Прием на лекарства със сок от грейпфрут
Moderators: Bulgaricus, fotografa
-
Guest
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Прием на лекарства със сок от грейпфрут
От известно време пия всяка сутрин прясноизцеден сок от грейпфрут. Назначени са ми обаче Небилет, Акупро и Серопрам (последният също като част от терапията за кръвно). В един момент си спомних, че има лекарства при които този плод е противопоказен. Търсенето ми из Интернет не доведе до по-точна информация, а и лекарите с които говорих не можаха да ми дадат конкретен отговор. Може ли някой да ми отговори съвместяват ли се точно тези лекарства с ежедневната консумация на сок от грейпфрут. Важно е за мен, защото не само че много обичам сока от този плод, но се чувствам добре с него и е един добър начин за набавяне на витамини и горене на мазнини.
-
Bulgaricus
Трудно някой ще Ви даде обвързващо изказване точно за сок от грейпфрут. Това, което обаче от около 5 години е доказано е, че лекарствата трябва да се пият само с чиста вода. Само така не се намалява усвояемостта им. Друг е въпросът дали има такова намаляване точно от този сок, но съветът ми е да ги пиете с вода.
Поздрави, Bulgaricus
Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!
-
Guest
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Лекарствата си ги пия с вода. Става дума за това, че съществуват лекарства против високо кръвно налягане и някои антидепресанти, при които ежедневната употреба на сок от грейпфрут можела да се окаже дори фатална! Свързано е с начина на усвояване на веществата и съответно работата на черния дроб и бъбреците. Никъде в нета обаче не става ясно за лаика кои точно са тия лекарства. Защото обясненията "някои лекарства от групата на..." и "...от групата на..." не вършат работа на хора без медицинско образование. Аз дори не мога да произнеса имената на тези групи, камо ли да знам кои лекарства попадат в тях. Не че въпросът е толкова важен, но бях намерила един наистина освежаващ и приятен начин за топене на мазнини. Пък и не обичам плодове и това беше добра възможност да си набавям дневната доза витамини през зимата.
Ако някой има по-точна информация, ще бъда благодарна.
Ако някой има по-точна информация, ще бъда благодарна.
-
Bulgaricus
Кой Ви каза, че "топите мазнини" с грейпфрут?
Има побликувани оскъдни изследвания от Израел, които "регистрират положително влияние на грейпфрута при високи нива на холестерин и при диабет".
Сега, ако искате точен отговор, то трябва да сте готови и да го приемете. Проверих за кратко.
"В грейпфрута се съдържат нарингинин и бергамотин, които блокират една производна форма на цитохром-П-450 (CYP3A4) в черния дроб. Така може да се повиши значително действието конкретно на: Dextromethorphan, Simvastatin, Terfenadin, Felodipin, Nifedipin, Verapamil, Оеstradiol, Midazolam, Koffein, Tacrolimus und Cyclosporin A, както и да им се удължи времето на действие, понеже обезвреждането им в черния дроб е чрез грейпфрута затормозено значително.
Официално следните вещества взаимодействат с грейпфрута: Atorvastatin, Bexaroten, Buspiron, Ciclosporin, Cisaprid, Cyclophosphamid, Darifenacin, Dasatinib, Felodipin, Gallopamil, Ifosfamid, Lovastatin, Nifedipin, Nisoldipin, Pimozid, Quetiapin, Sildenafil, Simvastatin, Sirolimus, Tacrolimus, Tadalafil, Terfenadin, Vardenafil, Verapamil, Zolpidem.
Обърнете внимание, че търговските наименования на тези вещества често са напълно различни от официалното име на активното вещество по IUPAC."
Надявам се, че сега е отговорено на въпроса Ви.
Има побликувани оскъдни изследвания от Израел, които "регистрират положително влияние на грейпфрута при високи нива на холестерин и при диабет".
Сега, ако искате точен отговор, то трябва да сте готови и да го приемете. Проверих за кратко.
"В грейпфрута се съдържат нарингинин и бергамотин, които блокират една производна форма на цитохром-П-450 (CYP3A4) в черния дроб. Така може да се повиши значително действието конкретно на: Dextromethorphan, Simvastatin, Terfenadin, Felodipin, Nifedipin, Verapamil, Оеstradiol, Midazolam, Koffein, Tacrolimus und Cyclosporin A, както и да им се удължи времето на действие, понеже обезвреждането им в черния дроб е чрез грейпфрута затормозено значително.
Официално следните вещества взаимодействат с грейпфрута: Atorvastatin, Bexaroten, Buspiron, Ciclosporin, Cisaprid, Cyclophosphamid, Darifenacin, Dasatinib, Felodipin, Gallopamil, Ifosfamid, Lovastatin, Nifedipin, Nisoldipin, Pimozid, Quetiapin, Sildenafil, Simvastatin, Sirolimus, Tacrolimus, Tadalafil, Terfenadin, Vardenafil, Verapamil, Zolpidem.
Обърнете внимание, че търговските наименования на тези вещества често са напълно различни от официалното име на активното вещество по IUPAC."
Надявам се, че сега е отговорено на въпроса Ви.
Поздрави, Bulgaricus
-
Guest
Return to “Форум имам проблем...”