Операция на халукс валгус

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

Guest

Операция на халукс валгус

Postby Guest » Thu Jan 10, 2008 10:10 pm

--------------------------------------------------------------------------------

Здравейте, на 18 години съм и от дете имам големи кокалчета в основите на палците на краката. Ортопедите ми препоръчват операция като единствено лечение - първо на единия крак, а следващия месец на другия. Твърдо решена съм на тази стъпка, освен болките това ми е и козметичен дефект. Поразрових нета да попрочета нещо по тоя въпрос и се натъкнах на ужасяващи мнения - изкривяването рецидивирало, години след операцията пак боляло, 10 месеца нямало да мога да ходя с обувки...С две думи, всички мнения (на паценти) са да не се оперира човек. Моля ви за компетентно мнение - не се страхувам от болките, искам краката ми да изглеждат нормално! Благодаря!

ZdraveiGP
Posts: 190
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:36 pm
Contact:

Postby ZdraveiGP » Sun Jan 13, 2008 12:38 am

Здравей,
За съжаление, ако изкривяването е значително едва ли имаш друг избор - не знаеш дали ще рецидивира в бъдеще и как ще се развият нещата - просто всеки организъм е индивидуален. Не знам да има друг радикален метод за премахване на състоянието, освен оперативно. Ако имаш плоскостъпие - сводовова недостатъчност на ходилото е удачно да си направиш ортопедични стелки, със сигурност ще те облекчат, но едва ли халуксът ще изчезне.
Има различни оперативни техники - дано се подбере най-подходящата. Според мен обратно развитие няма, само усложнение, така че колкото по-скоро се решиш на операция, по-добре.
Успех и късмет!
www.zdraveigp.com
www.zdravenforum.com

стеф

халус валгус

Postby стеф » Thu Mar 20, 2008 11:14 am

Здравейте! Мисла, че има значение каква точно операция ще ти бъде направена за отстраняването на халус валгуса. Разпитай добре и то преди всичко пациенти претърпели такава. Аз говорих с една пациентка оперирана чрез модифицирано скъсяване по Кехайов.Чувства се добре. А мен преди една година ме оперираха от халус валгус.Направена ми беше
тенотомия на аддукторната мускулатура, резекция на екзостозата и Z-образна остеотомия на първа метатарзална кост.Кракът ми не е добре, защото има спадане на свода още повече и неоперираните пръсти поемат натоварването(ходенето), а това не е съвсем тяхна работа.Смятам,че това спадане може да се дължи на този вид операция.Някой знае ли нещо по този въпрос?

fotografa
Posts: 999
Joined: Thu Mar 23, 2006 8:36 pm

Postby fotografa » Sat Mar 29, 2008 8:31 am

На този въпрос може да отговори специалист. По принцип,колкото повече модификации има една операция - толкова по несполучлива е тя. Но пък палец на крака не ми изглежда толкова голям проблем,, не крие големи рискове и си заслужава да се опита. В карая на краищата нищо не губиш.

Guest

Postby Guest » Thu Apr 17, 2008 2:14 pm

Мили момичета,
Аз съм на 44 и преди близо шест месеца оперирах кокалчето на десния си крак.
Изчетете информацията по форумите и преценете добре дели си заслужава мъките.
При мен въпросът беше по-скоро козметичен, отколкото здравословен. Притеснението ми беше, че кокалчето, макар и не голямо, започваше да изкривява големия пръст навътре. Пред две-три години за пръв път направих консултация с ортопед в Горна баня. Отказах се от операция, защото той ми обясни, че за да се възстанови изкривяването на пръста, освен премахване на израстъка, се реже и изправя костта над палеца, след което се гипсира цялото ходило. Отказах се на часа.
Често появата на кокалчета на краката е наследствена, но не и при мен. До 22 годишна възраст нямах никакви проблеми и имах красиви и нежни ходила. На 22 забременях. Тук му е мястото да предупредя, всички бъдещи майки за една нормална промяна в сухожилията по време на бременността. Във връзка с предстоящото раждане сухожилните връзки в целия организъм се разхлабват , за да могат тазовите връзки да станат достатъчно еластични и да пропуснат безпроблемно бебето през родовия канал. Разхлабват се и тези на стъпалата. За мое огромно учудване (играла съм като дете балет) получих леко падане на свода на двата крака.
За да не съжалявате по-късно, не носете неудобни обувки по време на бременността, по възможност не разтъпквайте нови обувки, носете стари – такива, които сте разтъпкали преди да забременеете.
След няколко години забелязах, че кокалчето на десния крак започва да нараства. През следващите 20 години порасна доста малко и само с джапанки се забелязваше отчетливо. Аз обаче мислех все за него и въпреки всичко го оперирах при друг лекар – от Пирогов. Той ми обясни, че при мен няма нужда от рязане на костта, защото отклонението й е по–малко то 15 %. Операцията трая час и четиридесет и пет минути. Сложиха ми спинална упойка. По-голям ужас в живота си не съм преживявала. Бях в пълно съзнание и умирах от студ и от ужас, защото чувах всичко. Що се отнася до студа разбрах, че това била нормална реакция на организма, защото упойката потискала кръвообращението, с цел кървенето на раната да е минимално. Но никой не ми го обясни, а ме оставиха да треперя като лист. Последиците от упойката през следващите двадесетина дни за мен бяха много по-тежки от колкото болката от раната.
Що се отнася до кокалчето и до вида на целия крак - сега пия трети цикъл антибиотик, защото направих консултация с трети лекар и се оказа, че кракът ми не се възстановява, защото ставата е възпалена вече шести месец след операцията. Имам чувствително подобрение, но не напълно. Преди това се прегледах при лекаря, който ме оперира и той отрече да вижда каквото и да било възпаление. Не знам защо излъга и какво спечели от това.

