Postby kendoman » Fri Apr 06, 2012 11:17 pm
Здравейте,
Мъж съм на 32 години съм , 186 см , 75 кг . Непушач. Спортувал съм различни спортове като подрастващ, не съм имал сериозни здравословни проблеми.
Виждам че доста хора са се консултирали с вас Bulgaricus, затова нека и аз ви питам тъй като вече не намирам друг изход, няма какво да изгубя. Надявам се да видите това и да отговорите подробно.
Започвам - Исторически в пубертета имах проблем със себорея, която затихна след като преминах 21-22 години и от тогава не съм имал кожни проблеми. Но - от септември 2011 стартира проблема ми с пъпки първоначално по окосмената част на брадата. Започнаха първо само по 1-2 , след това се увеличиха , забавих се с отиването на лекар. Отидох след около 15 дни, имах може би по 2-3 пъпки от всяка страна на лицето по брадата само , но болезнени с гной. Дерматолога на който отидох бе в най-близката частна поликлиника ( за повечето светила както се убедих после се чака с месеци). Предписа ми Зинерит за мазане. Мазах се известно време и пъпките по брадата отминаха...но......след това започнаха истинските проблеми. По принцип последната година- две кожата ми започна да се омазнява по-бързо и доста обилно по челото и носа и не толкова по брадата. Само че въпреки това нямах никакви пъпки или възпаления по кожата си. След като отминаха пъпките по брадата ми, започнаха да ми излизат едни ситни пъпчици с гноен връх по челото - говорим за пъпки които визуално се различаваха много от тези на брадата - не бяха болезнени или много големи а ситни, но с гнойно връхче. Отидох пак на дерматолог - и тя реши да ми изпише азитрокс - 3 дни по 1 таблетка. Изпих го , имаше временно успокоение, но след това пъпчиците по челото се върнаха , и то дори повече (обикновено около седмица след спирането на антибиотика, по време на приема нямах.) Отидох при доцент Кадурина във ВМА - след преглед при нея тя каза че се касае за акне според нея (никога не съм имал акне през живота си и като тинейджър) причинено от хранителните добавки които взимам (никога не съм взимал стероиди или забранени добавки, взимах най-обикновен протеин или въглехидрат, тъй като от време на време спортувам - нищо сериозно нито като добавки нито като спорт просто за тонус). Изписа ми Вибрамицин 10 дни по 100 мг. и 80 дни по 50 мг. - общо 3 месеца. За миене и мазане - Уриаж Хисеак гел и Уриаж Хисеак с АХА (алфа хидрокси киселини) както и Далацин Т. Приложих лечението в рамките на 15 дни по предписание- имаше леко затихване, но не и значително подобрение. Отидох на 2ри лекар- д-р Албена Ангелова - 29 ДКЦ София - Тя ме прегледа обстойно и каза че според нея пъпчиците по челото ми не са акне а следствие от лечението с вече 2 антибиотика които са свалили защитата на кожата ми и че тъй като исторически съм себореен тип за нея това е засилен разтеж на P.ovale която причинява себореята по принцип и от нея се причинява вид гъбична инфекция. Каза ми да спра антибиотика, изписа ми пак гелове за миене, за мазане ми изписа Мицетал и Елидел, за пиене - Итраконазол. Само да уточня междувременно същите пъпчици вече започнаха да излизат и по шията ми, раменете , гърдите и горната част на ръцете. Започнах и това лечение и спазвах всичко. Борбата продължи около 2 месеца и се поуспокоиха пъпчиците, но все пак продължаваха да ми излизат, на вълни ту излизат ту се успокояват периодично като при обострените периоди усещах цялата си кожа напрегната и много чувствителна и лесно раздразнима като цяло. Така и не спряха напълно. В края на февруари тази година (2012) се разболях и направих синузит , което наложи отново пиенето на антибиотик - Аугментин - 1000мг на 12 часа в продължение на 10 дни. Докато го пиех нямах никакви кожни проблеми както и 10 дни след това. Но после пъпчиците по челото ми отново започнаха да излизат и така и до ден днешен. Опитах какво ли не - между другото се повлияват добре и бързо от Зинерит най-вече , от Далацин Т не така добре и доста по-бавно. Само че и след Зинерита просто излизат други. Спрях да ползвам почти всякаква козметика , продължавам да си мия лицето 2 пъти дневно с Уриаж Хисеак гел и го редувам с Еусерин Дермапюрифайър. В момента имам пъпчици предимно по челото - да речем 98 % са там. По тялото вече почти нямам никакви.
Другото нещо което за съжаление не споменах пред лекари тъй като никога не направих връзка а се оказа че е много възможно да има значение - от няколко години ползвах Дипрозон (кортикостероид) когато ми излезе червено петно или нещо такова на лицето. И като се замисля съм го ползвал поне 3-4 пъти месечно да речем, на сравнително малки площи. Но общия период е може би 2-3 години.
Сега вече разбрах че това може да предизвика стероидно акне или розацея това мазане и не съм сигурен дали не съм си причинил нещо такова. Разбрах че лечението от стероидно акне е пак това което първоначално ми предписа доц. Кадурина - дълъг прием на Вибрамицин в ниски дози.
Забравих да спомена , още при първия лекар ми взеха проба от малките пъпчици и показа единствено леко наличие на стафилококи без други патогени.
При втория преглед - при доц. Кадурина - аз и казах какъв е бил резултата от пробата - тя каза че няма какво друго да намерят в една пъпка и че не е стафилококов проблем, а акне и че е сигурна в това.
Въпроса ми към вас е - според вас какъв е корена на проблема ми с тези пъпчици, и какво е адекватното решение - да започна отначало лечение с Вибромицин за 90 дни както ми изписа доц. Кадурина, или мислите че е по-скоро някакъв друг проблем който няма да се реши с антибиотик и иска друго решение.
Много се надявам да прочетете всичко и да ми пишете възможно най-скоро. Знаете че това е изключително неприятен и психически затормозяващ проблем, особено след като различни лекари ти дават различна диагноза и не знаеш как да се лекуваш. Затова се надявам на вашето искрено мнение и помощ в най-скоро време.
Поздрави,