Лечение на акне (3. тема)

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

abvgde
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Лечение на акне (3. тема)

Postby abvgde » Mon Apr 02, 2012 6:39 pm

Имам доста важен въпрос. 2 месеца и 10 дни от както го пия на доза от 40мг ,без подобрение за сега. Днес си правих изследвания и холестерола ми е над нормата.
Само на 2ри месец съм и то при не толко висока доза за килограмите ми (65кг)
Дали ше се наложи да спра лекарството :(
Image

ОТГОВОР: Нищо му няма на холестерола. Не е проблем. След 4 седмици пак го изследвайте и публикувайте, за да имаме картина в развитие. Това е минимално отклонение в рамките на лабораторна грешка или в рамките на нормалното хранене.

abvgde
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Postby abvgde » Wed Apr 04, 2012 10:28 pm

@Bulgaricus, благодаря ви много за отговора. Тази седмица обаче доста съм се отчаял и само за това мисля. Проблема е ,че от около 3-4 дни устните ми не се напукват като преди а са си почти нормални,а преди хващаха твърда коричка и се белеха. Освен това кожата ми не я чувствам опъната като преди , дори не съм я хидратирал 1-2 дни. Другото което е ,че започна леко да ми лъщи кожата по челото и отстрани на слепоочието ,дори когато излезна от банята пак лъщи леко и когато я пъпна е леко като лепкава. Преди това по-назад в лечението не ми е била така , това ме навежда на мисълта ,че лекарството не действа (което надали е така) и 1 седмица съм в нещо като шок. В петък съм на лекар,но ще чакам вашето мнение. На 40мг съм. (20-0-20)

ОТГОВОР: Може лекарството да е фалшиво, не знам. Мога само за немски лекарства да гарантирам, уви. Засега не виждм причина да се променя дозата. Ползвайте от тези увлажнители за устни ежедневно и крем за ръце. Не виждам нужда от други препарати. Ако има съмнение в лекарството, може и отрова за мишки да съдържа, няма да е за пръв път това. Отчаянието е душевен проблем. Той е свързан с това, че имате зад себе си дълга предистория на страдание и не виждате изход. Акнето е само временен къс етап в живота Ви, който ще продължи и след него. Още е рано да се каже, че лечението не действа. За 20 дни на тази доза нищо не може да се каже още.

mecanka

Postby mecanka » Fri Apr 06, 2012 10:13 am

здравейте

остана ми една цяла кутия вътре са 4-ри блистера с таблетки и една кутия с 2 блистера Роакутан. Купен е от Гърция за 13 евро и е от 10 мг.. Ако някой смята че има нужда моля да ми пише на мейла

Потребителят бе предупреден и ще бъде отстранен, ако отново се опита да продава медикаменти!

kendoman

Postby kendoman » Fri Apr 06, 2012 11:17 pm

Здравейте,

Мъж съм на 32 години съм , 186 см , 75 кг . Непушач. Спортувал съм различни спортове като подрастващ, не съм имал сериозни здравословни проблеми.

Виждам че доста хора са се консултирали с вас Bulgaricus, затова нека и аз ви питам тъй като вече не намирам друг изход, няма какво да изгубя. Надявам се да видите това и да отговорите подробно.