janak
Posts: 1
Joined: Tue Jun 23, 2009 4:44 pm
Location: Варна

Postby janak » Thu Jun 25, 2009 3:03 pm

Отидох за консултация при ортопед за плоскостъпие, което предвид възраста ми e вече проблем.Той ме посъветва да си оперирам кокълчето на големия пръст на крака диагноза"халукс валгус" ,която е по здравна пътека.Щял да ме оперира по нака наречената мекотъканна корекция.и възстановяването е около месец.Тъй като бях с пълна опойка не разбрах какво всъщност е правено.Това се изясни впоследствие.Оказа се ,че е изрязана част от костта от външна страна и освен това срязано и наново вързано сухожилие между пръста -палец и до него.Вече 40 дни а палеца ми е напълно изтръпнал и отекъл и без чувствителност отгоре.Въпреки че стъпвам предимно на пета не мога да ходя повече от 30 минути.,защото се възпалява ставата и оттича целия крак и съм непрекъснато с риванол и с антибиотици.При всяко стъпване на цяло ходило усещам болка на ставата до среза и се чудя дали изобщо ще мога да ходя нормално. Големия ми пръст е все в това положение изкривен и гледащ към малкия пръст.Откровено казано много съжалявам ,че се подложих на тази операция. Ако някой се реши нека подробно разпита и му покаже лекара на ренгеновата снимка какво точно ще реже.,което аз уви не направих.

dashat
Posts: 1
Joined: Sat Jul 03, 2010 8:19 am

Re: Операция на халукс валгус

Postby dashat » Sat Jul 03, 2010 8:28 am

Здравейте. Някой да има информация за травматолог Светослав Пашов от Токуда? Имам диагноза халукс валгус и той ми препоръчва операция. Нищо не знам за него и не знам дали мога да му се доверя. :?:

fnif
Posts: 2
Joined: Tue Jun 05, 2012 6:47 pm

Re: Операция на халукс валгус

Postby fnif » Tue Jun 05, 2012 7:21 pm

Имам плоскостъпие откак се помня. Понеже през последните години работех предимно на компютър и малко се движех, напълнях. При ходене краката много ме боляха и се качих на велосипед за да мога да се движа нормално, пък и безплатно. Веднъж при слизане от велосипеда стъпих на лед, подхлъзнах се и паднах. Счупих си глезена и го изкълчих тежко, вследствие на което се наложи да ме оперират. Поставиха ми остеосинтеза и ме гипсираха.
Малко пояснение от потърпевш - Всяка операция в областта на ходилото води до влошаване на плоскостъпието!! Плоскостъпие не се лекува с операция на Халукс Валгус, точно обратното - влошава се! Правиха ми 3 операции, след което ходилото на оперирания крак стана съвсем плоско, а плоскостъпието на неоперирания крак се влоши, понеже половин година носеше цялото тяло. Халукс Валгусите на двата крака и особено на оперирания, нараснаха значително. По-младите лекари бяха категорични, че трябва да претърпя още 2 операции. По-възрастните казаха, че е добре да се оперира, но, можело и така...
Но спиналните упойки при операция на долен крайник според мен не са безобидни. Получих атония на пикочния мехур, която не зная дали ще се оправи. Често ми се налага да доизстисквам мехура ръчно...
На 57 години съм, но проблемите ми категорично не са от ЕГН-то!!! :D
Според мен най-добре ще е срещу Халукс Валгуса да се борим с ортопедични стелки, протектори, физически упражнения - рехабилитация, евентуално физиотерапия и може би някои хранителни добавки. Операциите винаги са съпроводени с риск от усложнения и грешки и трябва да се правят само при спешни и неотложни случаи! А това доколко е красив външния ми вид за мен няма значение. Дизайна не ме интересува изобщо! Важното е да се чувствам комфортно.


Return to “Форум имам проблем...”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests