Увеличен лимфен възел отдясно на шията

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

Увеличен лимфен възел отдясно на шията

Postby observer6969 » Sat Jan 05, 2008 7:53 pm

Здравейте. От около 2 седмици ми се появи увеличен лимфен възел на шията отдясно. Малко съм стреснат, защото преди 2 години майка ми почина от лимфом. Принципно нямам параноични наклонности smile.gif Леко е увеличен - с продълговата форма, което накара личната ми лекарка да мисли, че е жила, но вчера ходих на ехограф и се видя, че е лимфен възел. Не ме боли и мисля, че засега не се увеличава повече, но и не намалява. Според доктора, който ме гледа с ехографа, нямало причини да се тревожа, защото ако било нещо лошо - щяло да се види с ехографа. Така ли е??? Вярно, че преди около месец имах възпалено гърло, но отмина, а възела остана. Дали е възможно да е зъб, въпреки, че нямам болки??? Ходих днес на изследване на кръвта, резултатите са:
Leuc. 9,8 G/L
RBC (еритроцити) 4,9 T/L
Hb 148 g/l
Hct 43 %
Plt 318 G/L
CУE 3 mm
MCV 87 fl
MCH 30,2 pg
MCHC 348 g/l

St 2%, Sg 66%, Ly 30%, Mo 1%, Eo 1%

На 29 години съм. Дали тези изследвания трябва да ми говорят, че няма от какво да се притеснявам??? Благодаря ви предварително за мненията!
observer6969
 

з

Postby ZdraveiGP » Sun Jan 06, 2008 1:58 am

Здравей,
Според мен няма нужда да се притесняваш = изследванията ти са ок = все пак следи този лимфен възел, ако не почне да намалява обикновено се процедира така - 10 дни с антибиотик, ако все още няма регресия - пунция/ексцизия и под микроскоп за хистология.
Още веднъж - не се притеснявай, единичен лимфен възел с тази характеристика най-вероятно е преходна реакция от миналата инфекция и ще отмине скоро!
Успех!
www.zdraveigp.com
www.zdravenforum.com
ZdraveiGP
 
Posts: 190
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:36 pm

Postby Леко притесне » Mon Aug 18, 2008 8:18 pm

До автора на темата: Все едно за мен разказаваш. При мен е същото положение, майка ми също почина от лимфом преди две години. Ще съм Ви много благодарна, ако чуя още едно мнение. Днес лекарят ми каза, че няма за какво да се притеснявам, но аз искам пак да си попитам. Оплакванията са ми подут лимфен възел от дясната страна на шията, ПОСЛЕДВАно от силно възпалено гърло с болки. Имам съмнения за мъдрец, който не може да израстне, тъй като е хоризонтален. Ще го вадят, но след като ми минат всичките възпаления. Бях на оспамокс 1000, днес спрях аугментина по препоръка на унг лекаря и започвам клацид. Преди няколко дена си направих кръвната картина.
RBC 4,37 (3.70-6.20)
MCV 86,9 (75,0-100,0)
RDW% H 16,8 (11,0-16,0)
RDWa 65,9 (30,0-150,0)
HCT 0,38 (0,37-0,54)
PLT 228 (130-400)
MPV L 7,2 (8.0-11,0)
PDW 9,6 (0,1-99,9)
PCT 0,16 % (0,01-9,99)
LPCR 12,5 % (0,1-99,9)
WBC 9,6 (3,5-10,5)
HGB 127 (115-180)
MCH 29,0 (25,0-35,0)
MCHC 334 (300-380)
LYMF H 5,7 (0,8-4,2)
GRAN 3,0 (2,2-8,1)
MID H 0,9 (0,1-0,8)
LYMF H 59,7% (20,0-40,0)
Gran L 31,5% (51,0-73,0)
MID 8,8 % (2,0-10,0)
СУЕ 5мм
Благодаря Ви предварително.
Леко притесне
 

Postby Леко притесне » Mon Aug 18, 2008 8:19 pm

Тази емотиконка трябва да е осмица.
Леко притесне
 

Postby Доктор Джи » Tue Aug 19, 2008 7:46 pm

Стратегията при лимфните възли е:
-ако има причина за възпалението - лекувай я и после наблюдавай.
-ако няма причина за възпалението - наблюдавай.
Причините за възпаление на лимфните възли може да са много, не е задължително да има раздвижване на ПКК.
Опасните болести на лимфните възли се виждат под микроскоп и се диагностицират патоанатомично( Lymphoma Hodjkin) или с имунохистохимия ( не Хочкинови лимфоми).
На ехограф обикновено нищо не се вижда, не искам да ви стряскам, но не си мислете, че ехографът може да отхвърли диагнозата.
И на двамата препоръчвам - ефективна антибиотична терапия, както спомена колегата поне 10 дни, изключване на всички възможни причини по съседство. Причини също могат да са тосоплазмоза и фелиноза - болести, свързани с домашни любимци - котки. При втората е по - характерна и болезненост на лимфните възли, но не изключвам по - лека форма.
Доктор Джи
 