Започвам - Исторически в пубертета имах проблем със себорея, която затихна след като преминах 21-22 години и от тогава не съм имал кожни проблеми. Но - от септември 2011 стартира проблема ми с пъпки първоначално по окосмената част на брадата. Започнаха първо само по 1-2 , след това се увеличиха , забавих се с отиването на лекар. Отидох след около 15 дни, имах може би по 2-3 пъпки от всяка страна на лицето по брадата само , но болезнени с гной. Дерматолога на който отидох бе в най-близката частна поликлиника ( за повечето светила както се убедих после се чака с месеци). Предписа ми Зинерит за мазане. Мазах се известно време и пъпките по брадата отминаха...но......след това започнаха истинските проблеми. По принцип последната година- две кожата ми започна да се омазнява по-бързо и доста обилно по челото и носа и не толкова по брадата. Само че въпреки това нямах никакви пъпки или възпаления по кожата си. След като отминаха пъпките по брадата ми, започнаха да ми излизат едни ситни пъпчици с гноен връх по челото - говорим за пъпки които визуално се различаваха много от тези на брадата - не бяха болезнени или много големи а ситни, но с гнойно връхче. Отидох пак на дерматолог - и тя реши да ми изпише азитрокс - 3 дни по 1 таблетка. Изпих го , имаше временно успокоение, но след това пъпчиците по челото се върнаха , и то дори повече (обикновено около седмица след спирането на антибиотика, по време на приема нямах.) Отидох при доцент Кадурина във ВМА - след преглед при нея тя каза че се касае за акне според нея (никога не съм имал акне през живота си и като тинейджър) причинено от хранителните добавки които взимам (никога не съм взимал стероиди или забранени добавки, взимах най-обикновен протеин или въглехидрат, тъй като от време на време спортувам - нищо сериозно нито като добавки нито като спорт просто за тонус). Изписа ми Вибрамицин 10 дни по 100 мг. и 80 дни по 50 мг. - общо 3 месеца. За миене и мазане - Уриаж Хисеак гел и Уриаж Хисеак с АХА (алфа хидрокси киселини) както и Далацин Т. Приложих лечението в рамките на 15 дни по предписание- имаше леко затихване, но не и значително подобрение. Отидох на 2ри лекар- д-р Албена Ангелова - 29 ДКЦ София - Тя ме прегледа обстойно и каза че според нея пъпчиците по челото ми не са акне а следствие от лечението с вече 2 антибиотика които са свалили защитата на кожата ми и че тъй като исторически съм себореен тип за нея това е засилен разтеж на P.ovale която причинява себореята по принцип и от нея се причинява вид гъбична инфекция. Каза ми да спра антибиотика, изписа ми пак гелове за миене, за мазане ми изписа Мицетал и Елидел, за пиене - Итраконазол. Само да уточня междувременно същите пъпчици вече започнаха да излизат и по шията ми, раменете , гърдите и горната част на ръцете. Започнах и това лечение и спазвах всичко. Борбата продължи около 2 месеца и се поуспокоиха пъпчиците, но все пак продължаваха да ми излизат, на вълни ту излизат ту се успокояват периодично като при обострените периоди усещах цялата си кожа напрегната и много чувствителна и лесно раздразнима като цяло. Така и не спряха напълно. В края на февруари тази година (2012) се разболях и направих синузит , което наложи отново пиенето на антибиотик - Аугментин - 1000мг на 12 часа в продължение на 10 дни. Докато го пиех нямах никакви кожни проблеми както и 10 дни след това. Но после пъпчиците по челото ми отново започнаха да излизат и така и до ден днешен. Опитах какво ли не - между другото се повлияват добре и бързо от Зинерит най-вече , от Далацин Т не така добре и доста по-бавно. Само че и след Зинерита просто излизат други. Спрях да ползвам почти всякаква козметика , продължавам да си мия лицето 2 пъти дневно с Уриаж Хисеак гел и го редувам с Еусерин Дермапюрифайър. В момента имам пъпчици предимно по челото - да речем 98 % са там. По тялото вече почти нямам никакви.

Другото нещо което за съжаление не споменах пред лекари тъй като никога не направих връзка а се оказа че е много възможно да има значение - от няколко години ползвах Дипрозон (кортикостероид) когато ми излезе червено петно или нещо такова на лицето. И като се замисля съм го ползвал поне 3-4 пъти месечно да речем, на сравнително малки площи. Но общия период е може би 2-3 години.
Сега вече разбрах че това може да предизвика стероидно акне или розацея това мазане и не съм сигурен дали не съм си причинил нещо такова. Разбрах че лечението от стероидно акне е пак това което първоначално ми предписа доц. Кадурина - дълъг прием на Вибрамицин в ниски дози.

Забравих да спомена , още при първия лекар ми взеха проба от малките пъпчици и показа единствено леко наличие на стафилококи без други патогени.

При втория преглед - при доц. Кадурина - аз и казах какъв е бил резултата от пробата - тя каза че няма какво друго да намерят в една пъпка и че не е стафилококов проблем, а акне и че е сигурна в това.

Въпроса ми към вас е - според вас какъв е корена на проблема ми с тези пъпчици, и какво е адекватното решение - да започна отначало лечение с Вибромицин за 90 дни както ми изписа доц. Кадурина, или мислите че е по-скоро някакъв друг проблем който няма да се реши с антибиотик и иска друго решение.

Много се надявам да прочетете всичко и да ми пишете възможно най-скоро. Знаете че това е изключително неприятен и психически затормозяващ проблем, особено след като различни лекари ти дават различна диагноза и не знаеш как да се лекуваш. Затова се надявам на вашето искрено мнение и помощ в най-скоро време.

