Подуване и болки в тестиса ...

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

Гост

Подуване и болки в тестиса ...

Postby Гост » Sun Jan 06, 2008 5:42 pm

Здравейте. Преди 2 дена (в петък) към 18:00 получих силни болки в десният тестис. Тя се засили и започна да ме боли дори корема. Отидох в спешното, където ми направиха доста изследвания и установиха, че не са добре - левкоцитите са били увеличени и още нещо в урината (забравих какво). Стомаха и бъбреците са ми чисти, до колкото разбрах. Прегледаха ме два хирурга и остановиха, че имам някакво възпаление. Забравих какъв точно беше термина, но е свързано с връзката през която минава спермата. Казаха ми, че това се лекува с антибиотици и инжекции, но понеже нямах възможност да отивам всеки ден до болницата м и изписаха само антибиотиците (Нолицин). Тук може би трябва да отбележа, че отначало разбрах, че се взимат на 24 часа, но после, след като трябваше да взема 2-то след 24 часа видях, че са били на 12 часа. Болката беше отминала събота през деня, но привечер тестиса се поду доста (и е в някаква по-елипсовидна форма), вдигнах температура и от тогава много ме боли, когато стоя изправен или мърдам. Освен това мисля, че имам загуба на апетит. Нормално ли е това, като се има в предвид, че съм в първите 2 дена на лечението, и че второто хапче го пропуснах ? Освен това мога ли (и трябва ли) да взема аналгин за температурата и болките ? Благодаря предварително за отговора.

ZdraveiGP
Posts: 190
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:36 pm
Contact:

з.

Postby ZdraveiGP » Sun Jan 06, 2008 7:55 pm

Здравей приятел,
След като са те прегледали два хирурга, почти съм убеден,че е трябвало да викнат и уролог - състоянието, което лекуваш в момента се казва епидидимит - това е възпаление на жлезист орган над тестиса. Лекува се освен с антибиотици/ Нолицина се взема на 12ч. по 400мг/ и с обезболяващи/противотемпературни/противовъзпалитени средства - аналгина е такова, може да вземаш и парацетамол до 4 пъти по 500мг дневно - ако аналгина не те облекчи и не сваля температурата. Хубаво е също да се прави превръзка/компрес с риванол, сигурно са ти го казали. Виж това е по-малкия проблем - ако тестиса продължава да се надува - отивай в спешното ВЕДНАГА и нека те прегледа и уролог - след като са те гледали двама хирурга, значи е имало момент на колебание - просто в диференциалната диагноза на състоянието, което описваш влиза и т.нар. "торзио" на тестиса - усукване, което изисква намеса без да се губи време. Не искам да те плаша, но по-добре се разходи още веднъж до съответното заведение - плати си консулта ако трябва/не е кой нзае какво/, но да си сигурен - младеж си, не си струва риска. Имал съм подобни случаи и съм се убедил, че престараване в подобни ситуации е по-добрата алтернатива.
Айде и пиши как се развиват нещата!
Успех!
www.zdraveigp.com
www.zdravenforum.com

Гост

Postby Гост » Mon Jan 07, 2008 12:32 pm

Всъщност и уролог ме беше прегледал. Снощи забелязах, че и пениса и като цяло слабините ми са много подути. Веднага отидох пак до спешното, където пак ме прегледа уролог. Не съм сигурен дали ми поставиха диагноза орхиепидидимит или епидидимит, но ми предписаха болкоуспокояващи Енетра и ми биха наведнъж 3 ампули Гентамицин. Казаха ми да продължавам да си пия Нолицин на 12 часа и всеки ден да отивам да ми бият по 3 ампули Гентамицин. След това вечерта нямах температура, но днес забелязвам, че слабините ми са още много подути (ако не и повече подути). Нормално ли е това подуване още да продължава и дори да се увеличава след 2-3 дена лечение с Нолицин и след снощната инжекция с Гентамицин ? Ако е нормално след около колко инжекции би трябвало да се оправи възпалението горе-долу ? Казаха ми, че 5 дена трябва да отивам за инжекции. Пропуснах да кажа и че след като вчера изпих Енетра, днес почти не усещам болка. Благодаря предварително за отговорите.

ZdraveiGP
Posts: 190
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:36 pm
Contact:

з

Postby ZdraveiGP » Mon Jan 07, 2008 2:19 pm

Здравей отново,
Щом са почнали комбинация от антибиотици, явно възпалението е по-голямо и е орхиепидидимит - хубаво е, че всеки ден ще ходиш да ти слагат инжекции, така ще имаш и всекидневен контрол над състоянието. Пий Енетра/Аулин/Нимезил (едно и също са) за успокоение на болките, вземай си антибиотика и предполагам, че нещата наистина ще се нормализират за около 5-7 дни.
За да подейства, всеки антибиотик първо трябва да достигне активна концентрация в мястото на инфекцията - просто си спазвай редовно схемата и скоро трябва да почнеш да усещаш подобрение - след колко точно дни? - всеки оранизъм е различен и се бори индивидуално с инфекцията, т.е. никой не може да ти каже със сигурност. Добре е, че е изключено торзио на тестиса - надявам се до 2-3 дни да усетиш значително подобрение.
Внимавай с болкоуспокояващите - до 2 на ден.
Успех и оздравяване!
www.zdraveigp.com
www.zdravenforum.com