Postby Леко притесне » Tue Aug 19, 2008 10:00 pm

Така аз си спирам всички антибиотици днес, защото съм 3та седмица и не мога вече. Имам гадене от няколко дена, киселини, тежест в стомаха и наистина от 3 седмици съм на някакъв антибиотик. Гърлото ми вече не е зачервено, а лимфния възел поспадна, нямам температура, ще го наблюдавам, все още си мисля, че е от зъба и дано да е това. Ще пиша пак при промяна
Леко притесне
 

Postby Bulgaricus » Fri Aug 22, 2008 6:18 pm

Предприемете и мерки за стомаха, за да се справите с последиците от лечението, че иначе ще Ви останат киселините за цял живот. Трябват Ви два медикамента. Единият е протонен блокатор за около месец два, а другият за възстановяване на флората и фауната на стомаха. Питайте си лекаря, той знае. Нарочно не пиша имена на медикаменти, за да не предприемате самостоятелно лечение.
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!
Bulgaricus
 
Posts: 3385
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна

Postby Guest » Sun Aug 24, 2008 10:47 am

Bulgaricus wrote:Предприемете и мерки за стомаха, за да се справите с последиците от лечението, че иначе ще Ви останат киселините за цял живот. Трябват Ви два медикамента. Единият е протонен блокатор за около месец два, а другият за възстановяване на флората и фауната на стомаха. Питайте си лекаря, той знае. Нарочно не пиша имена на медикаменти, за да не предприемате самостоятелно лечение.

Няма сама да си почна лекарства, никога не съм го правила, по-скоро сама ще ги спра. Но ви разбирам напълно, хората в желанието си да се излекуват могат да си навредят, ако не говорят със специалист. Друг е върпоса колко наистина са специалисти тези при които ходим. Особено гп-тата. Аз лично съм много разочарована от моята. Няма значение, унгто се съгласи с мен да спра антибиотика, но не каза нищо за киселините. Все още ми е подут лимфния възел, като цяло е по-малък, но продължавам да го напипвам. Още не мога да се уцеля с хирурга да ми извади мъдреца. Ако след това продължава да е подут, 10тина днеа след това, направо ще си правя биопсия, защото ме чака операция(не е свързана с лимфните възли) и не мога да съм болна.
Guest
 

Postby Леко притесне » Sun Aug 24, 2008 10:54 am

Това отгоре съм аз забравих да напиша. На 19г съм.
Леко притесне
 

Postby Bulgaricus » Tue Aug 26, 2008 11:08 pm

За киселините вземайте омепрацол редовно всекидневно 1 месец по 20 мг таблетки сутрин преди ядене. УНГ-то надали се сеща по принцип за такива работи.
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!
Bulgaricus
 
Posts: 3385
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна

Postby леко притесне » Thu Aug 28, 2008 12:41 pm

Вчера пак бях на зъболекар. Оказа се, че този зъб изобщо не мжое да се извади току така. Операцията е сложна, болезнена и опасна и трябва да съм убедена, че вс това е от зъба. След това ходих в една частна клиника където жената ми даде направление за хематолог. Тази сутрин бях там. Той, за разлика от нея, по ме обнадежди и не тръгна пак да ме погребва. Пусна ми нови кръвни изследвания, има съмнения за инфекциозна мононуклеоза. Ако се окаже това мога ли след месец да си правя операция?
леко притесне
 

Postby леко притесне » Thu Aug 28, 2008 12:43 pm

Bulgaricus
Благодаря за информацията, след като приключат изследванията ще говоря с моята фармацевтка за това.
леко притесне
 

Postby Bulgaricus » Sun Aug 31, 2008 5:41 pm

Ако ще се лекувате при хематолог, то той трябва да прецени ще може ли да се оперирате след лечението. Аз не знам какво ще е то и не мога да Ви дам съвет.
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!
Bulgaricus
 
Posts: 3385
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна

Postby Guest » Mon Sep 01, 2008 7:32 pm

Bulgaricus wrote:Ако ще се лекувате при хематолог, то той трябва да прецени ще може ли да се оперирате след лечението. Аз не знам какво ще е то и не мога да Ви дам съвет.

Направих си поредното изследване. Оказа се инфекциозна мононуклеоза. Явно аз я карам в много по-лек вариант, защото съм карала цитомегаловирус и в момента освен лимфния възел и гърлото нямам други оплаквания. Рдвам се, че не се оказа нещо сериозно и в общи линии явно съм извадила късмет, защото това заболяване протича доста по-сериозно при някои хора. Мога да се оперирам, защото нямам и лечение за мононуклезоата. Това не се лекува, ами от само себе си се оправяло. Надявам се всичко да е наред. За киселините ми дадоха калцид или нещо подобно от аптеката. Нямаха омепрацол, а и казаха, че това било по-изчистено. Не разбирам от лекарства така или иначе. надявам се да съм взела правилното решение.
Guest
 

Postby Bulgaricus » Mon Sep 01, 2008 9:42 pm

Калцид е различно, а не по-изчистено от омепрацол.
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!
Bulgaricus
 
Posts: 3385
Joined: Mon Nov 05, 2007 5:16 pm
Location: Варна

Next

Return to Форум имам проблем...


Similar topics


Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 3 guests