Поздрави,

SebDerm123

Postby SebDerm123 » Sun Apr 08, 2012 8:59 pm

Здравейте!
Вече четири месеца съм на Роакутан и увеличеното омазняване по лицето ми го няма, но най-горната част на челото и скалпа продължават да се омазняват повече, въпреки че е по-малко, отклкото беше преди. А точно това ми беше най-проблемната зона, където имах проблеми със себореята. Нормално ли е Роакутан да дава различен резултат на различните места? Вече мисля да приключвам с приема му. Постигнал ли съм максималния възможен резултат или омазняването по скалпа би могло да намалее допълнително при по-продължителен прием ?

Отговор от Булгарикус: само дългата и достатъчно висока доза води до трайни последици за способността на кожата да секретира.

abvgde

Postby abvgde » Sun Apr 08, 2012 10:23 pm

SebDerm аз съм на 40 мг от 2 месеца и половина и аз забелязах ,че по челото леко се омазнява и на пипане е леко лепкаво,не знам защо така.

ОТГОВОР: Спорт, климат, адаптация към дозата...

kgtobe

Postby kgtobe » Tue Apr 10, 2012 8:51 pm

На 20 години съм,мъж ,175см,66 кг. Приемам вече швести месец Роакотан. Бях в третия месец когато се прибрах в България,отидох на дерматолог и той ми каза ,че лечението ми през трите месеца не е правилно и започвам едва ли не отначало - 1 месец по 60 мг. и 5 месеца по 40 . По този начин дефакто се получава ,че пия лекарството общо 9 месеца.Сега съм на 40 мг. и ми остават 3 месеца да го пия т.е. по новата схема съм на половината лечение.Знам ,че не е препорачително.Проблема е че имам още пъпки по гарба и гардите и само Акне аут ги контролира и успокоява вазпалението.Вапроса ми е да мина ли пак на 60 мг?

Когато бях на 60 мг. един месец, за седмица нямах никакви пъпки по тялото изсъхнаха веднага и след това пак почнаха да си излизат ,което ме кара да мисля ,че дори 60 мг. са ми малко.На края на месеца се местя в Стуттгарт за дълго време и там ще ида на дерматолог,въпреки ,че и това не е решение.А как мога да си закупя крема Изотретиноин там,с рецепта или без?

Отговор от Булгарикус: Трябва да се следва предписанието на лекаря. По-високата доза за още 3 месеца ще има по-добър ефект дългосрочно, НО и по-големи опасности за пациента.

SebDerm123

Postby SebDerm123 » Sun Apr 15, 2012 11:09 pm

Проблем ли е да се провежда втори път терапия с Роакутан ? Сега мисля да прекъсна Роакутан и ще видя какво ще бъде положението с омазняването. Ако отново започне засилено омазняване, мисля да започна отново прием на Роакутан през есента. Нали това не би било проблем?

abvgde

Postby abvgde » Wed Apr 18, 2012 11:48 pm

Здравейтe,имам голям проблем и ще съм благодарен да ми отговорите. На дерматолог съм чак след 1 седмица .
Така - след 5 дни правя 3 месеца на роакутан по 40 мг на ден. Последния месец забелязвам леко омазняване по челото , приех го за нормално.
Днес обаче както си стоя на компютъра ме засърбя бузата , отидох на огледалото и видях едно червено петно , но не ми направи голямо впечатление , просто петно. След 1-2 часа усетих как нещо ми тече по бузата , отивам на огледалото и гледам това петно цялото е в някаква течност. Като мазно петно , но с доста повече "мазно" . Попих го с памук и след 20 минути то отново беше така да се каже "насълзено" , не е подуто и няма признаци за пъпка. Просто зачервен участък които през 15тина минути се омазнява с течност. Не знам вече какво да правя , честно ви казвам.
Дано някой е имал такъв проблем и помогне.

abvgde

Postby abvgde » Thu Apr 26, 2012 5:59 pm

Здравейте,извинявам се за дубъл поста.

Започнах 4ти месец с роакутан , пъпки все още ми излизат , кожата ми се омазнява по челото и слепоочието ,което не е нормално за това лекарство.
На 40мг съм, и при тази ситуация лекарят иска да намали дозата на 30мг на ден ,това нормално ли е ?