Гост

Postby Гост » Tue Jan 08, 2008 10:49 pm

Здравейте отново! Днес (след 2 дена инжекции) отидох да ми бият 3-тата и исках да се консултирам пак с уролог. Температурата ми спадна и болките много значително намаляха и без обезболителните. Пениса ми се беше подул доста в неделя, но сега не е подут. Тестиса обаче, не само не спада, но дори мисля, че продължава да се подува. Не съм сигурен, но мисля, че няма подобрение. Затова като отидох за инжекцията поисках да се консултирам пак с уролог. Оказа се, че предишните не са били още истински уролози и сега ми дадоха 'истински'. Той доста ме уплаши. Каза, че не бил сигурен дали не става въпрос за усукване (торзит) на тестиса, защото болките се появили изведнъж. Имаше желание да ми направи операция и ми каза, че ако е било торзит тестиса трябва да се премахне.. Но ми каза, че по принцип торзита се появява при по-малки деца (аз съм на 19), но искал да провери. Освен това си мисли, че това, че съм нямал наскоро полов акт значи, че може и да не е инфекция, но имало вероятност от големият студ през който излизах (макар и не много за дълго) предния ден пак да се получи инфекция. От друга страна, обаче, болката, която получих в самото начало беше доста внезапна, затова се колебае, че е торзио. Каза ми и, че това че пениса ми беше подут (докато не започнаха инжекциите с гентамицин по 3 ампули) не се отнася за нито едното и значи, че може да е алергична реакция (може да е от пицата Офелия, която ядох цял ден и вечерта преди това - с царевица, кисели краставици и т.н., може и да е от Нолицина, който продължавам да си пия). Но ми каза, че в петък ако съм отишъл и той е бил там щял веднага да ми направи операция. Сега ми каза, че в петък да отида (след като минат и 5-те инжекции) и ако няма подобрение да ми направят операция и да видят какво е. Освен това нормално ли е ако е било торзит да се е подул и пениса, след което да се е оправил и сега да спадне температурата и да спада болката от лечението с Гентацимин ? Мислите ли, че той просто иска да направи операция и да вземе пари (въпреки, че поне за мен е безплатна) и трябва да изчакам поне 1-2 седмици да няма подобрение, за да ми се направи такава операция ? Защото ми казаха, че лечението за орхиепидидимит е продължавало и толкова, до подобрение на тестиса. Моля, помагайте! И ако може ми дайте номерата на някои, добри уролози или хирурзи с които евентуално мога да се консултирам. Благодаря ви предварително!

ZdraveiGP
Posts: 190
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:36 pm
Contact:

Postby ZdraveiGP » Wed Jan 09, 2008 1:21 am

Ами за съжаление, точно това имах предвид приятел.....
Когато става въпрос за толкова внезапна болка и то при млад човек/не е вярно, че е само при деца/, торзиото е винаги в приоритет и обикновено ако те прегледа УРОЛОГ и при най-малкото съмнение се прави т.нар. ревизия - т.е. отваря се и се вижда за какво става въпрос - защо това е важно - защото ако торзиото е пълно/най-често/, за по-малко от 6 часа настъпват необратини промени в тестиса - заради това и колегата, който явно разбира за какво иде реч е щял да те ревизира веднага/ не си мисли, че е само заради това ,че много му се оперира/. Така или иначе в момента вече няма смисъл - дори и да е било торзио - този критичен период вече е минал/6 часа/ - сега не ти остава нищо друго, освен да минеш курса с антибиотици/таблетки и инжекции/ и след това ако състоянието все още персистира - просто да минете на вариант операция. Какъв ще е изходът от нея ?- дано да е благоприятен, но дори и да не е така - хубавото е, че все пак имаме по две - нищо няма да ти попречи да си нормален и пълноценен мъж. Съвет за уролог не мога да ти дам - не знам къде си бил и кой те е преглеждал. Кураж и много късмет!
www.zdraveigp.com
www.zdravenforum.com

Guest

Postby Guest » Wed Jan 09, 2008 2:04 am

А до колко време предлагате да реша да се подложа на въпросната операция ? Мислите ли, че въпросните 5 дена са малко, макар и всеки ден с инжекции Гентамицин по 3 ампули и по 2 Нолицина ? Както мисля, че споменах в спешното ми казаха, че може и до 2 седмици да се лекува, за да има подобрение .. какво ще ми препоръчате ? И мислите ли, че е добре по няколко часа на ден на голо да слагам по 2-3 бучки лед върху тестиса ?

Guest

Postby Guest » Wed Jan 09, 2008 2:06 am


ZdraveiGP
Posts: 190
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:36 pm
Contact:

Postby ZdraveiGP » Wed Jan 09, 2008 1:34 pm

www.zdraveigp.com
www.zdravenforum.com

elfish

Postby elfish » Sun Jan 04, 2009 8:03 pm

Здравейте. Аз също както човека преди мен имам същия проблем. Вчера сутринта се събуждам с адски болки в левия тестис. Обадих се на лекаря ми, той ми каза, че е било бъбречна криза. Та както и да е. Имам чувството, че всеки ден се подува, първият ден даже повръщах и ми се виеше свят, цветът на урината ми стана по-тъмен, ерекцията все още не е изчезнала. Утре ще отида на лекар да ме прегледа професионалист (не личния лекар) и така. Мерси за разбирането :)


Return to “Форум имам проблем...”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest