастност.

1. Коронарно (сърдечно) заболяване

При споменатата възраст слабо вероятно, но възможно. Болките биха били причинени от стесняване/временен спазъм на кръвоносен съд (при 99% артерия). Съществува акутна опастност за живота. Болките могат да са точно като описаните или в лявото рамо, лявата ръка, долната челюст, стомаха. Те могат да са статични или да променят позицията си.

Може да е и болка в следствие на тихо преминало заболяване, отслабило сърдечни мускул. При тези условия обаче ще има и други симптоми - лесна уморяемост, например.

За да се изключи първо тази причина се прави 12 канално ЕКГ при кардиолог при физическо натоварване (на велосипед).

2. Белодробно заболяване vs. 3. ортопедично заболяване

Прави се снимка на торакса (гръдния кош) в две измерения -> 2.1. изключват се някои от най-опастните белодробни заболявания, ако трябва се прави и компютърна томография.

Снимките се оценяват от рентгенолог.

3. Когато се изключи белодробно заболяване се работи по-най-вероятната и най-трудно доказуема диференциална диагноза за ортопедичен проблем. Там има много възможности:

3.1. да има "по-тънки" хрущялни участъци при прешлените, което води до промени във възможността за движение на гръбначния стълб, което може да води до притискане на нерви и до описаната симптоматика;

(НАЙ-ВЕРОЯТНАТА ВЕРСИЯ) 3.2. да има възпаление на тези "капсули", където
ребрата се свързват със слнчевата кост (sternum); това възпаление е в хрущялната област и е почти невъзможно да се третира.

Трябва да внимавате да не си намерите "любимата версия" и последователно да изключите и другите споменати от мен версии.

Измерването на кръвното не е показател за изключване на сърдечно заболяване.

Ако имате въпроси, пишете отново.
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

stmax

болки в гърдите

Postby stmax » Thu Jun 05, 2008 5:46 am

Здравейте, радвам се че някой е погледнал темата.Във връзка със изказаното бих искал да споделя по-подробно какво изпитвам аз.Освен споменатите болки в централната част на гръдния кош и по-точно по цялата средна линия до слънчевия сплит усещам тежест в шийната област около гръкляна като чели ми е подут, също така имам чуството че артериите около шията ми пулсират и не само чуство но се и вижда как тупкат все едно сам преминал силна физическа тренировка,освен това понякога се усеща болка около слънчевия сплит, понякога имам проблеми с корема когато всичко това е сварзано или разделно получавам оргомно количество газове отвреме на време.От доста дълго имам тези оплаквания, често се чувствам отпаднал и без енергичен, отначало си мислех че може да е от сърцето понеже имах едни прескачания,неравномерен пулс при вдишване и издишване в последствие изклучих това защото имам физическа сила и след бягане се чуствам по-добре. На какво може да се дължи всичко това ? възможно ли е да прекарвам стрес и да е на емоционална и нервна основа или наистина имам някакво заболяване което немога да установя ?
Благодаря предварително.

Bulgaricus
Posts: 3470
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна
Contact:

Postby Bulgaricus » Fri Jun 06, 2008 4:24 pm

Здравейте,
нищо не можете да изключите, само защото имате сила да бягате. Трябва да изпълните посочените по-горе стъпки. Проблеми със стомаха могат да са причинител на болките. Да. Те са зависими от стрес, сън и хранене. Но "неравномерен" пулс няма нищо общо със стомаха. Трябва да си направите изследванията. И ЕКГ-то трябва да е при кардиолог при натоварване.
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

valentina

Ujasna bolka

Postby valentina » Fri Dec 19, 2008 8:15 pm

Имам един проблем! Момиче сум на 15 години от скоро време започнах да усещам болки в лявата част на стомаха. При вдишване стомахът ми сякаш се свива на топка и усещам остра болка в гръдния кош! Рядко ми се случва също така да ми истръпне и целия десен крак... лесно се задъхвам и започвам да усещам болка когато дишам! ;( Нямам си ни най-малка представа от какво може да са причинени тези симптоми, но ужасно много ме измъчват през последната изминала седмица и тъй като днес е петък вечер а утре лекарят ми не работи и няма да имам тази възможност да утида на преглед веднага! а се притеснявам доста и искам поне някакви малки предложения от какво могат да са предизвикани тези симптоми! Ако някой може да ми отговори нека го направи! Благодаря , предварително!

Bulgaricus
Posts: 3470
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна
Contact:

Postby Bulgaricus » Sat Dec 20, 2008 5:44 am

Не може да се направят заключения по наличната информация. Но на лекар трябва скоро да отидеш. Има си и дежурен по ДКЦ.
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

rosiii
Posts: 1
Joined: Thu Feb 11, 2010 12:34 am

Postby rosiii » Thu Feb 11, 2010 12:47 am

Имам проблем и аз с гръдната област. Момиче съм на 15 години, тежа 55 кг и не са ми остановени някакви заболявания до момента.Чувствам тежест в гърдите и понякога малко по-надолу към стомаха. Бях болна преди няколко седмици, имах кашлица и ме болеше гърлото. Ходих на лекар, нищо сериозно не беше и ми мина. Тогава почувствах тази тежест и когато оздравях ми мина. Сега пак чувствам тежестта, реших, че може да съм развила бронхопневмония или нещо такова, но ходих на друг лекар и той ми каза, че ми няма нищо на дробовете и предположи, че тази тежест може да е от това, че наново се разболявам. Имах един ден 37.1 температура, но след това ми мина и не се оплаквам от друго освен леко зачервено гърло. Приех това, което доктора казва, но вече 2-ри ден мина, не се разболявам, а продължавам да чувствам тази тежест, понякога придружена с лека болка. Какво смятате, че може да е ? Моля Ви за отговор, защото наистина се притеснявам.

goshowww
Posts: 1
Joined: Fri Apr 03, 2015 11:27 pm

Re: Болка в гръдния кош?

Postby goshowww » Fri Apr 03, 2015 11:34 pm

Значи имам един въпрос моля ако някой знае отговор нека го предложи!
Имам изпъкнал кост между гърдите в долната част, имам го от отдавна и незнам какво е, не усещам болка казаха ми че ще се оправи с тренировки и че трябва да ям много ( п.с. на 15 години, 175 см., 60 кг.
:(

Bulgaricus
Posts: 3470
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна
Contact:

Re: Болка в гръдния кош?

Postby Bulgaricus » Sat Jun 06, 2015 1:26 am

8.6. Запитванията трябва да за изчерпателни и да съдържат, независимо за какво става дума следните параметри: пол, възраст, тегло, височина, познати алергии и други приемани медикаменти. Запитвания, без тези параметри могат да останат без отговор.
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!


Return to “Форум имам проблем...”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google [Bot] and 2 guests