Отговор: Видях снимките и считам, че лечението не протича така, както то протича при повечето хора. След 4 месеца с такава доза е нормално вече пъпките да нямат секреция. Кой постави изобщо диагнозата акне и как я постави? От друга страна има само няколко засегнати активни участъка. Там може да се използва и изотрексин гел. Или има проблем в другите мазила. Какви точно ползвате?

abvgde

Postby abvgde » Tue May 08, 2012 10:37 am

Здраевйте,вече 4 месеца и половина на доза 40мг на ден и няма никаква промяна от както съм почнал лекарството. Не знам вече какво да правя. Диагноза ,никои нищо не ми е казвал , явно всички го мислят за акне , знам ли. Мазила съм ползвал всички всевъзможни , сега с роакутан ползвам само акне аут и то върху пъпките , но продължават да излизат около тази зона. Общо всето без промяна от 1вият ден. :( Казаха ми ,че при някой хора промяната настъпва към края на 4ти месец , аз съм почти към края му но няма промяна. Не знам ,вече си мисля,че няма да се излекувам никога :(:(

Отговор: Има допусната грешка някъде по веригата. Пъпките се причиняват от секреция на жлези, която се инфектира. Изотретиноин намалява до премахва секрецията. Ако продължавате да имате пъпки трябва да се върнем назад във времето и да видим кой е поставил диагнозата "акне" и въз основа на кое изследване?

abvgde

Postby abvgde » Sun May 13, 2012 9:21 pm

Извинявам се , не мога да редактирам предният си пост , затова пиша нов.
"Акнето" ми е от 5 години - от 14 годишен до сега (19г.) всичко започна едно лято и то наведнъж гнойни пъпки и черни точки. Смених 2 дерматолога и нищо не ми помогна от сорта на мазила и антибиотици. Мен кожата ми беше страшно мазна , направо ужас. Изследвания не са ми правени , освен кръвни и то сега заради изотретиноина. Според мен диагнозата няма как да не е акне , щом имам мазна кожа , черни точки и гнойни. Лично аз вече губя надежда за излекуване , а това направо ме съсипва. Такива страхотии има в интернет , а това лекарство прави чудеса с лицата им , а на мен не ми помага. Не мога да си го обясня ! @Bulgaricus , както ви казах , аз мислех ,че лекарството което купувам от тук в България е менте (така си мислех) , но си писах с доста хора които са водили лечение от тук и при тях има ефект. Не мога да си го обясня просто това положение и не знам какво да правя вече :(

ПП // Както съм писал и преди , от началото на курса съм на 40 мг на ден (65кг.) ако се вдигне дозата например на 60 мг , дали ще има ефект , и удобно ли е при вече идващото лято тази доза?

Bulgaricus

Postby Bulgaricus » Sun May 13, 2012 9:54 pm

Имаш три възможности:

1) Да спреш лекарството и да се откажеш от лечението. Последиците са ти ясни, но така поне ще имаш сигурност за здравето си.

2) Да продължиш с тази доза и да се надяваш, че ще проработи. След 4 месеца лечение трудно виждам как ще стане това.

3) Да рискуваш здравето си и да вдигнеш дозата веднага, преди да е станало още по-напечено, за да видиш, дали ще ти подейства. Препоръчаната доза е 0,5-1 мг/кг тегло, т.е. от 30 до 65 мг при теб. Максималната доза е 2 мг/кг тегло, т.е. 130 мг/ден. Като трябва да се следи дозата като цяло да не надхвърли 120 мг/кг тегло. Можеш да изчакаш и края на лятото и да започнеш с висока доза директно.

Няма как да ти кажа какво да правиш, знам само, че аз бих рискувал, НО не мога да те посъветвам да го правиш, защото здравето може да се увреди невъзвратимо.
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

abvgde

Postby abvgde » Sun May 13, 2012 10:25 pm

1 - не мисля да го спирам , трябва да проработи 1вият курс , ще карам докрай.
2- Защо да рискувам здравето си ако вдигна дозата ? При положение ,че следя кръвните изследвания и са в норма , какво друго трябва да ме притеснява.

Препоръчителното лечение 6 месеца ли е ? Включително целият 6ти месец ? Мисля си за по висока доза за 5ти и 6ти месец.

Bulgaricus

Postby Bulgaricus » Sun May 13, 2012 11:39 pm

Кръвните показатели са само моментен резултат, затова. Ако се появят отклонения, може да е вече късно да се направи нещо ИЛИ да има дългосрочни действия, които не са ни познати. Дозата може да се удвои и утрои дори. Ако ще го правиш, то е добре от веднага, т.е. от днес да започваш, понеже лятото идва.
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

Return to “Форум имам проблем...”